Сьогодні, 13 вересня: День пам’яті жертв фашизму

Сьогодні, 13 вересня: День пам’яті жертв фашизму
  • День пам’яті жертв фашизму - це День пам’яті десятків мільйонів людей, які загинули в результаті гігантського, нелюдського експерименту.
  • Це мільйони солдатів, яких фашистські лідери зіштовхнули один з одним, але ще більше - мирних жителів, які гинули під бомбами, від хвороб і від голоду.

Немає такої країни, яка б виграла від правління нацистів, немає такої нації, яка б збагатилася матеріально або духовно в результаті їх володарювання. Найстрашніша ідеологія - та, яка робить людину винуватою від народження тільки за кров, яка тече в її жилах. Ідеологія нацизму принесла руйнування як тим, хто її вигодував, так і тим, хто їй протистояв. Величезну нацистську машину вдалося зупинити і зруйнувати. Солдати різних національностей билися пліч-о-пліч і перемогли.

З 1962 року було прийнято вважати кожну другу неділю вересня Міжнародним днем пам’яті жертв фашизму. Цей день був визначений саме у вересні, тому що на цей місяць припадає дві пов’язані з Другою світовою війною дати - день її початку і її повного завершення. Це стало однією з причин встановлення дня жалоби на вересневу неділю.

Міжнародний день пам’яті в кожній країні, яка прийняла участь у Другій світовій війні, відзначається не тільки скасуванням розважальних заходів, урочистостей, що випадають на цю дату, але і відвідуванням пам’ятників, меморіалів, кладовищ (у багатьох країнах у цей день прийнято доглядати за безіменними, покинутими могилами).

Відео дня

В 2020 році День пам’яті жертв фашизму припадає на 13 вересня, повідомляє Ділова мова.

Знаменні події

У 2017 році в дослідженні, опублікованому в Nature повідомляється, що через глобальне потепління третина всіх високогірних льодовиків Азії може бути втрачена вже до 2100 року.

1989 - повідомлялося, що в Україні виявлені перші два пацієнти, уражені СНІДом. Ними виявилися дві молоді киянки, повідомляє "Історична правда".
На той час уже два роки в Києві діяв кабінет довіри для перевірки на СНІД Київського науково-дослідного інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л. Громашевського

У 1956 році представлений перший комерційний комп'ютер з використанням дискового сховища IBM 305 RAMAC.

У 1953 році Микита Хрущов став Генеральним секретарем Комуністичної партії Радянського Союзу.

У 1940 році в ході Другої світової війни відбулося вторгнення італійських військ в Єгипет.

У 1902 році у Великобританії вперше як доказ вини обвинуваченого були використані його відбитки пальців з місця злочину.

1898 - американець Ганнібал Гудвін запатентував целулоїдну фотоплівку

У 1788 році у Філадельфійської конвенції встановлюється дата перших президентських виборів в Сполучених Штатах, а Нью-Йорк стає тимчасовим центром країни.

У 1776 році засновано місто Дніпро.

У 1741 році в Російській імперії видано указ про обмеження робочого дня на фабриках 15 годинами (як щедро ...).

У 1736 році засновано місто Челябінськ.

У 1501 року Мікеланджело приступив до роботи над статуєю Давида.

Народилися

У 1967 році Стелла Ніна Маккартні, британський модельєр, дочка учасника групи The Beatles сера Пола Маккартні і американської співачки, фотографа, активістки за права тварин Лінди Маккартні.

У 1887 році Леопольд Ружичка, швейцарський фізик і радіохімік хорватського походження, лауреат Нобелівської премії 1939 (спільно з Адольфом Бутенандтом). Основні праці присвячені встановленню будови і шляхів біогенезу терпеноідних з'єднань, синтезу стероїдів і макроциклічних сполук.

У 1886 році Роберт Робінсон, британський хімік-органік, лауреат Нобелівської премії 1947 року. Один з засновників хімії природних сполук.

У 1766 році Семюел Вілсон (пом. 1854), американський торговець, завдяки якому з'явився національний символ Америки - знаменитий Дядько Сем.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up