Партнер рубрики Події

Сьогодні, 18 грудня: День працівників органів РАГСу (РАЦСу)

Сьогодні, 18 грудня: День працівників органів РАГСу (РАЦСу)

Переважна більшість з нас, якщо не сказати, що практично всі, хоча б кілька разів у своєму житті відвідували цю скромну установу.

Відділи записів актів громадянського (цивільного) стану, відомі нам як РАГСи, а згодом як органи реєстрації актів цивільного стану, входять до складу органів виконавчої влади. Вони з’явилися на зорі становлення нової пост революційної держави Рад на підставі декрету Ради Народних Комісарів від 18-го грудня 1917-го року «Про цивільний шлюб, про дітей і про ведення книг актів громадянського стану». Цим декретом встановлювалася нова централізована система обліку і ведення записів цивільного стану, яка йшла на зміну дореволюційної, де цими справами переважно завідували духовні і деякі адміністративні установи. Пізніше, 16-го вересня 1918-го року ВЦИКом був прийнятий відповідний Кодекс законів про акти громадянського стану, а також шлюбного, сімейного і опікунського права з подальшими редакціями та доповненнями.

З розпадом Радянського Союзу, за даними проекту DilovaMova.com, в ряді новоутворених суверенних держав, налагоджений і надійний інститути відділів записів актів громадянського стану збереглися і працюють донині.

Народження і смерть, укладання та розірвання шлюбу, зміна імені та встановлення батьківства, а також удочеріння та усиновлення, видача та відновлення ключових громадянських документів, все це дуже важливо для нас всіх. Приходячи в РАЦС ми, принаймні, сподіваємося на розуміння і в більшості випадків отримуємо його, а разом з ним і кваліфіковане професійне обслуговування.

Відео дня

Також 18 грудня відзначають Міжнародний день мігранта. Відповідно до оцінок, кожен 35-ий житель планети є мігрантом, що живе і працює за межами своєї країни. Мігранти є серед населення всіх країн.

Знаменні події

У 1998 році вперше за 130 років Палата представників Конгресу США почала слухання з імпічменту американського президента — Білла Клінтона (за неправдиві свідчення в ході сексуального скандалу з Монікою Левінські).

У 1991 році незалежність України визнала Вірменія.

У 1972 році президент США Річард Ніксон віддав наказ про бомбардування Північного В'єтнаму. Операція тривала 11 днів, загинуло 1600 цивільних осіб.

У 1958 році американці провели перший сеанс передачі голосу через супутник.

У 1957 році ЦК КПУ прийняв постанову про видання Української радянської енциклопедії.

У 1941 році американський Конгрес запровадив цензуру всієї інформації, що входить або виходить за межі країни. Відповідальність за виконання рішення поклали на директора агентства Associated Press Байрона Прайса.

У 1940 році в Третьому Рейху затвердили директиву № 21 («план Барбаросса» - кодова назва плану нападу Німеччини на СРСР).

У 1917 році в Києві відкрито Українську державну академію мистецтв, першим її ректором став графік Георгій Нарбут.

У 1917 році вийшов Декрет Раднаркому РРФСР про визнання незалежності Фінляндії.

У 1892 році в Санкт-Петербурзі відбулася прем'єра балету Петра Чайковського «Лускунчик».

У 1890 році в Лондоні відкрилася перша в світі підземна електрифікована залізниця (метрополітен). Перед тим поїзда метро рухали паровози, дихати бито важкувато.

У 1865 році після ратифікації необхідними трьома чвертями штатів тринадцятої поправки до Конституції США про заборону рабства, її офіційно проголосили частиною основного закону країни.

Народилися

У 1963 році Бред Пітт, американський кіноактор («Інтерв'ю з вампіром», «Троя», «Містер і місіс Сміт»), продюсер.

У 1946 році Стівен Спілберг, американський кінорежисер, продюсер, лауреат «Оскара» («Список Шиндлера», «Люди в чорному», «Врятувати рядового Райана», «Термінал», «Щелепи»).

У 1921 році Юрій Нікулін, радянський кіноактор («Операція "И"», «Кавказька полонянка», «Діамантова рука»), телеведучий і клоун.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up