Сьогодні, 18 вересня: День винахідника та раціоналізатора та День фармацевта

Сьогодні, 18 вересня: День винахідника та раціоналізатора та День фармацевта
  • Свято День винахідника і раціоналізатора в Україні відзначають у вересні. Воно засновано в 1994 році. Святкові заходи включають вшанування винахідників, ярмарки інновацій, виставки та яскраві шоу.
  • Свято також відзначають День фармацевта в Україні. Дата встановлена в 1999 році. 

Щорічно, в третю суботу вересня в Україні відзначають професійне свято - День винахідника і раціоналізатора, відповідно до Указу Президента № 443/94 від 16 серпня 1994 року.

Винахідницьку та раціоналізаторську діяльність регулює Український інститут промислової власності - Укрпатент. На сьогодні Укрпатентом було зареєстровано більш ніж 100 тис. патентів на винаходи, а також понад 10 тис. патентів на корисні моделі.

Україна має безсумнівні інноваційні досягнення світового рівня - літаки із сімейства «Анів», ядерні технології Адаменка, технології стимулювання росту рослин в сільському господарстві Пономаренка, медичні винаходи - спосіб боротьби з раком Завірюхи і лікування судин людини неоперабельним методом Бурого і т. д.

Відео дня

Нагадаємо, що День винахідників також святкує у вересні і Аргентина. У листопаді - Німеччина, Австрія і Швейцарія. У Таїланді і США свято винахідника відзначають в лютому. В Угорщині 13 червня. Росії та Республіка Білорусь «День винахідника і раціоналізатора» за традицією відзначають разом - в останню суботу місяця в червні. Японія відзначає свій День винахідника в квітні. Є навіть Всесвітне або Міжнародне свято - День дітей-винахідників, яке відзначається в січні.

Історія цього свята для багатьох колишніх республік СРСР, в тому числі і України, починається в епоху Радянського Союзу. У 1957 році, за пропозицією Академії наук, в календар був введений «День винахідника і раціоналізатора», який громадянами радянських соціалістичних Республік відзначався щорічно в останню суботу червня. Свято було, а велика частина інновацій і винаходів в СРСР буквально ховали в архівах і в столах всюдисущої бюрократії, яка не проти була потайки приторговувати ними на західних ринках, без відома безпосереднього розробника. Після перебудови і розпаду СРСР ситуація змінилася і їх час минув. Здобувши незалежність, Україна скасувала таке ставлення до інновацій.

Сьогодні День винахідника і раціоналізатора об’єднує людей різних професій і спеціальностей, але всі вони обов’язково наділені рідкісним даром творчості, відчуттям нового, умінням розширити межі звичного, вийти за рамки стереотипу.

Традиційно в цей день на адресу винахідників звучать вітання та поздоровлення. З боку керівництва виділяються премії, урочисто вручаються грамоти і всілякі заохочення. Проводяться інноваційні виставки, ярмарки та презентації.

Вітаємо з професійним святом винахідників та раціоналізаторів!

В 2021 році День винахідника і раціоналізатора України припадає на 18 вересня.

А День фармацевтичного працівника встановлено Указом Президента України № 1128/99 від 07.09.1999. У третю суботу вересня в Україні понад 350 тисяч представників цієї галузі святкують своє професійне свято. Не виключено, що коли-небудь буде заснований і Всесвітній день фармацевта.

Урочисті заходи на День фармацевта в Україні включають різноманітні презентації та представлення нових більш ефективних і безпечних препаратів для здоров’я, акції та знижки в аптеках і аптечних пунктах, особливо для пільгових категорій, а також безкоштовні діагностичні процедури, наприклад, вимір артеріального тиску і т. п.

Традиційно в цей день, на адресу всіх фармацевтичних організацій та працівників, від усього серця будуть звучати слова вітань і поздоровлень. Ми також від усього серця приєднуємося до них і також бажаємо здоров’я і успіхів!

В 2021 році День фармацевтичного працівника України припадає на 18 вересня.

Знаменні події

У 1997 році зареєстрований домен Google.com

У 1980 році на радянському космічному кораблі «Союз-38» вперше в космос полетів представник неєвропейської раси - темношкірий кубинець Арнальдо Тамайо Мендес.

У 1973 році в ООН прийняті Федеративна Республіка Німеччини і Німецька Демократична Республіка.

У 1965 році острів Хортиця в Запоріжжі (Україна) оголошений державним заповідником.

У 1934 році Радянський Союз вступив в Лігу Націй і став її 59-м членом. На прийнятті СРСР особливо наполягала Французька республіка. За це рішення проголосували 38 країн, проти - 3, утрималися - 4, не брали участі в голосуванні - 7. Через 5 років, після нападу на Фінляндію, СРСР виключили з Ліги Націй.

У 1929 році на Запорізькому заводі «Комунар» випущений перший український комбайн.

У 1918 році в Королівстві Іспанія заснований футбольний клуб «Валенсія».

У 1851 році в США вийшов перший номер газети «New York Daily Times», яка подає «всі новини, гідні бути надрукованими». Слово «Daily» (щоденний) було вилучено з назви газети через 6 років. Сьогодні це медіаконгломерат, в який входять не тільки друковані видання, а й радіо- і телеканали, кабельні телемережі та інтернет-сайти.

У 1502 році Христофор Колумб під час свого четвертого плавання в Новий світ здійснив висадку на острові Коста-Ріка.

Народилися

У 1950 році Сіттлер Дерріл, канадський хокеїст; в 1976 році встановив рекорд НХЛ - 10 очок (6 голів + 4 результативні передачі) в одній грі, не побитий досі.

У 1949 році Шилтон Пітер, англійський футболіст; в англійській прем'єр-лізі провів 1005 ігор, 125 раз захищав ворота збірної Англії (самий «знаменитий» з пропущених голів - гол Марадони на Чемпіонаті світу 1986 року, забитий Шилтону рукою).

У 1907 році Макміллан Едвін Маттісон, американський фізик, лауреат Нобелівської премії з хімії (1951). Синтезував трансуранові елементи нептуній-239 (1940) і плутоній-239 (1941).

У 1819 році Фуко Жан Бернар Леон - французький фізик. У 1851 році здійснив досвід з маятником, який підтвердив факт добового обертання Землі.

У 53 році Марк Ульпий Траян, римський імператор з 98 року, перший з «усиновлених» імператорів і перший імператор родом з провінції. За часів його правління Римська імперія досягла найбільших розмірів, за що в 114 році Траян отримав від сенату титул Optimus «найкращий».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up