Партнер рубрики Події

Сьогодні, 21 червня: День літнього сонцестояння

Сьогодні, 21 червня: День літнього сонцестояння

В 2021 році День літнього сонцестояння припадає на 21 червня.

Хоча літнє сонцестояння в деякому сенсі і знаменує початок літа, це не є самий жаркий час у році, а наша Земля не єдина планета, на якій відбувається це, вельме цікаве явище. Наприклад, на Урані, кожен період літнього сонцестояння триває приблизно протягом 42-х років, а сонцестояння на Марсі відбувається відразу через кілька днів після того, як в червні це сталося на Землі.

День літнього сонцестояння, як правило 20 або 21 червня, в залежності від року. Це важлива астрономічна і географічна подія, що відбувається в Сонячній системі. Цього дня наша планета, здійснюючи рух навколо сонця і обертаючись навколо уявної осі, в черговий раз зайняла по відношенню до Cонця таке положення, коли сонячне проміння в Північній півкулі прямовисно "падає" на північний тропік і висвітлює дно найглибших колодязів. Цей день знаменує початок літа в північній півкулі Землі і початок зими в південній півкулі.

Знаменні події

  • 2004 - перший у світі приватний керований космічний корабель SpaceShipOne уперше вийшов у космос, повідомляє "Історична правда".
  • 2000 - вчені НАСА виявили на Марсі воду
  • 1971 - розкопуючи курган Товста Могила, український археолог Борис Мозолевський відкрив славнозвісну скіфську пектораль.
    Вага пекторалі - 1150 г; діаметр - понад 30 см.
    Вважається, що пектораль був виготовлена грецькими майстрами-ювелірами на замовлення знатних скіфів й датується IV ст. до н. е.

    Відео дня
    Пектораль зберігається у Музеї історичних коштовностей України на території Києво-Печерської лаври.
    Вага - 1150 г, діаметр - 30,6 см, золото 958-ї проби
  • 1957 - у Вінніпезі (Канада) провідник ОУН у Європі Андрій Мельник виступив з доповіддю "Ціль ОУН - визволення України"
  • 1948 - фірма грамзапису "Columbia Records" випустила на ринок довгогральні платівки, на кожній стороні яких можна було записати 23 хвилини музики.
    У музичній індустрії відбулася справжня революція: на зміну колишнім важким і крихким дискам з однією пісенькою прийшли вінілові альбоми
  • У 1948 році на Манчестерской малої експериментальної машині («Baby»), першому комп'ютері з фон-неймановской архітектурою пам'яті, вперше запущена комп'ютерна програма.
  • 1913 - 18-річна американка Джорджія Бродуїк стала першою жінкою, яка здійснила стрибок із парашутом з літака. Сталося це в небі над Лос-Анджелесом
  • 1893 - на виставці у Чикаго з'явилося перше у світі колесо огляду ("чортове колесо")

  • 1892 - офіційна комісія протестувала перший електричний трамвай у Києві

  • У 524 році Годомар, король Бургундії, переміг галлів в битві під Везероном.

Народилися

1890 - народився Петро Франко, український письменник і громадський діяч. Співзасновник „Пласту", педагог, командир авіазагону УГА, винахідник (переважно у галузі переробки молока).
Син письменника Івана Франка. Убитий у 1941 р. радянським НКВС

1905 - народився Жан-Поль Сартр, французький філософ, представник атеїстичного екзистенціоналізму, письменник.
Нобелівський лауреат 1964 р. (відмовився від премії)

У 1982 році Вільям, старший син Чарльза, принца Уельського і його першої дружини, нині покійної принцеси Діани, онук королеви Великобританії Єлизавети II.

У 1962 році Віктор Цой, радянський рок-співак (загинув 15 серпня 1990).

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:43 У Тернопільський став зливається незрозуміла рідина жовтого кольору 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up