Сьогодні, 21 жовтня: Міжнародний день кредитних спілок

Сьогодні, 21 жовтня: Міжнародний день кредитних спілок
  • Свято Міжнародний день кредитних спілок відзначають в третій четвер жовтня з 1948 року.
  • В 2021 році Міжнародний день кредитних спілок припадає на 21 жовтня.

Виник цей день у 1927 році в штаті Массачусетс, США. Мета заходів - підвищення обізнаності громадськості про роботу кредитних спілок та фінансової кооперації у світі, повідомляє "Ділова мова".

Це свято родом зі Сполучених Штатів Америки та виникло завдяки Лізі кредитних спілок штату Массачусетс в далекому 1927 році. В державі, де свобода знаходиться на одному з найважливіших місць і цінність розуміння спільної практичної взаємодопомоги не є порожнім звуком, організації фінансової взаємодопомоги розвивалися дуже активно. Нагадаємо, що перші кредитні спілки виникли в Німеччині у 1849 році. Німецький підприємець на ім’я Ф. Райфайзен організував кредитний союз, який отримав назву "Товариство для допомоги небагатим селянам».

Таким чи інакшим чином цей процес відбувався і в інших країнах. Згодом була створена Всесвітня Рада Кредитних Спілок (World Council of Credit Unions) і свято вийшло на міжнародну арену. Дата святкування Міжнародного дня кредитних спілок припадає на третій четвер жовтня, починаючи з 1948 року.

Відео дня

Метою заходів, присвячених цьому дню, є підвищення глобальної поінформованості про ту велику роботу, яку виконують кредитні спілки та інші фінансові кооперативи в усьому світі для суспільства, надаючи кожному своєму члену можливість більш активно просувати власні інтереси, і про розвиток цього руху.

Не варто забувати і про проблеми кредитних спілок, особливо в країнах "третього світу". 

Кредитні спілки, фінансові асоціації та об’єднання в усьому світі святкують це свято з наголосом на широке і прозоре інформування про свою діяльність і можливості, які отримують їхні учасники.

Знаменні події

У 1991 році здійснено перший в світі політ над Еверестом на повітряній кулі.

У 1975 році Елтон Джон отримав Зірку на голлівудській Алеї Слави.

У 1950 році вступили в силу Женевські конвенції про захист жертв війни.

У 1944 році в «Бермудському трикутнику» загадково зник екіпаж кубинського судна «Рубікон».

У 1897 році в Миколаєві почав працювати Чорноморський суднобудівний завод.

У 1805 році Трафальгарській бій, в якому англійський флот під командуванням адмірала Нельсона розгромив франко-іспанський флот. Адмірал загинув. Втрати союзників - 28 тис. солдатів.

В 1596 укладена Брестська унія, відповідно до якої єпископи православної церкви на польських територіях визнали над собою владу Папи Римського.

У 1520 році Фернан Магеллан відкрив і пройшов протоку між Атлантичним і Тихим океанами, названу згодом його ім'ям.

У 1056 році диякон Григорій вивів першу літеру. 12 травня наступного року він завершить свою роботу. В історію рукопис увійшов під назвою «Остромирове Євангеліє». Це найдавніша зі збережених до нашого часу східнослов'янських рукописних книжок. Її 294 аркуша прикрашені прекрасними заставками, трьома великими мініатюрами.

Народилися

У 1852 році Хосе Торібіо Медіна, чилійський учений, книгознавець, бібліограф. Зібрав бібліотеку рідкісних книг в 40 тис. томів, які подарував Національній бібліотеці Чилі.

У 1833 році Альфред Нобель, шведський хімік, винахідник динаміту, засновник Нобелівських премій.

У 1832 році Густав Лангеншейдт, німецький видавець. У 1856 році заснував фірму, яка до цього дня випускає словники, посібники для навчання мовам.

У 1772 році Семюел Тейлор Кольрідж, англійський поет-реформатор, філософ, літературний критик, один із засновників літературного напряму - романтизму.

У 1760 році Кацусика Хокусай, японський художник, майстер ксилографії. За своє життя намалював приблизно 30 тис. картин, тобто дві за день!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up