Сьогодні, 24 вересня: Всесвітній день моря

Сьогодні, 24 вересня: Всесвітній день моря
  • За даними ООН, за останні 100 років такі види риб, як тунець, тріска, марлін були виловлені на 90%.
  • В 2020 році Всесвітній день моря припадає на 24 вересня.

День моря у різному масштабі відзначають кілька разів на рік. Так Європейська комісія з 2008 року оголосила 20 травня Європейським днем моря.

Національний день моря в США святкують 22 травня. У цей день в 1819 році американський пароплав «Саванна» відправився з Савани, штат Джорджія, в перший трансокеанський рейс.

День моря в Японії 16 липня. Це державне свято і до 1996 року називалося Святом моря або Днем пам’яті моря.

Відео дня

Національний день моря в Мексиці відзначають 1 червня.

У Китаї це свято проводиться 11 липня.

У Болівії День моря святкують 23 березня.

Заходи ж Всесвітнього дня моря 24 вересня об’єднують всі країни, повідомляє "Ділова мова".

Це один з міжнародних днів у системі Організації Об’єднаних Націй. Відзначається з 1978 року за рішенням Х сесії Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації (ИМКО) в останній четвер вересня.

Мета Всесвітнього дня моря привернути увагу міжнародної громадськості до того, який непоправний збиток морям і океанам наносять перелов риби, забруднення водоймищ і глобальне потепління. Два найбільш важливі завдання - підвищення безпеки на морі і попередження забруднення морського середовища, зокрема нафтою.

Близько 70% планети покрито водою. Біомаса всіх морських мешканців - від водоростей до блакитних китів - складає 90% біомаси всіх живих організмів планети. Існування більшості представників різних видів морської флори і фауни пов’язано з кораловими рифами.

За даними ООН, за останні 100 років такі види риб, як тунець, тріска, марлін були виловлені на 90%. Близько 21 мільйонів бареллей нафти щорічно виливається в моря й океани. Синтетичні відходи, що скидаються у великі водойми, є причиною загибелі мільйонів морських птахів і 100 000 морських ссавців на рік. Через глобальне потепління за останні 100 років рівень води у великих водоймах планети піднявся на 10-25 см.

Щорічно обирається тема і тези для заходів під егідою міжнародної події - Дня моря. Вони доступні на сайті imo.org, наприклад, тема Всесвітнього дня моря на 2017 рік - «Зв’язок кораблів, портів і людей». Вона була обрана для того, щоб надати можливість зосередитися на різних портах, що займаються супроводом судноплавства і логістикою.

Знаменні події

2004 - під час візиту в Івано-Франківськ на кандидата в президенти Віктора Януковича скоєно "яєчний замах", повідомляє "Історична правда".

Студент Дмитро Романюк кинув у лідера Партії регіонів "важкий тупий предмет", як його описали наближені до Януковича, а насправді - яйце.
Янукович знепритомнів та очах публіки й телекамер, заточився й упав (за однією з версій, він був готовий до замаху).
Цей акт суттєво змінив перебіг виборчої кампанії - не на користь кандидата від Партії регіонів.

У 1998 році в Ліоні (Франція) вперше проведена операція з трансплантації руки людині.

У 1989 році Папа Іван Павло II публічно приніс вибачення Галілею і повернув йому «право бути законним сином церкви».

У 1960 році в США запущений на воду перший атомний авіаносець «Ентерпрайз».

У 1941 році початок «пекельної осені» або «вогненний смерч» - спецоперації НКВС СРСР по знищенню центру окупованому німцями Києва. Підривалися заздалегідь таємно замінувані радянськими диверсантами житлові будинки і важливі об'єкти інфраструктури міста. Вибухи в центі міста тривали протягом п'яти днів, з 24 по 28 вересня, окремі будівлі (як Успенський собор) були підірвані також протягом жовтня та листопада, всього було знищено 940 будівель. При цьому загинули тисячі мирних жителів міста і сотні німецьких військових (радянська влада ніколи так і не оприлюднила кількість жертв), 50 тис. Киян залишилися без житла. Викликаний вибухами пожежа німецьким пожежним командам вдалося загасити лише через два тижні.

У 1869 році на американському ринку відбулася паніка через масову скупку золотих злитків двома бізнесменами («чорна п'ятниця»).

У 1852 році перший політ на дирижаблі з паровим двигуном здійснив француз Анрі Жиффар.

1948 - у Японії створено автомобілебудівну компанію "Хонда мотор"

У 1838 році почалося будівництво Новоросійська.

У 1724 році заснована Паризька фондова біржа.

Народилися

У 1941 році Лінда Маккартні, фотограф, музикант, активістка вегетаріанського руху і руху за гуманне поводження з тваринами, дружина Пола Маккартні.

У 1905 році Північно Очоа, іспано-американський біохімік, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицині 1959 за відкриття механізмів біосинтезу РНК і ДНК.

У 1749 році Йосип Михайлович де Рібас або Хосеп де Рьiбас і Бойонс, Дерибас і Бойонс, Хосе де Рібас - перший градоначальник Одеси, російський адмірал, за походженням каталонець.

У 1717 році Горас Уолпол, англійський письменник, засновник жанру готичного роману.

У 1629 році Радж Сінгх, раджа князівства Мевар, поет, один з керівників повстання проти Великих Моголів.

У 1501 році Джироламо Кардано, італійський фізик, математик, філософ. У його честь названі відкриті Сціпіоном дель Ферро формули рішення кубічного рівняння, карданний підвіс і карданний вал.

У 714 році Піпін ІІІ Короткий, франкський король, засновник династії Каролінгів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up