Сьогодні, 26 квітня: 36-та річниця Чорнобильської катастрофи

Сьогодні, 26 квітня: 36-та річниця Чорнобильської катастрофи

26 квітня 1986 року — о 1 год 23 хв за Київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства — вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС і сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році

Чорнобильська катастрофа — техногенна, екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року, розташованої на території Української РСР. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. 

Чорнобильська АЕС розташована в Україні поблизу міста Прип'ять, за 18 кілометрів від міста Чорнобиль, за 16 кілометрів від білоруського кордону і за 110 кілометрів від Києва. ЧАЕС виробляла приблизно десяту частку електроенергії України.

Від вибуху і при гасінні пожежі, що тривала близько 10 днів, загинув 31 чоловік і більше 200 було госпіталізовано. За неофіційною статистикою в Україні померло не менше 15 тисяч людей, які були уражені в результаті аварії на Чорнобильській АЕС.

Відео дня

Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, в кінці 1986-го року четвертий реактор АЕС накрили спеціальним "саркофагом".

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Людмила Чабан

    Світла память загибшим в Черноболі
  • Світлана Стефінін

    Світла пам'ять
  • Ігор Яворський

    Москалі забрали з собої трішки нашої історії))))
  • Анна Янковская

    Вечная память

keyboard_arrow_up