Сьогодні, 3 липня: Всесвітній день без поліетиленових пакетів

Сьогодні, 3 липня: Всесвітній день без поліетиленових пакетів

3 липня проводиться Всесвітній день без поліетиленових пакетів. Ці липневі заходи у першій декаді місяця відбуваються щороку.

За прогнозами вчених, уже за 30 років пластику в морях буде більше, ніж риби! І ми навіть приблизно не можемо уявити, яка це величезна кількість сміття, що завдає шкоду довкіллю та людям! Наприклад, за статистикою, у світі щосекунди використовують 160 тисяч поліетиленових пакетів. Уявили масштаби? Саме тому ми повинні вже зараз докладати усі зусилля, щоб бодай на декілька одиниць зменшити ці великі цифри. А починати потрібно із себе.

Понад 30 країн світу повністю відмовилися від пластикових пакетів, а 53 ввели часткове обмеження або податкову систему.

Першою країною, яка заборонила тонкі поліетиленові пакети ще у 2002 році, був Бангладеш. Таке рішення там прийняли після того, як з’ясували, що “пластик” блокував водостічну систему, посилюючи смертоносні повені. Заборону на одноразові пакети також ввели Китай, ПАР, Кенія, Уганда і Тайвань.

Відео дня

 У Європі з пластиковою реальністю почали боротися 3 роки тому. Тоді ухвалили директиву, яка зобов’язує країни ЄС обмежувати використання поліетилену. Кожна держава обирає свій варіант – або накладає спеціальні податки, або вводить заборони. Відтак, до наступного року кількість використаного пластику має зменшитися наполовину. 

1 червня 2021 року Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Законом забороняється використання пластикових пакетів завтовшки до 50 мкм в об'єктах роздрібної торгівлі та об’єктах громадського харчування. 

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України", який Верховна Рада ухвалила 1 червня.

Читайте також Чи готові на ринку та в супермаркетах Тернополя відмовитися від пластикових пакетів? Перевірили «20 хвилин»
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up