Партнер рубрики Події

Сотні тернополян прийшли під Верховну Раду заради майбутнього України

Сотні тернополян прийшли під Верховну Раду заради майбутнього України

Свою підтримку реформі виборчого законодавства під стінами Верховної Ради висловило декілька тисяч українців, які зібрались на мирну акцію 6 вересня. Більшість присутніх – представники політичних сил та громадських організацій. Приїхали в столицю й тернополяни

Повідомлення, яке своєю присутністю люди хотіли донести до влади та громади, просте: аби мати якісних народних обранців різних рівнів потрібно прийняти прозорі правила їх обрання. Підкуп виборців, політична корупція, формування списку за «внески»  - усе це потрібно викорінити аби держава мала шанс на майбутнє. Не зайвим буде нагадати, що скомпрометовану і діючу зараз змішану виборчу систему в Україні запровадили спочатку за часів Кучми, а повернули — за Януковича. Саме завдяки їй Партії регіонів вдалося зберегти свою більшість у 2012 році. Мажоритарна успішно система діє в декількох країнах, але в нашій державі, на жаль, вона стала механізмом здобувати владу висуванцям олігархів.

Ми не переповідатимемо виступи політиків та активістів під час акції. Натомість пропонуємо трохи фото, а також деталі щодо самої суті реформи. Навіщо? Для того аби було розуміння процесу бо, судячи з усього, діюча влада не схильна їх приймати. Тому, ймовірно, що громадянам доведеться їхати в жовтні до Києва та там відстоювати право обирати по новому.

Відео дня

 

 

Виборча реформа передбачає нову для України систему — пропорційну з відкритими регіональними списками. За такої системи кандидатів висувають лише партії, формуючи окремі списки для великих регіональних округів — в умовах України регіональним округом може бути, наприклад, область. Виборці голосують і за партію, і за конкретного кандидата від неї по своєму регіону, тобто впливають і на те, які саме партії потраплять до Парламенту, і хто саме від цих партій отримає депутатський мандат.

Мета такої системи — запустити конкуренцію всередині партій і спонукати їх ретельніше відбирати кандидатів. Щоб завоювати довіру та голоси виборців, кандидатам доведеться працювати в регіоні й доводити свою спроможність відстоювати інтереси виборців. Це дозволить свіжим обличчям та ідеям нарешті увійти в політичний процес, забезпечить представництво усіх регіонів у Верховній Раді та більш стабільну та прогнозовану  роботу парламентської коаліції.

Змінити виборчу систему обіцяв Петро Порошенко, коли балотувався на посаду Президента України в 2014 році. Ухвалити новий виборчий закон з пропорційною системою та відкритими списками зобов’язалися і народні депутати чинного парламенту в Коаліційній угоді. Під цією угодою підписались 302 депутати від 5 фракцій.

Реальний крок до того, щоб провести парламентські вибори-2019 за новою системою, Верховна Рада зробила 7 листопада 2017 року. Тоді був ухвалений у першому читанні Виборчий кодекс (законопроект №3112-1), який передбачає відкриті регіональні списки для парламентських і частини місцевих виборів.

Щоб нагадати депутатам про їхні зобов’язання, 15 травня в кожному обласному центрі та 17 травня в Києві під Верховною Радою відбулисяся Всеукраїнської акції “Ні!” виборам за законом Януковича” з вимогою невідкладно ухвалити кодекс у другому читанні. Наступною, більш масовою, була акція 6 вересня. Та це не кінець.

«Саме від позиції громадян залежатиме, чи отримає Україна нові правила доступу до політики та шанс на демократичні зміни, чи залишиться в умовах олігархіно-кланового “договорняку”, який відновлюватиме себе через закриті списки та мажоритарку ще багато виборчих циклів» - підсумовують в ГО “Центр UA”, які є одними з ініціаторів демократичних перетворень в державі, зокрема й виборчої реформи.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Про яке майбутнє ви говорите ті срані депутати навіть не знають скільки коштує один куб газу ,води ,електрики .Скільки коштує проїзд в громадському транспорті ,і скільки коштує буханець хліба це просто п......ц всьому .Подивіться по ТСН то позорисько від тих народних обранців. Їм пох.... на народ ,а ще с......и на чергові вибори ідуть та їм соромно має бути за те ,що їх народ обрав ,а вони народу показали реальний член.

    David Starr reply Анонім

    Вони не знають, що таке "соромно", "совість" і т.д., у них такі емоції відсутні в принципі.
  • Алла Чемна

    Слава олігархічній Україні !
  • David Starr

    Якщо їх Майдан не налякав, то все решта просто смішно, "клали" вони на то всьо з 10-го поверху )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up