Партнер рубрики Події

Спалюєте траву? Можете опинитися за гратами

Спалюєте траву? Можете опинитися за гратами
  • За знищення насаджень можуть обмежити волю до 5 років!
  • Якщо спалювання призвело до загибелі людей, масової загибелі тварин – світить ув’язнення від п’яти до десяти років.

Про те, що горить трава в селі Біла, що в передмісті Тернополя, повідомляють користувачі соцмереж.

"Палають плавні біля Білої, - пише у Фейсбук тернополянин Олександр Рибаков. -  Бабця на фото - ймовірний палій".

Відео дня

На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х кілометрів на годину, а у вітряну – до 30, нагадують рятувальники.

Висота полум’я сягає двох метрів, а при сильному вітрі розмір таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази.

Щодоби пожежно-рятувальні підрозділи області залучаються до ліквідації десятків пожеж, що виникають в природних екосистемах. Горять минулорічні рослинні залишки, суха трава, очерет.

Якими можуть бути наслідки спалювання трави

Самовільне й неконтрольоване спалювання рослинних залишків має чимало негативних та небезпечних наслідків:

- завдається значна шкода природній екосистемі;

- шкідливі хімічні сполуки, що вивільняються у повітря під час горіння, несуть велику шкоду людському здоров’ю;

- невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, які загрожують знищенням житлових будівель, об’єктів інфраструктури, тощо та становлять безпосередню загрозу життю людей;

- ліквідація таких пожеж відрізняється від інших тривалістю та потенційною можливістю збільшення масштабів.

Для їх гасіння потрібно залучати значну кількість рятувальних сил, пального і спецтехніки на тривалий термін, нарікають рятувальники.

  • Адже на відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х кілометрів на годину, а у вітряну – до 30, - каже речник начальника управління держслужби з надзвичайних ситуацій в області Ірина Крупа. - Висота полум’я сягає двох метрів, а при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості, розмір таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази.

Рятувальники складають акт і передають до поліції

За результатами таких пожеж в природних екосистемах фахівцями держслужби України з надзвичайних ситуацій складається акт, який надається поліції, також про факт виникнення пожежі інформується екологічна інспекція. Працівники поліції та екологічної інспекції володіють відповідними повноваженнями для вжиття заходів реагування.

- Спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, без дозволу відповідних органів заборонене законодавством України, наголошує Ірина Крупа. -  Відповідальність за порушення цієї норми передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення і тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст.77-1 КУпАП).

Крім того, при притягненні винних осіб до відповідальності враховуються всі обставини правопорушення та тяжкість його наслідків. Оскільки статтею 245 Кримінального кодексу України, за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально-небезпечним способом, передбачено кримінальну відповідальність.

  • Винні особи караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до п’яти років, - каже Ірина Крупа. - Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up