Партнер рубрики Події

“Справедливості можна добитися, хоч і нелегко". Як тернополянка відсудила у сусідів своє право на землю

“Справедливості можна добитися, хоч і нелегко". Як тернополянка відсудила у сусідів своє право на землю

Понад три роки  по судах довелось  ходити тернопільській пенсіонерці Марії Кутній. Жінка відстоювала там право на вільне користування власною земельною ділянкою. Адже сусіди, посилаючись на відсутність нормального заїзду до себе, хотіли через суд забезпечити собі право проїзду через її землю.


Крапку в цій історії суд, після  то призупинення, то поновлення провадження, проведення двох експертиз, поставив  наприкінці серпня 2018. І зробив це на користь пенсіонерки. Оскаржувати його сторона, що програла, схоже не подалась. Пані ж Марія переконана, що справедливості добилась тільки завдяки допомозі Тернопільського міського центру надання безоплатної правової допомоги та адвокату Володимиру Стапанову, якого власне і надав їй центр. 

- Тепер хочу сказати всім: якщо ваші права порушують і ви не маєте грошей на адвоката, не опускайте рук, - каже Марія Кутна. - Справедливості можна добитися, хоч і нелегко. Звертайтесь за безоплатною правовою допомогою. Мені, наприклад, попався настільки совісний і відповідальни адвокат, що не знаю, чи знайшла б такого сама.

Наслідки угоди не сподобались обом сторонам

Сама історія, що закінчилась у суді, зав'язалась ще понад вісім років тому. І, якби обидві сторони знали, чим то для них врешті-решт закінчиться, то ніколи б не починали б її. Принаймні, на цьому сторони неодноразово наголошували у судах протягом 2016-2018 років. 

- Я ніколи б не подумала, що на старість мені доводеться захищатись у суді, - каже Марія Кутна. - Бо я ні на крапельку не зазіхала ніколи на чуже, я просто хотіла спокійно жити і працювати.
Що ж власне сталося: понад вісім років тому двоюрідні брати сторгувались між собою – один іншому продав будинок і землю у селі Підгороднє. Продавець будинку і землі — чоловік Марії Кутної. Через ту угоду обидві родини втратили спокій на довгі роки. Адже поруч із проданою ділянкою розташована земля власне і Марії Кутної. Її вона отримала від сільради у 2009 році та приватизувала. З того часу — вирощує там квіти, бо на одну пенсію важко прожити, і ночує у будиночку (МАФ — прим. ред.) у теплу пору року. Однак згодом стосунки між родинами-сусідами почали псуватись. Так, за словами Марії Кутної, родичі-покупці їздили через її ділянку, смітили на її землі, ставили своє авто під її вікнами у МАФі і, загалом, усіляко стали виживати. Тож жінка стала нагадувати, що ці сім сотиків — таки її земля і вона має вирішувати, що дозволяти, а що ні, а також почала обгороджувати ділянку.   Врешті, у 2015 році, родичі-покупці звернулась до суду, бо захотіли мати офіційне право заїжджати до свого будинку через приватизовану територію родичів-продавців, тобто - земельний сервітут.  Про це ми писали у статті “Через землю хотіла голодувати” у березні 2016 році та у “Судяться з пенсіонеркою, бо хочуть заїжджати до себе через її землю” у березні 2017 року.

Причому, ображенею  у цій ситуації себе називала і родина покупців. Мовляв, коли брати домовлялись про продаж будинку і землі, то йшлося і про купівлю жінчиних семи сотиків. Бо саме череї цю ділянку, за їхніми словами, був нормальний заїзд для транспорту на територію, а єдиний центральний заїзд -  веде із дороги у гараж. Такий варіант вони вважають незручним, а робити собі новий — нібито нема можливості. 


Ділянка стала б ще більше проблемною 

Це вони і намагались довести у суді, добиваючись сервітуту у суді. Однак в разі встановлення сервітуту на користь позивачів, проїзд пролягав би якраз по середині ділянки. Причому, згідно із ч.1 ст. 101 Земельного кодексу України дія земельного сервітуту зберігається у разі переходу прав на земельну ділянку. Тобто, якби суд став на сторону позивача, то згодом  би самій пані  Марії, чи її дітям ( до створення сім'ї пані Марією і її чоловіком, в обох уже були свої діти — прим. ред.) — було б дуже важко. Бо хто захоче викупити ділянку, через яку мають право їздити сусіди, питання — навіть не риторичне. Окрім того, справа могла б стати прецедентом. 

Відео дня


- Суд вважає, що позивач та його представник не довели необхідність встановленння земельного сервітуту, неможливість здійснення своїх прав як власника будинку та суміжної ділянки, а відтак і наявність правових підстав, які б надавали суду можливість обмежити відповідача у праві власності на законних підставах і право втручатись у право приватної власності відповідача на земельну ділянку, - йдеться у рішенні Тернопільського міськрайоного суду, ухваленому після трьох років судової тяганини. 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up