Справи без зрушень: як склались долі побитих хлопчиків з Кременця та чому досі не покарали винних

Справи без зрушень: як склались долі побитих хлопчиків з Кременця та чому досі не покарали винних
  • 4-річний Серафимчик з Кременця постраждав від руки вітчима у листопаді минулого року. 9-річного Михайлика з села Шпиколоси, що неподалік, у січні побив рідний батько.
  •   Як зараз почуваються діти та чи покарали чоловіків, які їх побили, читайте у матеріалі. Також ми запитали психолога чому люди можуть проявляти агресію до власних дітей.

Жорстокі подробиці побиття Серафима ми розповідали в матеріалі " Тітка 4-річного Серафима, якого побив вітчим, розповіла жахливі подробиці" Трапилась подія на початку листопада 2020-го. Розповіді дитини про ці події шокують.

—  Дитина мені казала, що його б’є Юра. Він говорив, що так вітчим карає його за те, що він не слухається. Одного разу Серафимчик розповідав, що вітчим брав його за голову та тримав її під краном з водою. Дитина казала: “Юра тако взяв мене за кофту, повів у кухню, відкрив крана, і я кажу: ”Юра, вибач”. А той відповів: “Я не вибачу” і ставив мою голову під кран, —  розповідала тітка дитини Марія. 

Одразу після того, що сталось, Серафима забрала до себе тітка, а мама дитини, разом з 10-місячним братиком — жили у будинку, що поряд з тим, де відбуває домашній арешт чоловік, який "виховував" кулаками малюка. 

Відео дня

Дитина у патронатній родині 

Нам вдалось розшукати людей, які стали патронатними батьками для хлопчиків. Це родина Герасимчуків, які живуть в Кременці. Світлана – патронатний вихователь. Її чоловік Володимир, — помічник вихователя. У родині є двоє власних дітей.

—  Дітей віддали в нашу родину на період, поки не вирішиться питання щодо їх подальшого перебування. На даний момент, я так розумію, вони не мають куди повернутись, бо мама і надалі проживає зі своїм співмешканцем, як мені відомо, —  розповідає пан Володимир. —  До діток жінка приходить постійно, старається. Навідує їх і тітка. 

Результат пошуку зображень за запитом володимир герасимчук кременець

Чоловік розповідає, що навіть за час, поки Серафимчик живе у них, хлопчик дуже змінився, більше розмовляє та став активніший.

—  Можна Сказати, що Серафимчик — доросла дитина, він вже все розуміє. Не раз він проживав в тітки, дуже її любить. Вона його підготувала, порекомендувала йому бути слухняним у нас, вона його привезла до нас, і він тут живе з думкою, що скоро його заберуть, —  каже він.

У патронатній родині хлопці вже майже два місяці. За законом, дозволено перебувати три місяці. У випадку, якщо виникли непередбачувані обставини, — до пів року. 

Читайте також: Історія першої на Тернопільщині патронатної сім'ї. Серафим, якого жорстоко побив вітчим, живе тут

Суди вже розпочались

У Службі в справах дітей Кременецької міської ради 26 лютого журналістці "20 хвилин" повідомили, що наразі ніяких змін у цій справі немає. Служба подала позов у суд про вирішення питання щодо місця перебування дітей. 

— Діти у патронатній родині. Позов наразі в суді, справу ще не розглядали, — сказала начальниця служби Наталія Бесяда.

Як розповідає кременчанка Оксана, яка знайома із мамою хлопиків, жінка і далі живе в будинку, де трапилось нещастя. Більше того, вона знову спілкується із цивільним чоловіком, якого підозрюють в побитті дитини. 

Сам чоловік на час слідства перебуває під домашнім арештом. Нагадаємо, йому інкримінують умисне тілесне ушкодження середньої тяжкості та домашнє насильство. Навіть більше. Вітчим сам зізнався в тому, що побив дитину.

Читайте також: "Виховання" кулаками: вітчима, який жорстоко бив 4-річного Серафима, притягнуть до відповідальності

У Кременецькому районному суді нам повідомили, що суди над чоловіком вже розпочались.

— Підготовчі слухання у даній справі вже завершились. Перше слухання по суті має відбутись 10 березня, — повідомила керівник апарату Кременецького суду. 

Ми продовжуємо стежити за ходом судової справи. Деталі першого засідання читайте згодом.

Михайлик втратив маму, а батько жорстоко побив

Гематома правого ока, забої обличчя та спини. З таким травмами швидка госпіталізувала 9-річного Михайлика із села Шпиколоси, що на Кременеччині. З'ясувалось, що так дитину побив рідний батько.

Мама померла, батько сильно побив. Історія 9-річного Михайлика з Тернопільщини: чи в безпеці зараз дитина

Читайте також: Мама померла, батько сильно побив. Історія 9-річного Михайлика з Тернопільщини: чи в безпеці зараз дитина

У селі Шпиколоси, де живе Михайлик, розповідають, що пан Андрій виховує дитину сам після смерті дружини. З ними ще живе старенька бабуся. 

— Мама Міші померла два чи три роки тому, здається, у неї був рак. Батько служив в АТО. Був контужений, — каже житель села пан Олег. — Сусіди розповідали, що зразу після повернення з війни чоловік зривався посеред ночі, вигукував щось. Загалом був неспокійний. Можливо, він не зміг адаптуватись після повернення зі Сходу. Але це було ще три роки тому. 

Місцеві додають, мама Міші померла незадовго після того, як батько приїхав з АТО. Це теж могло стати ударом для чоловіка. Крім того із сім'єю проживає один із старших братів Михайлика, який, як повідомили місцеві, ніде не працює. Інші брати та сестри дитини вже мають свої сім'ї.

Пані Ольга, яка також мешкає у Шпиколосах каже, що батько Михайлика зловживав спиртним. Раніше працював у лісі, заготовлював людям дрова на зиму. Але зв'язатись із ним неможливо, бо він часто змінює номери телефонів.

 — Там біда в сім'ї. Ще коли дружина Андрія жила, їх позбавили піклування над старшими дітьми. Коли Михайлик народився, і його теж мали забирати, але потім жінка захворіла, і на колінах молила лишити їй дитину. Чому було таке рішення не забирати його, то вже вирішували соціальні служби. У них кілька років тому пожежа була в хаті. Багато що згоріло. Кажуть, що то малий міг підпалити. Але допомагали їм всім селом, — розповіла жінка.

У хлопчика кілька років тому померла мама, а батька позбавили батьківських прав щодо старших брата та сестри Михайлика. Всього у сім`ї  п`ятеро дітей. 

Хлопчик живе у сестри 

 Як розповіла начальниця Кременецької міської служби в справах дітей Наталія Бесяда, саме старша сестра повідомила службу та швидку про побиття.

  — Дитину госпіталізували. Ми відвідали хлопчика в лікарні, потім поїхали в село, де він проживає. Міськвиконком прийняв рішення про негайне відібрання дитини від батька, — говорить пані Бесяда.  — Чи перебувала сім`я на обліку, сказати не можу. Напевно, ними опікувались районні служби, але, як знаєте, зараз йде реорганізація. Відомо також, що старші діти були вилучені з сім'ї. Зараз вони вже повнолітні та живуть окремо. От одна із сестер вирішила, що наразі брат перебуватиме із нею.

Пані Бесяда каже, що в сестри наразі є усі умови для того, аби дитина почувала себе добре. Там його не ображають. Все ж, остаточне рішення за судом. 

  — Справу щодо позбавлення батьківських прав щодо Михайлика розглядатимууть всередині березня. Наразі усе без змін,  — сказала Наталія Бесяда.

Правоохоронці раніше повідомляли, що за даним фактом порушено кримінальне провадження за частиною 1 статті 121 ККУ "Нанесення легких тілесних ушкоджень".

Але станом на 26 лютого, за інформацією Кременецького районного суду, справа до них ще не надійшла. Ймовірно, досудове слідство ще не завершили. Коментар щодо цього очікуємо від відділу комунікації ГУНП в Тернопільській області. 

Ми продовжуємо стежити за долями діток. Якщо ви знаєте сім`ї, в яких від насилля страждають діти, не зволікайте та повідомляйте про це місцеві служби в справах дітей та відділення поліції. 

 

"Насильство над слабшим  — наслідок нереалізованості"

Михайло Козюк, юридичний психолог

 — Причин насильства в сім'ях може бути чимало: неблагополуччя сімейних стосунків у дорослих, може бути наслідування агресивної поведінки, яке людина сама скопіювала у когось з батьків, коли була дитиною.  Також така агресія може стати наслідком алкогольної, наркологічної залежності, залежності від азартних ігор та інше. Внаслідок нереалізації потреб батьків, внаслідок того, що люди не здатні налагоджувати соціальні зв'язки між собою, виникає насильство над слабшим. 

Важливим фактором насильства є нехтування дорослими дитячих проблем, навіть елементарних. Люди не реагують на проблеми, запити дітей. Особливо на первинні потреби: їжа, сон, можливість відпочинку, потреба в одязі, у навчанні. Якщо дорослі нехтують цими потребами  — це вже насильство над дитиною. 

Насильство у сім'ях часто ігнорують. Мовляв, це справа сім'ї, але я, як психолог, з цим категорично не згоден. Реагування на будь-які прояви, які на вашу думку, є насильством, має відбуватись обов'язково різними способами. Як? Найперше  — це звернення в поліцію. Друге  — це привернення уваги до насильства інших осіб: сусідів, знайомих, людей, які поряд. Крім того, якщо вам відомо про такі сім'ї, де вчиняється насильство  — ви маєте рекомендувати людям звертатись за допомогою. 

Важливим фактором є навчання дітей, як поводити себе в разі, якщо над нею вчиняють насильство. Діти мають знати, куди їм звертатись та як діяти, звісно, це стосується дітей шкільного віку, адже малюки зовсім беззахисні. Насильство може стати підставою для позбавлення батьківських прав.

Куди звертатись за допомогою? 

Куди можна звертатись людям, які потрапили в складні життєві обставини?

 

  •  Тернопільський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молодіРозташування: м.Тернопіль. Вул. Медова,3
    Тел./факс  (0352) 23 – 55 - 92, 
  •  Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги "Родина"
    Розташування: вул. Коновальця, 18. м. Тернопіль Електронна адреса: [email protected]
    Телефон: 0 (352) 28-79-29 
  •  "Дім захисту життя" центр матері і дитини" (для матерів з дітьми до 3 років)
    Розташування: с. Тисарівка, Волочиський район, Хмельницька область. 
    Телефон: 097-79-96-081, 067-30-83-382, 068-64-77-448.
  •  "Дім життя" - монастир францисканок, притулок для жінок, які опинились в складних обставинах. 
    Розташування: с. Драганівка, Тернопільський район.
    Телефон: 097-30-71-296, 096-82-84-713.
  • БО "Відкрите серце" - для батьків з дітьми, які перебувають в складних життєвих обставинах. 
    Розташування: смт. Озерна, Зборівський район. 
    Телефон: 096-84-79-21.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Саша Шашкун

    Детти. Суки. Пузати. Дивляця.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільска модель, студентка ЗНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up