Партнер рубрики Події

Боїмось виходити на вулицю, у місті відкриті бомбосховища: тернополянка про події в Ізраїлі

Боїмось виходити на вулицю,  у місті відкриті бомбосховища: тернополянка про події в Ізраїлі
  • Впродовж останнього тижня на Близькому Сході відбувають ракетні обстріли. Повідомляють всеукраїнські ЗМІ. Внаслідок конфліктів, станом на ранок 11 травня, повідомляли про 22 вбитих.
  • Ми поспілкувались із тернополянкою, які живе в Ізраїлі. Ситуація лякає. 

За інформацією BBC, у понеділок, 9 травня, рух ХАМАС здійснив ракетний обстріл по території Ізраїлю, а ізраїльські ВПС обстріляли об'єкти у секторі Газа.

Палестинські чиновники заявляють про 22 вбитих, серед яких є діти. Ізраїльські військові стверджують, що серед загиблих щонайменше 15 членів руху ХАМАС, який контролює сектор Газа.

Про ситуацію детальніше в сюжеті ТСН. 

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Під час вуличних заворушень постраждали понад 300 людей

Ситуація в регіоні загострювалася упродовж кількох тижнів.

Поштовхом для масштабної ескалації стали зіткнення між палестинцями та ізраїльською поліцією біля мечеті Аль-Акса на Храмовій горі, які почалися минулої п'ятниці.

Палестинці, які прийшли на останню п'ятничну молитву священного місяця Рамадан, спробували закидати камінням поліцейських. Так вони протестували проти намірів Ізраїлю виселити кілька арабських сімей зі східної частини Єрусалима.

Єрусалим

Ізраїльські поліцейські застосували у відповідь гумові кулі і сльозогінний газ. За кілька днів вуличних заворушень постраждали понад 300 людей.

Обстріли продовжуються

Інна П. (прізвище жінки не вказуємо за її проханням) вже кілька років живе у Ізраїлі. Вона розповіла, що зараз вона перебуває в Тель-Авіві. Каже, що наразі місто живе звичним життям. Але страх є. 

— Я живу в Тель Авіві. Місто живе і працює як зазвичай. У містах поблизу школи закриті. У яких є бомбосховище — продовжують навчання. Обстріли продовжуються. Проте до Тель Авіву не долітають, — каже жінка. 

У містах Ізраїлю відкриті всі громадські бомбосховища. У випадку обстрілів мирні жителі можуть там заховатись. 

— Зараз ми стараємось менше пересуватись вулицею, особливо поблизу Яффо, де проживає більшість мусульман. Страшно, звичайно, — говорить Інна П.

У кожній квартирі має бути кімната для захисту 

Як розповів журналістам "20 хвилин" чоловік родом з України, який вже 30 років живе у місті Рішон Леціон, за 30 та 50 кілометрів від нього були вибухи. Ракети влучали навіть у житлові будинки. Є загиблі та поранені.

— У нашому місті, на щастя, не було вибухів. Але так, нас попереджали про небезпеку. У кожній квартирі, за законами Ізраїлю, має бути "броньована" кімната для захисту. Людям є де сховатись, каже чоловік. — Як тільки пролунає сирена попередження, у людини є приблизно 15-20 секунд аби кудись сховатись. Весь день по телебаченні тут розповідають про ситуацію в країні. Розповідаюь і про удари "у відповідь". 

Наразі місто живе, як і до цих подій: магазини та держустанови працюють. Школи зачинені. Емігрант каже, що наразі про виїзд з країни не думав і бажає усім і в Україні, і в інших країнах миру. 

США та ЄС закликали сторони до миру і припинення насильства. Рада Безпеки ООН провела екстрену нараду за закритими дверима. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків Від читача 15:12 На Тернопільщині є робота для більш як півтори сотні працівників медичного напрямку 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up