Став цвіте і пахне. Тернополянам знову радять потерпіти

Став цвіте і пахне. Тернополянам знову радять потерпіти

Тернополяни скаржаться на неприємний запах з Тернопільського ставу. В міській раді взялися рятувати водойму, але кажуть, що цього року вирішити проблему, яка утворилась за десятки років, не зможуть.

Цвітіння Ставу викликають синьо-зелені водорості, яких особливо багато в літній період. Водойма набуває ознак заболочення, якщо за 10-бальною шкалою зазвичай якість води в Тернопільському ставі 6-8, то влітку - 2-3, зазначають фахівці.

- Проблема не тільки в запаху, а й те, що водорості є токсичними, і можуть викликати навіть ракові утворення, - каже доктор біологічних наук Василь Грубінко. - А ще вони поглинають кисень, якого і так у воді мало  - все задихається.  Якщо не змити воду чи необережно ковтнути її може погіршитися стан здоров’я, тому купатися в такій воді шкідливо. Така проблема в нас вже близько 10-ти років, тому швидко вирішити її не вдасться.  Цього року озеро також буде цвісти, це треба перетерпіти. Цвістиме трішки менше, ніж минулого року, бо рівень води більший через дощові весну та літо.

Науковці провели топографічну зйомку дна Тернопільського ставу вперше за 40 років та визначили стан води. Результати їх неприємно вразили. Востаннє чистили озеро в 70-х роках. Нагадаємо, в Тернопільському ставі знайшли аміак, свинець та багато солі.

Відео дня

- Де маємо доступ, збираємо водорості, але вручну це малодієво, - зазначив заступник мера Леонід Бицюра. - В нагоді міг стати земснаряд, але на території області їх лише два: один несправний, інший дорогий. Плануємо змонтувати до наступного сезону власний земснаряд. Проте Став потребує повного "перезавантаження". Треба розуміти, що за рік проблему, яка накопичувалась десятки років, не вирішити. Вперше за останні роки ми почали дослідження Ставу, розробили програму дій. Цього року ми сконцентрувалися на двох напрямах: встановлення аерації для перемішування води, і очищення стоків в парку Шевченка та встановлення фільтрів.

Читайте також:  В Тернопільський став щодня потрапляють тонни фекалій.

Програма розрахована на 2017-2018 рік. Після очищення дна від намулу в планах поселення бактерій, водорослей та зарибнення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олег М

    Прибирати берегові зони від сміття, пливунів, а також виривати та викошувати водорості не те, що можна, а це ПРОСТО НЕОБХІДНІ ПРОЦЕДУРИ, це як прибирання в власній оселі, що не роби, а тут нікуди не дінешся - яке б озеро чисте не було, але хтось щось викине, щось саме вітром залетить і буде плавати біля берега. Пливуни теж ростимуть, якщо у водоймі дійсно є життя, то від водоростей повністю не позбавитись, головне час від часу їх косити. Все дієво, просто потрібно займатися цим.
  • Діонісій

    Бицюра збирає з Надалом вручну водорості ? мабуть так само, як сніг взимку чистили. візьміть з початку стоки в став зливати. всі знають, хто то робе.

    Олег М reply Діонісій

    на рахунок стоків, які саме стоки? Є лиш пару стоків виключно дощової стічної води з дороги, тротуару. Інакших стоків там 100% немає, інакше це б далося взнаки, і то не на жарт - екокатастрофа була б миттєва, якщо б потрапляли саме фекалії. Просто філософів в нас є багато, яких не переконати. Сміття так, потрапляє, і брудна вода теж, тобто фільтри треба ставити. Але фекалії ні, це вже дофантазії.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up