Партнер рубрики Події

"Сухостій, кажуть??? Бруньки вже добре видно!" Читачів обурило, що зрізали живі дерева

"Сухостій, кажуть??? Бруньки вже добре видно!" Читачів обурило, що зрізали живі дерева
  • Якщо жителі вважають, що були зрізані дерева без відповідних документів, то вони можуть звернутися до ЖКГ, аби провели перевірку щодо законності зрізання дерев, кажуть у міськраді.
  • Зрізали лише аварійні дерева. А приберемо вже найближчим часом, - запевнила директор школи Марія Гудима.
  • Сухостій, кажуть??? Бруньки вже добре видно!... Живі дерева. Куди звертатись? Злість шалена… - пише на власній сторінці у Фейсбук тернополянка Ольга Гончаренко.

У сотні коментарів не було добрих слів, як і слів подяки комунальникам за таку «обрізку» дерев.

Люди обурюються, що зрізали на стадіоні 21 школи половину дерев. Цікавляться, для чого. І скаржаться, що вони вже тиждень там і лежать.

Парки вже напівпусті. Тепер і до шкіл дістались

  • Покидали і лишили! – пише Sveta Zhuk. - Скоро тиждень, як вони там лежать, люди шпортаються!

    Відео дня
    /li>

Ольга Гончаренко розповіла «20 хвилин», що давно не була в районі 21 школи, хоча проживає неподалік. Проте добре знає, що і цей стадіон, і сквер на вул. Лепкого, що поруч – улюблене місце прогулянок молодих мамусь з дітками. Влітку там тихо і затишно.а в тіні дерев можна було сховатись від палючого сонця.

  • Вчора (27 лютого – прим. авт.) зайшла на стадіон 21 школи – половини дерев немає! – розповіла пані Ольга. – Я, чесно кажучи, була просто шокована. Навіщо їх зрізали? Кому вони заважали? Живі дерева! Лежить це зрізане дерево посеред дороги, все всіяне бруньками. Навіщо, питаю, його зрізали?

Парки вже напівпусті, тепер і до шкільних територій дістались, обурюється тернополянка.

Вона погоджується, коли обрізають чи зрізають повністю хворі та сухі дерева, чи верби, які дуже крихкі, або тополі-алергени. Кому заважали живі дерева на шкільному подвір’ї – не розуміє. Хіба готують черговий майданчик під будівництво, припускає жінка.

Звертайтесь до ЖКГ – буде перевірка

Зрізають дерева сухостійні або уражені хворобами, прокоментувала ситуацію речник міськради Мар’яна Зварич. Якщо жителі вважають, що були зрізані дерева без відповідних документів, то вони можуть звернутися у ЖКГ для того, щоб була проведена перевірка щодо законності зрізання дерев.

Заміна дерев у Тернополі відбувається відповідно до Концепції комплексного озеленення міста, повідомили на офіційному сайті міськради.

Як повідомляють в управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, висадження дерев та кущів у місті відбувається як на нових місцях, так і на місцях раніше видалених зелених насаджень.

Оскільки дерева у місті більш схильні до уражень хворобами та стресу, а також є велика кількість таких, що досягли вікової межі, впродовж року здійснюється їх обстеження та видалення сухостійних, аварійних і фаутних дерев з метою попередження виникнення аварійних ситуацій.

  • Процедура видалення зелених насаджень на території міста Тернополя визначена Порядком видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України, - йдеться на сайті міськради. - Зрізання зелених насаджень проводиться лише за наявності документу, який посвідчує право на проведення таких робіт.

Небезпечне чи хворе дерево – видають ордер на видалення

Зокрема, після отримання заяви про необхідність видалення певного дерева чи чагарника, на місце виїжджає комісія, до складу якої входять представники управління ЖКГ, відділу земельних ресурсів та Державної екологічної інспекції в Тернопільській області, здійснюють обстеження стану зелених насаджень, які пропонуються видалити. У разі, якщо стан дерев чи інших насаджень становить загрозу для життя  і  здоров'я  мешканців, є потенційно аварійними, то готується відповідний акт обстеження з описом насаджень, а після затвердження його всіма членами комісії - видається ордер на його видалення, пояснили у міськраді.

  • Видалення дерев здійснюється впродовж року. На місці зрізаних сухостійних зелених насаджень відбувається посадка дерев тих порід, які є більш стійкими до негативних впливів навколишнього середовища, - йдеться на сайті міськради. - Окрім видалення, у міжвегетаційний період (орієнтовно з 15 жовтня до 15 квітня) на території міста здійснюється також санітарне підрізання зелених насаджень з метою попередження аварійних ситуацій чи падіння гілля.

Відповідно до «Схеми озеленення міста», в Тернополі заплановано створення більше 10-ти нових територій зелених насаджень загального користування на площі близько 59 га, повідомили у міськраді.

Треба терміново закрити «прохідний двір»

Територію від обрізаних дерев і гіляк приберуть найближчим часом, буквально сьогодні-завтра, запевнила «20 хвилин» телефоном директор тернопільського ліцею 21, спеціалізованої мистецької школи ім. І. Герети Марія Гудима.

  • Дерева зрізали лише аварійні, трухляві і ті, що мали дупла в середині, - пояснила Марія Гудима. – Також почистили чагарники і гілля. Насаджувати нові якщо будемо – то лише аби оформити паркову зону. Ніхто не обрізав здорових дерев. Алея залишилась. Проте будемо поновлювати її за потреби, якщо вистачить коштів. Адже предметно виділених на ці потреби грошей немає.

Проте набагато більшою проблемою є те, що шкілька територія перетворилась на «прохідний двір», каже директор. Територія велика – близько 3 га, і буквально всі мешканці мікрорайону використовують її, аби «зрізати» дорогу. Окрім того, шкілний стадіон облюбували безхатьки, люди там розпивають спиртне і вживають наркотики.

  • Все чисто прибрали, впорядкували – через вихідні на ранок купа пляшок і використаних шприців, з цим негайно щось потрібно робити, - каже директор. - Тому найперше питання, яке я піднімаю, негайно огородити територію. Адже, передусім, йдеться про безпеку дітей! Спочатку плануємо обмежити в’їзд на територію. За цим – обгородити шкільне подвір’я. І це дасть можливість убезпечити дітей.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • РУХ!

    На східному всю лісополосу вирубали і нічого ніхто не сказав. Всім плювати у цьому місті.  оруэлл 1984 у всій красі.

    Леон Швед reply РУХ!

    так   і  на   БАМІ    порізали   дерева   і   на   центральному   ринку  ВСІ   дерева   терміново   захворіли   )))   ..  І  в   парках   епідемія   хворих   дерев  ..  Там  де   порубали  дерева  -  тепер  торгові   точки  )))   ..Навіть   там  де   магістральні    трубопроводи  все   порубано  і   забудовано  !!!
    А  що-ж  ви   хочете  ??  Хотіли  капіталізЬму  ???    Отримайте  !!!

    Петро Білецький reply РУХ!

    Лайк за Оруела
  • Анонім

    Ну капец інформації просто купа . Журналісти дайте більше фото щоб зрозуміти де саме вирубали дерева.Зрозуміло ,що біля 21 школи ,а де саме там території купа ,а хрен поймеш.

    Ірина Белякова reply Анонім

    Якщо вам суттєво про саме місце - йдеться про стадіон 21 школи - вхід від скверу на вул Лепкого.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up