Партнер рубрики Події

Тернопільські депутати сумнівні питання підтримують, а технічні не голосують...

Тернопільські депутати сумнівні питання підтримують, а технічні не голосують...

Не зрозумілим для громадськості є те, чим керуються депутати міської ради під час своїх голосувань. Доказ цього — аналіз лише двох питань минулої сесії міської ради. Там, де рішення мали б підтримати — не роблять того, сумнівні ж питання — підтримують

У квітні після двох перерв у пленарних засіданнях завершилася сьома сесія Тернопільської міськради. Усього депутати розглянули 327 питань. Більшість серед них земельні - питання тернополян, підприємців та чиїхось інтересів...

Земля під Хресну дорогу

Жваве обговорення містян викликало рішення міської ради надати землю релігійній організації УАПЦ для будівництва Хресної дороги на вул.Чернівецькій.

Відео дня

Депутати вагалися перед голосуванням, адже отримали інформацію, що автокефальні православні церкви не практикують Хресних доріг.

- Хресна дорога є тільки в римо-католицької церкви і в греко-католицької церкви, - пояснив депутат-священик Володимир Гринда. — В жодної православної церкви Хресної дороги не існує.

Застереження мав й голова земельної комісії депутат Андрій Шкула.

- Я можу помилятися, бо далекий від християнської науки, але якщо дійсно нема практики робити Хресні дороги, то щоб ми зараз не зробили дурниці, - виступив Андрій Шкула.

УАПЦ вже має поряд гектар землі. З об’єктів там лише тимчасова капличка. Більшість території — зелена зона. Згідно з Генеральним планом і закріплений гектар і тих 23 сотих, — зона багатоповерхової забудови. То ж реальною є загроза появи там багатоповерхівок.

Проте чи під тиском міського голови, чи з інших причин, рішення прийняли. Із 39 присутніх не голосувало 11 депутатів, утрималися п`ятеро, а 23 підтримали проект «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею площею 0,2230 га для будівництва та влаштування Хресної дороги за адресою вул.Чернівецька релігійній організації "Консисторія (Єпархіяльне управління) Тернопільської єпархії УАПЦ".

Одноголосно підтримали виділення землі фракції «Народний контроль», «Громадянська позиція», «Радикальна партія Олега Ляшка» та навіть «Батьківщина», представник якої - священик Володимир Гринда коментував відсутність практики Хресних доріг у православних. Сам він утримався. У «Свободі» голоси розділилися. Більшість на чолі з Сергієм Надалом – «за». Проте четверо депутатів, троє з яких зараз стали неугодними «Свободі» та були виключені з партії, не голосували. Не підтримали церковне питання всі представники «Самопомочі». У фракції блоку Петра Порошенка «Солідарність» думки розділилися.

Тиск на підприємців

Цікаво проголосували, а вірніше не проголосували депутати і за технічне питання підприємства - ТОВ "Взуття" (“АРС Кераміка” – прим. авт.). Перед голосуванням до депутатів звертався міський голова. Він звинуватив товариство у боргах. І хоч представник компанії пояснював, що це не правда, питання не пройшло.

Для розуміння ситуації варто оцінити діалог між Сергієм Надалом та представником ТОВ “Взуття”.

  • У мене питання безпосередньо до директора, - розпочав Сергій Надал. – Декілька місяців тому ми дали можливість викупити величезну земельну ділянку товариству «Взуття». За зверненням керівника вперше ми пішли назустріч і дали можливість зробити розстрочку платежу. Проте до цього часу розстрочка не оплачується…

  • Розстрочка була дана на рік часу. За дану земельну ділянку все сплачується згідно черговості платежів, - пояснив представник ТОВ «Взуття». - Залишилося сплатити менше третини. Щомісячний платіж - 150 тис грн. Платіжні документи надіслані земельному відділу. Ваша інформація недостовірна.

  • Ви говорите про платіж. А я вам говорю про те, що на відстрочку сплати нараховуються відсотки, - наполягав міський голова. — Згідно з інформацією, яка подана фінансовим управлінням, ТОВ «Взуття» не сплачує відсотків за користування. Я не входжу з вами у дискусію, я подаю інформацію. Пропоную не підримувати дане питання, до моменту, доки не спалять відсотків.

  • Згідно з договором, відстрочення платежу нами сплачується згідно з індексом інфляції, - завершив представник ТОВ «Взуття».

Питання підтримали 17 депутатів із 39. Цього виявилося замало. Одноголосно «За» були фракції «Громадянської позиції» та «Самопомочі». Проти, утрималися чи не голосували депутати «Народного контролю», «Батьківщини», «Радикальної партії Олега Ляшка». Розділилися думки в фраціях у «Солідарності» та в «Свободі», у якій знову ж таки за інтереси громади, але проти більшості в фракції та свободівця-мера пішли четверо депутатів, троє з яких – тепер уже вигнанці з партії.

Представник “Взуття” після сесії представив і договір, і платіжні документи. Інформація озвучена Сергієм Надалом про несплату чи боргування була недостовірною.

Ми обрали саме цих два питання тому, що вони показові і обоє впливають на місто, громаду та наші звами інтереси. Відчудження землі без аукціону через різноманітні схеми, зокрема й церковні, великий мінус в казні. А це недофінансування освіти, медицини, соціальної сфери, ремонтів. Щодо гноблення великих платників податків, то це реальний ризик перереєстрації чи скорочення робочих місць. А це, знову ж таки, добробут тернополян.

У майбутньому після пленарних засідань ми також обиратимемо дивні голосування депутатів та вимагатимемо їх особисто чи керівників фракцій пояснювати свій вибір.

АВТОР Любов ВОВК

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Герасимчук Ростислав

    Крадії кляті !!!
  • Діонісій

    деребанять усе, що залишилось !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up