Скандал довкола тернопільського садка. Тепер сюди ні швидка, ні пожежні не доберуться?

Скандал довкола тернопільського садка. Тепер сюди ні швидка, ні пожежні не доберуться?
  • У редакцію «20 хвилин» звернулися батьки дітей, які ходять до садочку №3. Кажуть, що один з під’їздів до садочку незаконно заблокували обмежувачами руху. Тепер до території під’їжджати не зможуть не лише автівки батьків, а і швидка чи пожежні.
  • Чому біля садочку встановили обмежувачі, куди скаржитись на самовільні встановлення, дізнавався журналіст «20 хвилин».

До дитячого садочку №3 є кілька під’їздів. Окрім головного заїзду, є можливість під’їхати через прибудинкові території. Однак мешканці будинку на Карпенка, 9 встановили напівсфери, щоб батьки не їздили до садочку через їх подвір’я.

Батьків така ситуація обурила. Як вони розповідають, це не лише перешкода для їх автівок, а і для швидких та рятувальників. До того ж, у місті заборонено встановлювати будь-які обмежувачі руху.  

- Через той прохід іноді батьки підвозять дітей до садочку, - розповідає мама, яка водить дитину до садочку, Людмила . – Через карантинні обмеження всіх дітей не приймають через один вхід, щоб не було скупчень людей. Діток у залежності від групи приймають з різних входів. Тому батьки почали проїжджати до садочка через прибудинкову територію. Мешканці будинку на Карпенка, 9 зробили з того проблему і встановили обмежувач.

Відео дня

Це заборонено правилами благоустрою, вважають тернополяни.

- Там є аварійний проїзд для пожежних та швидкої, тому там не можна встановлювати обмежувачі руху – каже Людмила.

У дитячому садочку про цю ситуацію відомо. Там додають – окрім нового обмежувача, є ще один, який з боку іншого під’їзді. Тому фактично заїхати до садочку тепер можна лише з центрального входу.

- Новий обмежувач на Карпенка встановили кілька тижнів тому, - розповідає виконувачка обов’язків завідуючої закладу Наталя Свистун. – До садочку є три під’їзди, два з яких мають обмежувачі. Батьки вже зверталися зі скаргами, це правда.

Руху спецтехніки обмежувач не заважає?

Як розповіли батьки, пів сферу встановила обслуговуюча організація будинку №9. Ми звернулись до підприємства «Дружба-сервіс-житло». Там нас запевнили – обмежувач не перешкоджає ні проїзду швидкої, ні пожежним, - лише легківкам, які завдають незручностей мешканцям будинків.

- Напівсфери дійсно встановила наша обслуговуюча організація на прохання мешканців, - пояснили в «Дружба-сервіс-житло». – Вони не перешкоджають руху спецтехніки, а лише легковим автівкам.

Також додають, що порушень ніяких немає, адже напівсфери встановили на прохання мешканців, які можуть приймати рішення про благоустрій прибудинкової території.

Мешканці ж будинку задоволені. Люди не хочуть, щоб а їх прибудинковій території була "проїжджа частина" та нагадують, що до садочку є центральний вхід, а швидка може без проблем заїхати до двору. 

- Швидка без проблем заїжджає в двір і розвертається, а те що батьки хочуть підїжджати під садочок прямо під паркан - це інше, - пише тернополянка Вікторія. - Жителі будинку задоволені томущо менше машин гасає. 

Ми дізналися, чи справді такі обмежувачі у вигляді напівсфер не перешкоджають руху спецтехніки. Як розповіли у "швидкій", зазвичай водії не скаржаться на обмежувачі, однак все ж під час виклику краще повідомити диспетчеру, що з проїздом можуть бути труднощі.

- Зазвичай, коли викликають швидку, люди одразу самі говорять, як саме під'їхати до будинку, що є обмежувачі, тощо, - пояснює заступниця директора з медичної роботи Центру екстреної медичної допомоги Ганна Мончак. 

Також, такі обмежувачі можна зняти. До прикладу - півсфери, які обмежують рух транспорту на Театральний майдан можна витягнути та перемістити. Саме це і роблять, коли на площу має заїхати техніка. 

В управління ДСНС в області кажуть - окрім самовільних обмежувачів руху, промлем можуть додати і неправильно припарковані автівки. 

- Іноді, під час слідування до місця надзвичайної події вогнеборцям доводиться зіштовхуватися з труднощами, пов’язаними з складністю проїзду прибудинковими територіями, а також проблемами розстановки техніки для гасіння пожежі, - пояснює керівник  відділу агітаційно-пропагандистської роботи центру забезпечення діяльності Управління ДСНС в Тернопільській області Сергій Данілін. - Ні для кого не є таємницею, що прибудинкові території населених пунктів, особливо в темну пору доби, перетворюються у місця несанкціонованих стоянок приватного автотранспорту, який іноді повністю перекриває проїзд в глиб дворів. Автовласники не лише на свій розсуд паркують авто, а й встановлюють поруч з будівлями металеві, чи інші конструкції для обмеження руху, перекриваючи доступ на подвір’я іншому транспорту. 

Звичайно, рятувальників не зупинить обмежувач, однак на його демонтаж знадобиться час, доки люди потребують допомоги.

- Буває, що для того аби забезпечити доступ пожежно-рятувальної техніки, до місця гасіння пожежі рятувальникам доводиться вивільняти в’їзд у двори від припаркованих автомобілів та проводити демонтаж самовільно встановлених обмежувачів руху, - каже Сергій Данілін. - І хоча, як правило, затрати часу на виконання цих дій мінімальні, однак, коли на кону необхідність порятунку людей та їх майна від лиха – кожна втрачена хвилина, стає безцінною.

Тому тернополян закликають бути відповідальними та пам'ятати, що обмежувач руху або неправильно припаркована автівка може заважати спецслужбам, а це здоров'я та життя людей!

Куди звертатися зі скаргами

В управлінні ЖКГ міської ради пояснили, що якщо на вашому подвір’ї без вашої згоди з’являються обмежувач руху – про це варто повідомити муніципальну інспекцію. Поліція в таких випадках допомогти не зможе. Найчастіше у дворах з’являються обмежувачі на паркувальних місцях. Їх самовільно встановлюють власники автівок, щоб ніхто крім них не займав місце. Однак це незаконно! Варто одразу повідомляти про це інспекторів або звертатися до міської ради.

Для того, щоб незаконний обмежувач демонтували – варто звернутися з відповідною заявою до міської ради.

- Мешканцям для демонтажу таких об’єктів необхідно написати офіційний лист у міську раду, щоб на його підставі підготували рішення про демонтаж, - пояснила речниця міськради Мар’яна Зварич.

Законно, доки не поскаржаться? 

У «Правилах благоустрою Тернопільскої міської територіальної громади» встановлені вимоги щодо благоустрою прибудинкових територій.

У правилах йдеться, що на прибудинкових територіях та на внутрішньоквартальних проїздах заборонено розміщувати транспортні засоби, механізми, що перешкоджатимуть руху спеціалізованого транспорту – швидка допомога, пожежна, прибиральна техніка, або які створюють перешкоди мешканцям.

Міська рада не надає дозволів на встановлення таких обмежувачів. В управлінні ЖКГ пояснюють - встановлення таких напівсфер не входить до обов'язків обслуговуючих підприємств, однак люди можуть самі звернутися до свого обслуговуючого підприємства, щоб такий обмежувач встановили. До прикладу - на вулиці Київській, на прохання мешканців одного з будинків, біля одного з будинків встановили такі півсфери, адже неподалік розташований ринок і водії зловживали такою "парковкою" та заважали мешканцям прилеглих будинків.  

Самовільне встановлення засобів організації дорожнього руху без відповідних погоджень також заборонено. До них належать напівсфери, блокератори, бетонні блоки, шлагбауми, тощо.

А у вас біля будинку є обмежувачі руху? Чи заважають вони вам?  Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (41)
  • Сусід

    Рагулі перекривають двори та садочки, бо думають шо то вони в свому селі... Не буде так! Це не забичене село! Є закон, який заборороняє так і речі, виклакайте копів, нехай складають протоколи, потім в міську раду і нехай коміссія штрафує ОСББ та директорів обєктів. Цьому потрібно покласти край. Щось вже зовсім знахабніла та бикота сільська...
  • таракан

    східний від орбіти до проспекту пішохідна чи дорога?  між магазинами суміш людей та машин. що там за срань?

    Сусід reply таракан

    там суміжна зона. Тому що є прямі виїзди на головну дорогу...
  • Роман Рома

    A як понаїжає батьківських авто, то як пожарка заїде?

    Сусід reply Роман Рома

    Виїдуть і пропустять, нічого страшного. авто це не шлагбаум чи грибок - можна і перепаркувати...
  • Ігор

    Корчі припарковані на траві не є добре також
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up