Тернопільщина прощається з легендарним Василем Жданкіним

Тернопільщина прощається з легендарним Василем Жданкіним

Про прощальні заходи 4 і 5 вересня повідомляють в спільноті "Типовий Кременець".

4 вересня, середа
19.00 - в дома відбудеться панахида архієрейським чином. Співатиме хор Почаївської Духовної Семинарії.

5 вересня, четвер
9.00-11.00 --- Прощання у приміщенні Кременецького РБК
11.00 --- Літургія Архиєрейським чином в Миколаївському соборі (м.Кременець). Співатиме Великий хор Почаївської Лаври.
13.00 - чин погребіння, а тоді захоронення в Білокриниці на цвинтарі тіла нашого кобзаря.

Нагадаємо, 2 вересня в Кременці, в аварії загинув Василь Жданкін. Автомобіль збив співака, який виїжджав на мопеді з бічної вулиці. 

Відео дня

- Легенда нашого краю. Царство Небесне і вічна пам'ять прекрасному Християнину і взагалі Людині з великої літери, - написав у групі Георгій Прокопчук.

- У підручниках з історії України Василь Жданкін завжди фігуруватиме, як перший виконавець майбутньої головної пісні країни на великому концерті. Надзвичайно на той час забороненої – нашого Державного Гімну «Ще не вмерла Україна!» В дуже драматичний момент вона ним була на фестивалі ”Червона рута” у вересні 1989 року заспівана. У серці кожного, хто бодай раз зазнав розкоші від зустрічі з його неповторним тембром, хто, хоча б на мить, оцінив щире золото його інтонацій і хто, хоч подумки, зміг пережити з Василем Жданкіним незагоєний душевний біль незліченних поколінь князів та гречкосіїв, козаків і священиків, воїнів і поетів за несправдженою українською мрією, співак займає особливе місце. У його житті було багато випадкових, але надзвичайно цікавих, колоритних і доленосних історій, про які можна писати книжки, - написав у своїй сторінці в соцмережі Михайло Маслій.
 

Васи́ль Олекса́ндрович Жда́нкін народився 23 травня 1958, станиця Гурмай, Краснодарського краю,РРФСР,СРСР,нині РФ — український бард, кобзар, бандурист. Володар «Гран-прі» фестивалю «Червона Рута»(1989) у місті Чернівцях. Лауреат фестивалю «Оберіг» (1990, Луцьк).

Від 1960 проживав у селі Білокриниця,Кременецького району, Тернопільської області. Закінчив середню школу в місті Кривий Ріг (1975). Співав у Волинському народному хорі, Почаївській лаврі, Тернопільській обласній філармонії.

Навчався в Українській сільськогосподарській академії (Київ), Львівській консерваторії.Закінчив диригентський факультет Рівненського інституту культури(1987), де створив квартет «Птах».

Працював у Рівненській обласній філармонії, 1988—1990 — в театрі-студії «Не журись!» (м. Львів).

Від 1990 — концертував як кобзар. 

Одружений, має сина Івана та дві доньки — Христину та Анастасію. Працював і мешкав у м. Кременці Тернопільської області, співав у церковному хорі Почаївської лаври УПЦ МП.

Співав баритоном. Акомпанував собі на кобзі. У репертуарі пісні на вірші українського лемківського поета Богдана-Ігора Антонича. А також на вірші українських класиків та сучасних поетів:Тараса Шевченка, Григорія Сковороди, Богдана Лепкого, Івана Малковича, Едуарда Драча.

Восени 1989 року на заключному концерті фестивалю «Червона Рута» вперше заспівав «Ще не вмерла Україна» публічно. У репертуарі твори: «Чорна рілля ізорана», «Послання Божої Матері»,
«Гей, літа орел, літа сизий», «Гей, там на горі січ іде», цикл колядок на слова Богдана-Ігора Антонича та ін.

Знявся у кінострічках «І снігом стелиться життя» та «Українці, ми врятовані». Гастролював у більше ніж у 20 країнах — Аргентині, Канаді, США, РФ та ін. Автор низки музичних творів на власні та вірші українських поетів. Серед опублікованих творів — «Билина про Кременець» (1992).

Редакція "20 хвилин" висловлює співчуття рідним і близьким. Вічная пам'ять...

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up