«Тернопільська міська рада має відмовитися від своїх амбіцій», - Степан Барна.

«Тернопільська міська рада має відмовитися від своїх амбіцій», - Степан Барна.

Події під час сесії обласної ради 5 червня спонукали голову Тернопільської ОДА до пояснення ситуації щодо перспективного плану об’єднання громад області. Нагадаємо, небажання сіл Тернопільського району об’єднуватися з обласним центром в ОТГ викликало спротив громад. 8 червня розгляд перспективного плану на сесії обласної ради планують продовжити.

Під час прес-конференції, яку провів між засіданнями сесії облради голова ОДА Степан Барна, він зазначив, що об’єднання громад повинне бути добровільним і відбуватися у правовому полі.

У 2016 році на розвиток інфраструктури 26 ОТГ в області держава спрямувала понад 141 млн. грн., у 2017-ому 36 ОТГ отримали 115 млн. грн., і цього року 40 громад отримали 90 млн. грн.

-       Така політика продовжуватиметься й надалі. Утім, ми повинні чітко визначитися, чого хочемо та максимально швидко завершити процес децентралізації. Зробити це нам заважає кілька моментів. Зокрема, що стосується Тернопільського району, то ми маємо рішення Чистилівської сільської ради про те, що за результатами громадських слухань, жителі села хочуть приєднатися до Тернопільської громади з центром у Тернополі. Згодом нам надсилають друге рішення Чистилівської сільської ради про те, що вони вже вирішили приєднатися до Байковецької ОТГ. Що ж стосується Білецької сільської ради, яка ініціювала процес утворення громади, то у її складі також є Чистилівська сільська рада. А ще маємо рішення Плотицької сільської ради, яка також бачить Чистилів у своєму складі із центром в селі Плотича. І що парадоксально: жодне старе рішення не скасовувалося перед тим як приймалося нове. Відповідно маємо абсолютно протилежні рішення, які суперечать одне одному, – зауважив Степан Барна.

Відео дня

Щоб остаточно визначитися із створенням ОТГ, С.Барна доручив надіслати 28-ом сільрадам Тернопільського району надіслати своє бачення процесу об’єднання Тернопільській міській раді, райдержадміністрації та райраді до ранку 8 червня (до початку сесії обласної ради).  

- Я вимагаю, щоб Тернопільська районна державна адміністрація та районна рада не самоусувалися від утворення громад в районі, а брали на себе відповідальність і координували процес утворення громад. Водночас, Тернопільська міська рада сьогодні принципово має відмовитися від своїх амбіцій, від кроків, котрі робить щодо населених пунктів, жителів Тернопільського району чи то у картці тернополянина, чи у питаннях надання послуг в освітніх чи медичних закладах, для того, щоб почати чесний та прозорий діалог із сільськими радами у Тернопільському районі. Цей процес має бути максимально прозорий, а координацію у цих питання обласна державна адміністрація бере на себе, – сказав голова ОДА.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up