Партнер рубрики Події

Тернопільські присяжні: 70% із них - це комунальники

Тернопільські присяжні: 70% із них - це комунальники

Єдина загроза, яка дозволяє підсудному в кримінальному судочинстві вимагати залучення присяжних, - перспектива довічного ув’язнення. Також присяжні приймають рішення щодо визнання особи недієздатною, примусової госпіталізації, примусової психіатричної допомоги.

Список присяжних затвердили на попередній сесії депутати тернопільської міської ради.  Усі вони проживають на території, на яку поширюється юрисдикція Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, Господарського суду Тернопільської області, Тернопільського окружного адміністративного суду.

До переліку увійшло 16 осіб, із яких 11 – працівники комунальних підприємств міської ради, 2 – депутати, і лиш троє – люди з інших сфер.

Не як у кіно

Суд присяжних, хоч формально і діє не перший рік, явище в нашій державі, а особливо на Тернопільщині, нове. Кого та коли він судить, як часто застосовує Феміда людей не із судової системи для прийняття рішення та хто тих 16 обраних, – у цій публікації. Розібратись в юридичних тонкощах, які стосуються присяжних, допоміг адвокат Віталій Вітів.

Відео дня
  • Однією із форм участі народу у здійсненні правосуддя є інститут присяжних, що закріплено ч. ч.4 ст.124 Конституції України,- пояснює пан Віталій. - На місцеве самоврядування покладається обов’язок забезпечувати здійснення правосуддя шляхом затвердження осіб, які виявили бажання бути присяжними та відповідають вимогам Закону України  «Про судоустрій і статус суддей».

Присяжним, у трактуванні законну, є особа, яка у випадках, визначених процесуальними кодексами, із власної згоди вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя. У розумінні більшості українців образ присяжних сформований, в основному, фільмами. Там люди з народу вирішують долю підсудних в масі випадків від крадіжки до вбивства. В українських реаліях перелік випадків де можуть залучатися присяжні – обмежений.

  • Напевно, чуючи про розгляд кримінального провадження судом присяжних, у більшості виникає картинка із кінострічок США таких як «12 розгніваних чоловіків», фільм вважається одним із кращих фільмів на юридичну тематику. Однак в Україні інститут присяжних не зовсім такий, - каже Віталій Вітів. - Відповідно до вимог цивільно процесуального кодексу, суд у складі одного судді та двох присяжних розглядають справи з обмеження та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною, визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою, усиновлення, надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку, примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

Присяжні – де довічне

У кримінальному судочинстві, пояснив адвокат, присяжні беруть участь  під час розгляду злочинів , за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі, за наявності  клопотанням обвинуваченого про розгляд за участю присяжних. 

  • Рішення суду у складі присяжних в Україні приймається у форматі наради, де керує головуючий, який послідовно ставить на обговорення питання, проводить відкрите голосування і веде підрахунок голосів, - роз’яснює пан  Віталій. - Усі питання вирішуються простою більшістю голосів.  Ніхто зі складу суду присяжних не має права утримуватися від голосування, крім випадку, коли вирішується питання про міру покарання, а суддя чи присяжний голосував за виправдання обвинуваченого. У цьому разі голос того, хто утримався, додається до голосів, поданих за рішення, яке є найсприятливішим для обвинуваченого. При виникненні розбіжностей про те, яке рішення для обвинуваченого є більш сприятливим, питання вирішується шляхом голосування.

Для збереження «чистоти совісті» кожен зі складу суду присяжних має право викласти письмово окрему думку, яка приєднується до матеріалів провадження і є відкритою для ознайомлення.

  • Особам, які беруть участь у судочинстві, виплачують заробітну плату (судді – авт.), а у випадку, якщо керівник основного місця роботи не дозволить присяжному з’явитись до суду, це може мати негативні наслідки для такого керівника, - запевняє адвокат.

Такий суд – рідкість

Практика суду присяжних в нашій державі – рідкість. Цікавою, як проаналізував наш фахівець, є позиція присяжних у справах щодо примусової госпіталізації. Часто присяжні ставлять під сумнів висновки офіційних експертів чи інституцій.

  • Бувають і курйозні випадки,- зауважує пан Вітів. – Приміром, у 2017-му році у Львові, присяжна зірвала засідання суду, бо відмовилась йти в нарадчу кімнату через брак часу. Тим, хто претендує на обов’язки присяжних, чи обрані такими, варто пам’ятати і розуміти, що це – відповідальна місія, яка може забирати багато часу і бути важкою, із точки зору моралі.

Щодо Тернопільщини, то найрезонансніша справа, до розгляду якої мали бути залучені присяжні, стосується вбивства Ірини Мукоїди у Вишнівці. Уже навіть відібрали трьох основних та трьох запасних присяжних. Але слухання справи перенесли в Чортків і залучені до розгляду там будуть місцеві присяжні.

 

Список присяжних, які постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція Тернопільського міськрайонного суду, Господарського суду Тернопільської області, Тернопільського окружного адміністративного суду.

1. Зелінський Володимир, 20.06.1964 р.н, - КП «Тернопільелектротранс».

2. Кіцану Андрій, 08.12.1973 р.н., - ТОВ «ОСП Корпорація Ватра».

3. Лебідь Ігор, 25.03.1969 р.н., – приватний підприємець.

4. Чорна Ольга-Марія, 1972 р.н., – КП «Тернопільміськтеплокомуненерго».

5. Джуринська Світлана, 07.03.1976 р.н., - КП «Еней» ТМР.

6. Веселович Тетяна, 22.09.1974 р.н., – ФОП Нагорний В.Є.

7. Гринда Володимир, 29.04.1973 р.н., – Храм Всіх Святих Українського народу, депутат ТМР.

8. Конопляник Оксана, 17.01.1964 р.н.,– КП «Тернопільміськтеплокомуненерго».

9. Карпа Олександра, 11.01.1963 р.н.,– КП «Тернопільміськтеплокомуненерго».

10. Камаш Надія, 16.06.1966 р.н.,– КП «Тернопільміськтеплокомуненерго».

11. Штопко Юліана, 04.12.1974 р.н.,– КП «Тернопільміськтеплокомуненерго».

12. Пацалюк Юрій, 06.05.1970 р.н., - КП «Тернопільелектротранс».

13. Гільтай Світлана, 17.04.1979 р.н., - КП «Тернопільелектротранс».

14. Олійник Ольга, 25.03.1976 р.н., - КП «Тернопільміськтеплокомуненерго».

15. Левицький Петро, 11.06.1970 р.н., - КП «Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр» ТМР.

16. Білан Тарас, 11.06.1976 р.н., – безробітний, депутат ТМР.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Лариса Синицька

    Прокуратура України
    ОФІС ГЕНЕРАЛЬНОГО ПРОКУРОРА
    вул. Різницька, 13/15, Київ-11,01011 факс: 280-26-03
    . ВІД.
    Збаразький районний суд
    вул. Грушевського, 13
    м. Збараж
    Тернопільська область
    47302
    Синицька Л.І.
    [email protected]
    Відповідно до вимог частини 3 статті 22 Закону України «Про доступ до
    публічної інформації» направляємо для розгляду запит на інформацію
    Синицької Л.І.
    Додаток: на 4 арк. першому адресату.
    Начальник управління організації
    прийому громадян, розгляду звернень га запитів Н. Тєлічко
    Офіс Генерального прокурора
    №27/3-5318ВИХ-20 від 22.12.2020

  • Лариса Синицька

    І ХТОСЬ ПОВІРИТЬ, ЩО САМЕ ЦІ ЛЮДИ ВАС ЗАХИСТЯТЬ В СУДІ?
    23 червня 2020 року присяжний Левицький Петро Ростиславович вчинив ДТП.
    Що ж це за присяжний,отрий і отримує заробітну плату як суддя за свою " непильну роботу",
    і як головний лікар ( ніби за виконання клятви Гіпократа, але  зухвало  постійно порушує цю клятву, займається додатковим заробітком; підрізає автомобілі і вимагає від водіїв гроші за створену ним же ДТП)
    і як директор комунального фонду лікарняна каса, у статуті котрого написано, що грошову  допомогу надає навіть без документів, що не відповідає дійсності, бо нікому не допоміг із числа  опитаних мною людей, а гроші із цього ніби-то благодійного фонду « розпилюються» , на мою думку, між тими чиновниками, котрі прикривають  злочини цього присяжного.
    Левицький вчинив ДТП  у місті Тернопіль, по вул. Бродівська, 60, де цей лікар-присяжний розривався між двома із своїх багаточисленних посад( присяжного в Тернопільському міськрайонному суді та керівника фонду  із благодійними намірами, зареєстрованого за його місцем проживання у селі Чистилів Тернопільської області.
    Він "підрізав " збитий ним автомобіль справа ,їдучи на швидкості, забороненій дорожніми знаками  під час ремонтних робіт і досі не отримав покарання ні за ДТП, ні за вимагательство грошей в сумі 3000 гривень від пенсіонерів, які отримали ушиби.
     Судова справа вже у 6 судді, у третьому суді Тернопільської області, але судді вже Збаражського  суду, котрий розглядає дану судову справу, не реагують навіть на запити із Генеральної прокуратури України  від 22.12.2020 року щодо повідомлення про місце знаходження вирваних із судової справи  документів. Номер судової справи 607/10725/20.
    Якщо документи пропали із судової справи, як юрист, можу повідомити: винного намагаються визнати невинним і на цього невинного нові судді намагаються перекинути вину за ДТП.
    То чи потрібні нам такі лже-лікарі, як  присяжний Тернопільського міськрайонного суду Левицький П.Р. котрі відкривають собі грошові потоки для свого власного збагачення, одягнувши на себе статус присяжного зовсім не для захисту прав підсудних, а для власного збагачення?
  • гср

    один офісний планктон з теплокомуненерго та тролейбусного депо?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up