На місці скандального будівництва на Миру зсувів ґрунту не буде, запевняє забудовник. Люди не вірять

На місці скандального будівництва на Миру зсувів  ґрунту не буде, запевняє забудовник. Люди не вірять
  • У четвер, 2 травня до скандальної забудови на вул. Миру прийшли обурені тернополяни. Вони вимагають, аби будівництво припинили.
  • Нагадаємо, що через зсув  ґрунт у котловані з водою опинилася спецтехніка. Люди бояться за свої помешкання.

 

Під час негоди 28 квітня на місці скандального будівництва на вул. Миру котлован залило водою. У воді опинилася техніка. Через підтоплення почався зсув ґрунту - тротуарі з нової бруківки "з’їхав" на дорогу, з'явились тріщини. Мешканці прилеглих будинків проти будівництва. Люди бояться, що у разі ще однієї негоди їхні будинки разом зі сквером можуть зсунутися у парк “Топільче”. Депутат цього округу Оксана Яциковська терміново ініціювала спеціальну комісію за участю фахівців – представників Держархбудконтролю, земельників, екологів, проектанта,забудовника.

2 травня будівництво обгородили, воду з котлована викачали, укріплюють стіни, щоб подібне не повторилося. Як кажуть проектант та забудовник, все це сталося через непередбачувані погодні умови.

Відео дня

Читайте також - На місці скандальної забудови на Миру поповз ґрунт, бруківка на дорозі. Люди бояться за свої будинки

Тут насипний грунт

Мешканці прилеглих будинків, які прийшли на зустріч, стривожені.

- Недавно тут зробили тротуар, він пішов у яму. Подивіться, яка кількість землі вже захоплена, - каже пані Лариса.

Люди розповідають, що на місці будівництва колись було болото, тут ріс очерет. Тай взагалі, це місце під час кожних опадів затоплює, тому будівництво тут неможливе.

- Це насипна земля, а тут хочуть будувати 10-поверховий будинок. Тут не можна будувати, тут колектори, стоки, зсув грунту, осідання парку. Хто дав дозвіл на це будівництво? - запитує пані Галина.

У коментарях у соцмережі тернополянин Ігор Пастух пише, що тут колись був глибокий яр, який засипали і зробили по всій довжині сквер. "Тобто - там ґрунт насипний. І ще - тут практично найнижча точка і в землю роками сходили стічні води через каналізаційні колектори, яким вже більше 50 -ти років, і вони напевне давно струхлявіли", - пише чоловік.

Люди стривожені

- 1 травня ми були свідками форсмажорної ситуації, коли дощі залили будову, - каже депутат округу Оксана Яциковська. - Люди стривожені тим, що відбувся зсув ґрунту, що зруйнувало тротуари. У людей виникає питання, чи дотримані всі Державні будівельні норми (ДБН). Це дуже важливо. Адже тут насипні ґрунти. Якщо це разова ситуація - це одне, якщо завтра прийдуть дощі  і таке станеться знову - друге. І зрештою,коли побудують будинок, чи не повториться те, що "Дружбу" буде підтоплювати? Ми разом з мешканцями вирішили, що треба послухати думку фахівців, проектантів , представників Держархбудконтролю, тому що на їх відповідальності все, що відбувається з будівництвом. Тому  я б хотіла, щоб кожен висловив свою думку, щоб зняти напругу і щоб люди могли  спокійно жити, щоб  їх не турбувало, що завтра під зсув потраплять їхні будинки, які вже старі і бояться зовнішніх впливів.

Провели комплексну експертизу

Мікрорайон "Дружба" - це практично насипна земля. Хто дав дозвіл на будівництво на цьому місці? Це основне питання, яке цікавить мешканців.

Як розповів представник відділу Держархбудконтролю міськради  Олександр Рудик, дозвіл на будівництво видали замовнику ТОВ “Акваріум”  на підставі проектної документації, яка пройшла комплексну експертизу. А саме в частині міцності, надійності, довговічності, врахування законодавства, екологічних та державних будівельних норм, санітарних норм та правил.

- На підставі цих документів, містобудівних умов та обмежень, проекту, документів на землю, відповідних наказів про розроблення проектної документації відділ Держархбудконтролю міськради видав дозвіл, - пояснює пан Рудик. - Проектна документація розроблена ФОП Андрій Боднар, експертиза проведена приватним підприємством "Тернобудтехексперт" - відповідальний експерт Олег Вовк. Зараз є розпорядження міського голови, щоб провести перевірку законності будівництва, ми будемо перевіряти.

Згідно закону "Про регулювання містобудівної діяльності" припинити будівництво можна у двох випадках - у разі виявлення порушень у сфері містобудівної діяльності шляхом видачі припису або рішенням суду, додає Олександр Рудик. 

- Ви знали, що тут земля насипна, що тут колектори проходять? - запитали мешканці.

Архітектор  Андрій Боднар каже, що на місці будівництва були проведені інженерно-геологічні вишукування, досліджені ґрунти, проведені відповідні розрахунки, ніхто просто так нічого не робив без досліджень.  

- Забезпечена міцність і надійність даної споруди. Ніхто просто так не проектував будинок, не провівши певних розрахунків та досліджень, - каже він. - На глибину 14 метрів забурюються палі, вони опираються на скельний грунт, відповідно стійкість будівлі забезпечена. Вплив на інші будівлі також врахований, його немає.

- Ваша робота і ваша експертиза тепер на лице, - каже мешканка пані Галина. - Ескпертизу тут ніхто не проводив, все було зроблено за гроші. Тому не брешіть людям. Ми попереджали, що будувати тут небезпечно, але ніхто палець об палець не вдарив, поки не пішли дощі.

Укріплюють стіну

Свою позицію висловив мешканцям Іван Галаван, який представився забудовником.

- Всі дозвільні документи на це будівництво є у вільному доступі, і кожен може їх подивитися. Те що сталося, це наслідки негоди, з якими ми боремося, - каже він.  - І те що ґрунт з’їхав - це вул. Миру взяла течію до нас в котлован. Зараз ми укріплюємо стіну, ставимо мішки з піском. Робимо все, щоб тут була безпека. Правоохоронці, які тут неодноразово були, бачили всі документи. Вони вчора нам допомагали встановити огорожу, щоб тут було безпечно. Також я дав пояснення поліції, що ми поставимо бар’єр, щоб воду пустити так, як вона має йти.

Зараз створюють заходи на випадок екстремальних опадів, оскільки ніхто не розраховував, що таке буде, додає архітектор Андрій Боднар.

- Ви самі бачили, що натворила негода в області. Відповідно ніхто не міг очікувати таких складних умов, - каже він. -  Зараз проводяться заходи, щоб унеможливити затоплення цієї ділянки. Будівництво житлового будинку  проводиться згідно будівельних норм і стандартів, вимог міцності, безпеки, забезпечені всі умови водовідведення і постачаня електрики. Відповідно немає ніяких загроз щодо зсувів, затоплення, стічними водами, які будуть збиратися на Миру. Ми не передбачали, що виникнуть такі несприятливі умови, тому виникла така ситуація.

- Ви ж казали, що все розрахували? Чому ви цього не передбачили? - запитували мешканці.

- Ніхто не може передбачити стихій, які відбуваються в природі,  - відповів забудовник.  - В нас є всі погодження на будівництво. Подальших зсувів не буде, ми гарантуємо.

Один зі старожилів "Дружби", який емоційно виступив перед забудовником, вважає, що будівництво на цьому місці загрожує тим, що мікрорайон може бути повністю відірваний від водопостачання, електрики і транспорту.

- В мене є фото, як тут корови паслися, це рів створений епохами, тут був потічок, де вода стікала до Серету, - каже чоловік. - А тут, де ви будуєте, було болото, плавні, тут були прокладені труби до колектора, ви знищили колектор і тепер вода куди дінеться?  Тут насипали грунт і вже був такий випадок, що грунт сів. Ви нам говорите байки, це місце не для будівництва. Ви будуєте де хочете, ще скоро почнете будувати на Театральному майдані.

Ситуація непроста

Як повідомила депутат Оксана Яциковська, вона написала своє клопотання і бачення міському голові, попросила, щоб він розглянув і взяв усе під особистий контроль.

- Ця скандальна забудова триває з 2010 року. Коли я прийшла як депутат на цей округ, тут вже були паркани та блокади з боку людей. Сьогодні люди вислухали представника Держархбудконтролю, забудовника, проектанта. Фахівці висловили свою позицію, що ні одного підпису ніхто не ставив просто так, що все в межах норми, а ситуація, яка склалася – це результат форсмажорних погодніх умов. Тому зараз забудовник зобов’язався укріпити стіни і вирішити технічні моменти. Людей це не задовольнило. Загалом ситуація непроста. Люди хочуть зробити незалежну експертизу, збирати документи і судитися . Побачимо далі як буде…

Після комісії на вул. Миру на сайті міськради з'явилася інформація: за результатами обстеження встановлено, що частковий зсув ґрунту у виритий котлован відбувся через стихійне явище у вигляді сильного дощу. Оскільки там відбулося руйнування прилеглого тротуару, то забудовник зобов’язався його відремонтувати за власний кошт після настання сприятливих погодних умов. Також комісією встановлено, що загроз для прилеглих будинків немає. Також у міськраді додають, що згідно з проектною документацією будівництво на зелених зонах поруч з об’єктом будівництва здійснюватися не буде.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • Анонім

    Так ми завтра і переконаємся чи буде там зсув грунту на понеділок ,вівторок суцільні дощі
  • Серьожа Притухла

    Виблядки сміються вам в лице, дорогі сусіди.
  • Валера Матів

    Який баран в такому будинку квартиру захоче?!????!!!
  • Анонім

    Це сьогодні вони такі гонурові ,а коли йшов дощ і їх затопило по самі яйця де їхній гонор був напевно в сраці . На завтра знову дощ передають моліться с.......и щоб вас там знову не затопило.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up