Тернополянину присвоїли звання Героя України (посмертно)

Тернополянину присвоїли звання Героя України (посмертно)

Відповідний указ напередодні підписав Глава держави.

У неділю, 29 серпня, Президент України Володимир Зеленський взяв участь у церемонії вшанування пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої країни. Захід відбувся біля будівлі Міністерства оборони у Києві. Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання, повідомляють на офіційному сайті Президента.

Також Президент вручив державні нагороди за особисту мужність та героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові.

Звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» посмертно присвоєне солдату Віктору Гурняку.

Відео дня

Відповідний Указ №450/2021 Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ підписав 28 серпня 2021 року.

— Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" ГУРНЯКУ Віктору Петровичу – солдату (посмертно), — йдеться в тексті указу.

Нагороду отримали його батьки Петро Степанович та Марія Мирославівна і брат Остап.

Зараз Остап юнакує в курені, співзасновником і першим курінним якого був старший брат, повідомляють на сторінці Пласту в соцмережі.

Знадобилося понад шість років

— Шість років, чотири місяці і один день — саме стільки часу минуло від нашої ініціативи присвоїти Віктору Гурняку звання Героя України, — написав на своїй сторінці у соцмережі регіональний координатор програми «Transparent Cities/Прозорі міста» у Transparency International Ukraine, тернополянин Назарій Зелінка. 

28 квітня 2015 року на сесії Тернопільська міська рада ми ініціювали звернення до Президента України присвоїти Віктору Гурняку звання Герой України. Далі оформлення нагородної документації, проходження усіх формальностей та подання в Адміністрацію Президента і тиша…. ні відмови ні рішення…. Тодішній Голова Адміністрації Президента в лютому 2019 року на запит народного депутата надіслав відписку, що документи на розгляді….. Дякую Roman Lozynskyi, що зрушив справу і зумів у квітні переконати більш ніж 250 народних депутатів підтримати подання на присвоєння Вітьку звання Герой України.

Сьогодні заслужена нагорода в руках родини Вітька….

"Людина живе доти, доки її пам'ятають!"

Нагадаємо, Віктор Гурняк (псевдо «Гарт», «Гартік», позивний в Айдарі «Олігарх») народився 8 червня 1987 року в с. Городниця Гусятинського району Тернопільської області. Тернополянин, закінчив 27 школу у Тернополі, технічний коледж та ВИШ. Був виховником Тернопільського Пласту. Згодом жив у Львові.

Боєць батальйону «Айдар», волонтер, пластун, талановитий фотограф та журналіст.

Загинув 19 жовтня 2014 року, коли під мінометним обстрілом вивозив поранених у районі 32-го блокпосту поблизу селища Сміле Луганської області.

Похований на Личаківському кладовищі. У Віктора залишилась дружина та донька.

Читайте також Загиблому в АТО Віктору Гурняку пропонують присвоїти звання Героя України

"Усміхненим личить. Живий, поки в серцях": Віктору Гурняку мало б бути 34. Замість вітань - спогади
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up