Тернополянка про пандемію у Німеччині: дозволено збиратись не більше двох сімей, — навіть вдома

Тернополянка про пандемію у Німеччині: дозволено збиратись не більше двох сімей, — навіть вдома
  • Маску потрібно носити в будь-яких закритих приміщеннях. «Новинкою» другого локдауну стало носіння маски на відкритому повітрі в певних місцях. До прикладу, центр міста, розповіла тернополянка.
  • Уряд Німеччини разово виплатив матеріальну допомогу 300 євро на кожну дитину в сім’ї. Та розширив пакет допомоги підприємствам, організаціям та підприємцям, які постраждали під час пандемії коронавірусу. Приватні підприємці повинні отримати до 5 000 євро, а підприємства – 10 000 євро.

Майже на два місяці у Німеччині оголошено частковий локлаун. Він не настільки жорсткий, як у березні, але працюють лише дитячі садки і школи та продуктові крамниці з аптеками. Бари, готелі і навіть зоопарки — закриті.

Ми продовжуємо проєкт, в якому розповідаємо про життя за умов пандемії та карантину в різних країнах Європи і світу  — як це бачать тернополяни, які проживають в тих країнах. Сьогодні  — про життя в Німеччині розповіла Лілія Петрик.

Відео дня

Як працюють ресторани і громадський транспорт? За що в умовах пандемії можна отримати штраф у 3000 євро? Кого безкоштовно тестують на COVID,  кому дадуть лікарняний, якщо занедужав, і який додаток відстежує контактних осіб?  

35-річна Лілія Петрик вже більше року проживає в Німеччині, в невеличкому містечку біля міста Брауншвайг, федеративна земля Нижня Саксонія. Жінка працює асистенткою у відділі інформаційних технологій на підприємстві з виготовлення кабельно-провідникової продукції для автомобілів групи Volkswagen та Audi. Разом з чоловіком виховують 6-річну доньку.

Читайте також Тернополянин про пандемію в Португалії: готельний і ресторанний бізнес потихеньку «помирає»
— Від 1 листопада і до 10 січня 2021 р. у Німеччині оголошено частковий локдаун,  — поділилась Лілія Петрик.  — Щоправда, він не такий жорсткий, як березневий. Тоді були зачинені абсолютно всі заклади, організації, установи, окрім продуктових магазинів. Зараз закрили ресторани, бари, нічні клуби, спортивні гуртки та секції, дитячі ігрові кімнати, розважальні центри, зоопарки, музеї, виставки, театри,  готелі. Відкритими залишаються дитячі садочки та школи. Щоправда, за винятком тих, де виявили коронапозитивних дітей чи вчителів. Працюють також продуктові та непродовольчі магазини.

Заклади харчування працюють «на виніс», перукарні відкриті, лікарі продовжують приймати пацієнтів, не тільки «коронавірусних». Як тоді, так і зараз дозволено збиратися представникам двох сімей в загальній кількості не більше 10 осіб. Це правило стосується не лише зустрічей на відкритому повітрі, а й відвідин удома.

Як працює транспорт, фірми та садки зі школами

Носіння маски є обов’язковим, як і користування антисептиками та дотримання 1,5-метрової дистанції. Щоб запобігти скупченню людей і забезпечити дотримання дистанції, у всіх приміщеннях є розмітка. При вході у кожен магазин, аптеку чи ресторан є антисептик.

— Зазвичай там же стоїть відповідальний працівник, який стежить за дотриманням санітарних правил,  — поділилась пані Лілія.  — Кількість відвідувачів обмежується площею кожного окремого приміщення і становить 10 кв. м на одну особу. Для забезпечення цієї вимоги кожному відвідувачу видається номерок, жетон чи є обов’язковим возик або кошик.

Маску потрібно носити в будь-яких закритих приміщеннях, а саме магазині, аптеці, аеропорту, громадському транспорті, школі чи підприємстві. «Новинкою» другого локдауну стало носіння маски на відкритому повітрі в певних місцях. До прикладу, центр міста.

— Що ж стосується роботи громадського транспорту, то жоден з локдаунів на неї жодним чином не вплинув – автобуси, трамваї та поїзди продовжують їздити звичними маршрутами за звичним графіком,  — поділилась Лілія Петрик.  — Щоправда, протягом березня-квітня вони їздили практично порожні.

Певною незручністю березневого локдауну було закриття дитячих майданчиків, чого тепер немає. Гуляти в парку чи у лісі не заборонялося ні тоді, ні зараз.

У березні-квітні дитячі садочки та школи були повністю зачинені. Зараз вони працюють з дотриманням усіх санітарно-гігієнічних норм. Батьків всередину не пускають, вони очікують своїх дітей на вулиці, причому мають бути в масці.

— Дітки у садочку поділені на підгрупи по 3-5 чоловік, і режим дня складено таким чином, щоб вони не пересікалися ні в будівлі, ні під час прогулянки,  — розповіла Лілія Петрик.  —   Вихователі в садочках масок не носять, хіба одягають їх на збори.  

В школі діти і вчителі зобов’язані носити маски в приміщенні школи і дорогою до класу. В класній кімнаті маски дозволено зняти. Перерви між уроками діти проводять на відкритому повітрі.

Щопівгодини кімнати у школах і садочках провітрюють – і це обов’язкова вимога.

Яку допомогу і кому виплачує Уряд

Багато підприємств протягом першого локдауну перейшли в режим віддаленої роботи, який успішно функціонує і досі й, цілком ймовірно,  не припиниться до повного завершення пандемії, припускає тернополянка.

— Додатково Урядом Німеччини була здійснена разова виплата матеріальної допомоги в розмірі 300 євро на кожну дитину в сім’ї,  — поділилась Лілія Петрик.  — Федеральний Уряд розширив пакет допомоги, т.з. «листопадова допомога»,  — підприємствам, організаціям, установам та приватним підприємцям, які постраждали під час пандемії коронавірусу, зокрема під час другого часткового локдауну.

Читайте також Тернополянка про пандемію в Англії: роботодавці не питали, чи маєш компенсацію від держави, а давали гроші
Цей пакет пропонує подальшу підтримку Урядом у вигляді відшкодування до 75% від товарообігу за відповідний період минулого року. Приватні підприємці повинні отримати до 5 000 євро, а підприємства – 10 000 євро. Загальна сума, виділена Урядом на подібного штибу допомогу, складає 10 млрд. євро. Виплату допомоги планують здійснювати вже з кінця листопада  — після заповнення постраждалими електронного формуляру.

На отримання «листопадової допомоги» можуть претендувати усі підприємства, організації та приватні підприємці, що були вимушені припинити свою діяльність на період з 28.10.2020 р. до 20.12.2020 р., в тому числі готелі. А також непрямо постраждалі, тобто, ті компанії, чий дохід на 80% залежить від діяльності постраждалих установ.

— Зберігаються також дотації та виплата компенсацій за неповний робочий день працівникам, що складає 67-87% заробітної плати,  — поділилась тернополянка.  — Існує можливість відстрочки виплати податків, податкові органи скасовують примусові заходи та виплати за несвоєчасне сплачення податків. Від 1 липня 2020 р. податок на додану вартість був знижений з 19% до 16% для всіх суб’єктів господарювання, а також фізичних осіб.

Німецький державний банк розвитку надає можливість отримання швидких кредитів для великих організацій до 800 000 євро, для малих організацій – до 500 000 євро і приватних підприємців – до 300 000 євро з частковим до 80% чи повним перейманням ризику.

— Студенти, що перебувають у скрутному матеріальному становищі, також можуть отримати субсидію до 500 євро щомісяця або студентський кредит від Державного банку розвитку,  — розповіла Лілія Петрик.  — Даний кредит тепер доступний і для іноземних студентів.

Штрафи за порушення карантинних правил

У зв’язку із поширенням коронавірусної хвороби, від 22 березня на всій території Німеччини діють обмеження на контакти з іншими людьми та, відповідно, діє система штрафних санкцій за їх порушення.  Кожна федеральна земля має право коригувати загальні положення, тому орієнтуватися потрібно на інформацію, надану органами за місцем проживання чи перебування, каже тернополянка.

Федеральним Урядом затверджені наступні штрафні санкції:

  • за неносіння маски у громадських місцях передбачено штраф у розмірі 100-150 євро;
  • за недотримання дистанції – 150-400 євро;
  • за зібрання більше дозволеної кількості осіб – від 200 євро;
  • за повторне порушення заборони на контакт – від 400 євро;
  • за недотримання самоізоляції – 500-3000 євро;
  • за організацію святкування більше 50-ти осіб можливий штраф складатиме 300-3000 євро.   

Проте не лише люди можуть отримати штраф. Скажімо, власники бізнесу, які не мають концепції заходів безпеки або не застосовують її, повинні сплатити від 1000 до 3000 євро штрафу.

— За продовження роботи торгових точок, що повинні були закритися, загрожує штраф до 2500 євро, а за неодноразове продовження роботи названих об’єктів – до 25 000 євро,  — розповіла Лілія Петрик.

Як, кого і за чий кошт тестують та лікують від COVID

Якщо у людини є симптоми коронавірусної хвороби, вона контактувала з хворим, працює у сфері охорони здоров’я або повернулася із країни з високим рівнем захворюваності, її обов’язково протестують на COVID.  

– Пройти тестування можна, звернувшись до свого сімейного лікаря чи на гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я,  — розповіла Лілія Петрик.  — В подібних випадках тестування проводиться безкоштовно. Ті, у кого легкі симптоми застуди, що не належать до групи ризику та не контактували з хворими, тестуванню не підлягають. Зрештою, рішення приймає сімейний лікар. Загалом, такі люди повинні самоізолюватися терміном на 5 днів, плюс  — додатково ще 2 дні без симптомів. На даний період лікар виписує листок непрацездатності.

Особи,  що в’їжджають на територію Німеччини з країн так званої «червоної зони», де вони перебували протягом останніх 10-ти днів, повинні надати сертифікат про негативний результат ПЛР-тесту або пройти тестування у Німеччині. Для подорожуючих встановлені спеціальні бокси в аеропортах, де можна швидко пройти тестування після прильоту.

– Раніше подібні бокси стояли впродовж кордону на автомагістралях міжнародного значення, але від 15 вересня 2020 р. їх забрали,  — поділилась тернополянка.  — Час очікування результату тесту, а це 2-3 дні, потрібно провести у самоізоляції.

Для персоналу певних закладів, а це лікарні, медичні та стоматологічні кабінети, співробітники установ для людей похилого віку та інвалідів існує право на регулярне безкоштовне тестування на Антиген-тест.

— Страхові компанії покривають вартість тесту, якщо лікар вважає тест необхідним, або людина підлягає тестуванню, згідно з критеріями Інституту Роберта Коха – це федеральний Інститут Німеччини з вивчення інфекційних захворювань та непереносних хвороб, що підпорядковується безпосередньо Міністерству охорони здоров’я Німеччини,  — пояснила Лілія Петрик.

Якщо у хворого на COVID легкі симптоми, в багатьох випадках йому призначають постільний режим та вживання великої кількості рідини. Також можна давати препарат «Кортизон» для лікування запалення та набряків. Лікування відбувається в домашніх умовах і може тривати до 14 днів. Важких хворих лікують у стаціонарі, залежно від симптомів та перебігу хвороби  — з використанням антибіотиків.

— Медичні страхові компанії покривають усі необхідні витрати,  — поділилась Лілія Петрик.  — Система виставлених рахунків для хворих на коронавірус не відрізняється від системи, що діє для пацієнтів з іншими захворюваннями.

Для цифрового відстеження контактів Covid-19  був розроблений додаток  Corona-Warn-App. Принцип роботи додатку грунтується на системі Bluetooth, яка розпізнає інші смартфони поблизу, на яких також активовано Corona-Warn-App. Завантаження та використання програми є абсолютно добровільним.

— Програма може швидко повідомити, якщо ви контактували з людиною, у якої виявили позитивний тест на коронавірус, або ж якщо поблизу перебуває особа з позитивним результатом тесту,  — поділилась Лілія Петрик. – Станом на сьогодні дану програму завантажили близько 23 мільйонів жителів країни.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up