У Тернополі зареєстровали спалах сальмонельозу, постраждало три особи. Спалах пов'язаний з відвідуванням одного із закладів громадського харчування.
Результати епідеміологічного розслідування дають підстави вважати, що причиною спалаху послужило використання немаркованих яєць, які використовувались як складова млинців, що фігурують у замовлених стравах у всіх 3-х випадках захворювань, повідомляє прес-служба Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України.
Саме немарковані харчові продукти є потенційно небезпечними для пересічного споживача в зв’язку з тим, що якість та безпечність їх не гарантовано, не виключені порушення щодо умов зберігання та дотримання термінів придатності. У такому випадку неможливо встановити виробника, дату його виробництва або кінцевий термін придатності.
Окрім того, фахівцями центру встановлено, що замість вказаної в технологічній карті сметани до млинців додавався сметанний продукт.
Фахівці нагадують різницю між сметаною та сметанним продуктом: натуральна сметана є повноцінним якісним харчовим продуктом, котрий виготовляється з вершків, сквашуванням їх молочнокислими бактеріями. Термін придатності натурального продукту не може перевищувати 3 діб - для продукту в негерметичній упаковці, 14 днів - в герметичній.
При виробництві сметанного продукту використовуються харчові добавки (замінники молочного жиру - рослинні жири, стабілізатори, загусники, ароматизатори). Термін зберігання сметанного продукту може досягати 30 діб.
Медики наголошують, що серпень і вересень – це місяці підвищеної захворюваності на гострі кишкові інфекції. І рекомендують в закладах громадського харчування замовляти страви, що проходять термічну обробку та несуть менший ризик використання сировини та добавок, що можуть бути факторами передачі сальмонельозу, шигельозу чи інших захворювань вірусної етіології (яйця, сметана, заливні страви, салати).
Відвідувачам закладів громадського харчування варто пам’ятати, що відсутність контролю зі сторони державних органів за підприємствами, так званого громадського харчування, створює як епідеміологічні ризики, так і можливість використання фальсифікованої продукції.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 16 від 17 квітня 2024
Читати номер
Олег Ткач
Roman Kurovskyi
Zoja Kunets
Анонім