Мама повернулася і передала сумку для сина, якого залишила у "Вікні життя". А що з двійнятами?

Мама повернулася і передала сумку для сина, якого залишила у "Вікні життя". А що з двійнятами?
  • Трьох малюків залишили у «Вікні життя» 27 та 29 квітня. 6 травня діток перевели у обласну дитячу лікарню. Як їх зустріли там? Що далі чекає на малюків? Як ми дізналися, мама першого підкинутого хлопчика прийшла у лікарню, де напередодні залишила дитину. Чи зможе повернути малого? Про все розповідаємо в тексті. 
  • Редакція "20 хвилин" звертаються до мами хлопчика та готова надати усю необхідну допомогу в разі, якщо вона хоче забрати сина. Якщо ви це читаєте, зверніться, будь ласка, за номером телефону до редактора: Наталія Бурлаку 097-445-82-67.

Три згорточки у теплих комбінезонах та з десятками сумок допомоги від небайдужих у автомобілі швидкої допомоги 6 травня відправили у Тернопільську обласну дитячу лікарню. 

Усі троє діток, який наприкінці квітня знайшли у "Вікні життя", тихенько спали на руках у медсестр. А Володя Великодній, якого підкинули першим, навіть посміхався до журналістів, яких зібралось чимало на виписку немовлят. У лікарні зізнаються: навіть сумуватимуть за малими.

Немає опису.

Відео дня

Як почуваються діти

Медики переконують: усі троє діток здорові, хоча двійняткам було лише кілька годин від народження. 

— Малюків будуть дообстежувати у лікарні, у яку ми їх переводимо. Адже там є профільні спеціалісти, — каже завідувачка відділенням неонатального догляду та лікування новонароджених  Наталя Бадюк.

У обласній дитячій лікарні наразі від коментарів відмовились. Хоча у пресслужбі медустанови кажуть, що згодом повідомлятимуть, як почуваються дітки.

"20 хвилин" готові допомогти мамі Володі

У другій лікарні кажуть, що кілька днів тому отримали пакунок від мами Володі Великоднього. Усередині були підгузки, суміш для годування, іграшки... Ззовні записка: "Хлопчик Володя. Підкин. (від мами)".

Хотіла жінка повернути дитину чи просто передати речі для сина, у лікарні не уточнюють. Кажуть, інформація конфіденційна. Але пакунок жінка принесла сама.

Як розповідають у службі в справах дітей Тернопільської міськради, станом на 6 травня, до них заяв щодо наміру повернути дитину не надходило. Але якщо такі будуть мамі у її бажанні сприятимуть.

Редакція "20 хвилин" звертаються до мами хлопчика та готова надати усю необхідну допомогу в разі, якщо вона хоче забрати сина.

Якщо ви це читаєте, зверніться, будь ласка, за номером телефону до редактора Наталія Бурлаку: 097-445-82-67.

Немає опису.

У службі кажуть, що жінка обов'язково має пройти ДНК-тест. І просять звернутись до них, якщо вона має бажання забрати дитину. Адреса управління: м. Тернопіль, бульвар Тараса Шевченка, 1, каб. 11 тел.: (0352) 52-56-95

— Якщо мама когось із малюків звернеться у службу, їй потрібно буде написати заяву, потім зробити тест ДНК. Після цього комісія у справах дітей обстежить житлові умови та розгляне питання, потім на засіданні виконкому дасть рішення, — каже начальниця служби в справах дітей ТМР Христина Білінська. — Звернутися жінка може впродовж місяця. Навіть якщо вона немає коштів для того, аби зробити ДНК-тест. Якщо вона захоче забрати дитину, знайдуться люди, які зможуть оплатити їй тест. Але має бути звернення. 

Дітей знайшли перед Великоднем

Нагадаємо, дзвінок у "Вікні життя", яке розташоване в Тернопільській міській лікарні №2, пролунав 27 квітня близько 10.30 ранку. Чергова медсестра знайшла там згорточок із малюком. Дитинка здорова, чистенька та доношена. Поруч була сумка із необхідними речами... 

Більше про це читайте у матеріалі: Називають Володя Великодній: що відомо про хлопчика, якого залишили у тернопільському Вікні життя

Вже через два дні дзвінок пролунав знову. Двійнят залишили у «Вікні життя» 29 квітня близько 17 год 29 квітня. Як завжди спрацював сигнал. Коли відчинили вікно, побачили двох малюків. Речей чи всього, що потрібно немовлятам, біля них не було.

Читайте також: Мами їх не скривдили, дітки здорові. Репортаж із лікарні, куди за два дні підкинули трьох малят

Куди звертатись, якщо ви вирішили всиновити дитину

Існує міська черга охочих усиновити малюка. У ній стоять вже роками.

— Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються з письмовою заявою до служби у справах дітей за місцем реєстрації. Надають пакет документів, відповідно до законодавства. Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після отримання від громадян України заяви перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства, складає акт обстеження їх житлово-побутових умов, розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами і готує відповідний висновок. У разі прийняття позитивного рішення ставить заявників на облік як кандидатів в усиновлювачі,  — коментують редакції “20 хвилин” у міській службі у справах дітей.

Служба у справах дітей має отримати акт органу внутрішніх справ України та закладу охорони здоров'я про підкинуту чи знайдену дитину. Після того орган опіки має 15 днів для того, щоб зареєструвати малечу.

 — Прізвище та ім'я даємо на власний розсуд. Після реєстрації дитини, згідно із законодавством, є два місяці для того, щоб юридично визначити її соціальний статус. На цей момент діти перебуватимуть в обласній дитячій лікарні, після того їх переведуть у будинок дитини. Потім ми їх вносимо в нашу базу даних на усиновлення. Протягом першого місяця ті кандидати, які стоять на обліку у нашій службі, зможуть усиновити малечу. Якщо вони відмовляються, ми вносимо дитину в обласну базу даних, і там вже кандидати з районів можуть претендувати на те, щоб її усиновити. Якщо охочі не знайдуться, ще через місяць дітей вносимо у всеукраїнську базу даних. Відповідно, усиновити їх можуть кандидати з різних куточків України, додають у службі. Двійнят розділяти не будуть.

Як бачимо, усиновити малюків буде не так вже й просто. Зараз у міській черзі на усиновлення малюків - 10 сімей.

Довідка

«Вікно життя» для новонароджених у Тернополі врятувало три дитячі життя.

У приймальній пологового відділення міської лікарні №2 з 2010 року облаштоване «Вікно життя». Працює пункт цілодобово. За цей час матері, які опинилися у складних життєвих умовах, залишили там трьох дітей.

«Вікно життя» працює наступним чином: матір відчиняє знадвору спеціальне пластикове вікно і кладе дитину на стіл-нішу, далі автоматично спрацьовує сигналізація, яка повідомляє про це медперсонал. Після чого, працівники закладу одразу забирають немовля. Матір ніхто при цьому побачити не може. Біля вікна встановлений спеціальний пристрій для підтримки стабільної температури та вентиляція.

Впродовж одного тижня дитина перебуватиме у пологовому відділені, потім її направлять в обласну дитячу лікарню у відділ патології для новонароджених.

Згідно із чинним законодавством, матір, яка залишила новонародженого, може забрати своє дитя впродовж двох місяців. Якщо цього не відбудеться, немовля передають у будинок маляти. Там оформлять усі документи та через рішення виконкому дадуть дитині ім’я та прізвище. З будинку маляти дитину можуть віддати на усиновлення.

Лише за останні два роки батьки відмовились від трьох новонароджених немовлят: двох дівчаток залишили у "Вікні життя", ще одну дитину мама народила на вулиці, а потім залишила в пологовому.

 

Читайте також:

Мама покинула, а комусь буде щастя: хто може всиновити малюків, яких залишили у "Вікні життя"

Великоднє диво для знайди Володі: мама повернулась? "20 хвилин" готові допомогти їй
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up