Цей день в історії: 2 липня з'явилось українське громадянство (ВІДЕО)

Цей день в історії: 2 липня з'явилось українське громадянство (ВІДЕО)

У 1918 році гетьман Павло Скоропадський ввів українське громадянство. Також цього дня сталась низка важливих історичних подій:

 

2 липня відзначають День податківця України, Міжнародний день собак, Міжнародний День спортивного журналіста, Всесвітній день НЛО, День «Я забув» та інші пам'ятні дні.

Події:

1776 — Другий Континентальний конгрес у Філадельфії прийняв рішення про відділення американських колоній від Великобританії

1900 — перший політ дирижабля моделі LZ-1

Відео дня

В 1901році зафіксовали небувалу спеку у Нью-Йорку (43,33 градуса за шкалою Цельсія), яка спричинила загибель майже 400 людей. 

У 1921-му   генеральний менеджер "Радіокорпорації Америки". Девід Сарнофф провів сенсаційний радіорепортаж про матч боксерів-важковаговиків Джека Демпсі й Жоржа Карпентьє.

Після цього за наступні три роки компанія продала радіоприймачів на суму понад 80 мільйонів доларів.  Цей матч у Джерсі, який завершився перемогою Демпсі нокаутом у четвертому раунді, прикметний ще й тим, що промоутер Демпсі Текс Рікард зумів уперше в історії боксу виручити за організацію бою понад мільйон доларів. 

1932 року створена Донецька область зі столицею в Сталіному (нині Донецьк). 

1947 рік — в американському місті Розуелл зазнав катастрофи НЛО.
Перше падіння "літаючої тарілки” спровокувало захоплення уфологією, і відтоді цю дату уфологи відзначають як День НЛО. 

У 1954  році   почала роботу Міжнародна організація телебачення ("Євробачення").

Коли зруйнована Другою Світовою Війною Європа все ще відбудовувалася, в Європейськім Телерадіомовнім Союзі з'явилася ідея створити міжнародний пісенний конкурс, де б усі країни брали участь в єдиній телевізійній програмі, яка транслювалася б одночасно в усіх країнах що є членами Союзу. Ця ідея народилася під час зустрічі ЄТС в Монако, в одного з його співробітників - швейцарця Марселя Безансона. За модель змагання було взято Пісенний Фестиваль Санремо, що проводився в Італії. Ця ідея була також сміливим технологічним експериментом: в ті дні це було дуже амбітним проєктом - з'єднати разом багато країн у велику мережу для трансляції на широкій території. Супутникове телебачення ще не існувало і Мережа Євробачення користувалася наземною мікрохвильовою мережею. Перший Конкурс пройшов 24 травня 1956 року в місті Луґано, Швейцарія. В ньому взяли участь сім країн, кожна з яких представила по дві пісні. Але вже з 1957 року ввели обмеження - одна пісня від кожної країни-учасника. Пісенний конкурс Євробачення 1956 року виграла приймаюча країна - Швейцарія.

1976 — об'єднались Північного і Південного В'єтнаму, які утворили Соціалістичну Республіку В'єтнам. Столицю Сайгон перейменували у Хошимін

1993 — у Києві відбувся I Всеукраїнський збір Конгресу українських націоналістів

2002 — Стів Фоссетт завершив першу в світі навколосвітню подорож на повітряній кулі

2 липня народились:

1714 — Кристоф Віллібальд Ґлюк, німецький композитор

1796 — Міхаель Тонет, австрійський і німецький майстер-мебльовик, засновник всесвітньо відомої меблевої фірми «Тонет».

1877 — Герман Гессе, німецький письменник, нобелівський лауреат

1906 — Ганс Альбрехт Бете, фізик-теоретик, один з творців атомної бомби, лауреат Нобелівської премії з фізики (1967). Професор фізики Корнельського університету (США). В 1933 р. емігрував з Німеччини. З 1935 р. – у США. Автор фундаментальних праць з квантової механіки, ядерної фізики, квантової теорії твердого тіла, астрофізики. Після Другої світової війни очолив теоритичний відділ секретної лабораторії в Лос-Аламосі з розробки першої атомної бомби. Відіграв провідну роль у розрахунках критичної маси зброї і розробці теоретичних основ методології ядерного вибуху.
 
1922 — П'єр Карден, французький модельєр

1925 — Патріс Лумумба, конголезький політик, перший прем'єр-міністр Демократичної Республіки Конго.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up