Чи готова обласна дитяча лікарня приймати хворих та коронавірус та що буде з іншими пацієнтами

Чи готова обласна дитяча лікарня приймати хворих та коронавірус та що буде з іншими пацієнтами
  • Обласна дитяча лікарня потрапила до переліку закладів, куди госпіталізовуватимуть хворих з коронавірусною інфекцією. Разом з нею до переліку потрапила і психоневрологічна лікарня. Таке розпорядження надав керівник з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня Максим Степанов у четвер, 12 листопада.
  • Навіщо прийняли таке рішення, чи бракує місць для дітей з COVID-19 у міській лікарні та як це вплине на роботу обласного закладу, дізнавався журналіст «20 хвилин».

Хворих на коронавірус дітей направлятимуть до обласної лікарні в тому випадку, якщо у міській не залишиться місць.

- Наразі обласна дитяча лікарня ще не уклала договорів з НСЗУ, - пояснює начальниця управління охорони здоров’я ОДА Ольга Ярмоленко. – Ми маємо підготувати ліжка на випадок збільшення кількості хворих, оскільки держава поставила перед нами таке завдання. Кількість дитячих ліжок для надання допомоги хворим на коронавірус збільшуємо за рахунок обласної дитячої лікарні. 

- Обласна лікарня вже отримала розпорядження керівника державної комісії Максима Степанова. Тепер має створити відповідні бригади, підготувати заклад, щоб він відповідав вимогам Національної служби здоров’я України для надання допомоги хворим на коронавірус та укласти відповідні договори, - каже посадовець.

Відео дня

Про необхідне обладнання, яке потрібно закупити, заклад повідомляє обласне управління охорони здоров’я.

- Обласна дитяча лікарня продовжує працювати та надавати допомогу дітям з усієї області, - наголошує Ольга Ярмоленко. – Якщо настане локдаун і потрібні будуть додаткові ліжка для хворих на коронавірус дітей – вони будуть у обласній лікарні. Ці всі процедури проходили і інші медичні заклади в області, які приймають хворих на COVID-19.

Що кажуть в обласній лікарні

У лікарні наразі триває підготовка до укладання договорів з НСЗУ. Як розповіла заступниця директора закладу Алла Філюк, ще знадобиться часу на підготовку – невідомо.

- Наразі не можу сказати, скільки часу знадобиться для того, щоб укласти договори, - каже пані Алла. – Якщо ми будемо працювати з ковідними пацієнтами – нам знадобиться значно більше засобів захисту, також медикаменти. Потрібні і апарати ШВЛ. Лікарня їх має, але вони в нас постійно в застосуванні, оскільки ми працюємо з недоношеними дітками.

Як пояснила Алла Філюк, заклад не має обладнання, яке б просто простоювало і яке можна було б використовувати для хворих на коронавірус. Тому керівництво закладу складає список усього необхідного та скерує його до обласного управління. 

Скільки коштів знадобиться на підготовку лікарні - невідомо. Наразі розпочались лише підготовчі роботи. В управлінні охорони здоров'я ще не отримували звернення від керівництва лікарні про необхідність закупівлі обладнання чи проведення кисню.

- Потрібно розуміти, що це не робиться миттєво, на це потрібен час, - каже Ольга Ярмоленко. - Психоневрологічна лікарня також потрапила до переліку закладів і там також розпочалась підготовка. Однак не можу сказати, скільки ліжко-місць там мають облаштувати, на базі яких відділень. Це вирішуватиме керівник закладу. 

Як пояснила Ольга Ярмоленко - саме керівник закладу займається підготовкою закладу, укладанням договорів з НСЗУ. Коли договори укладено - лікарня отримає від НСЗУ кошти на лікування хворих. 

Чи зачиняли поліклінічне відділення

Нагадаємо, що у понеділок на тернопільських сайтах з'явилася інформація щодо оголошення на вході до дитячої обласної поліклініки. Нібито прийом пацієнтів не проводять. На це Алла Філюк говорить: відділення працювало і працює.

- Не можу нічого сказати про те оголошення, особисто я його не бачила, - запевнила заступниця директора. – Поліклінічне відділення працювало і працює. Ми нікому не відмовляли у допомозі. Наша лікарня надає допомогу за всіма напрямками – травми, неврологія, нейрохірургія, щелепно-лицева хірургія тощо. Усі відділення працюють на невідкладну ургентну допомогу. Планові операції не проводимо, оскільки вони відмінені по всій Україні через пандемію. 

На прийом можна потрапити, якщо у батьків чи дітей немає ознак коронавірусної інфекції. Ваш сімейний лікар може виписати і електронне направлення.

Однак все ж медики закликають без нагальної потреби не йти до лікарні, щоб знизити ризик захворюваності на коронавірус.

Чи впорається міська дитяча лікарня

Наразі діти з усієї області, які хворі на коронавірус, поступають до інфекційного відділення міської дитячої лікарні.

Директор закладу Андрій Артимович запевнив – у них наразі все під контролем, дефіциту ліжко-місць, обладнання, медикаментів, тощо, на щастя, немає.

- У нас є вільні ліжко-місця для хворих на коронавірус, - каже директор лікарні. – Кошти на лікування виділяє НСЗУ. Є 56 ліжок для хворих на коронавірус. Станом на ранок 17 листопада, маємо 12 хворих з підтвердженим діагнозом, які перебувають на лікуванні. Важких пацієнтів у нас немає, але двоє діток перебувають на кисневій підтримці.

Як пояснює Андрій Артимович, обласна дитяча лікарня єдина в області, яка надає хірургічну допомогу дітям, тому там також мають бути ліжка для хворих на коронавірус.  

- Правильно, адже можуть бути діти, які хворі на коронавірус і яким може знадобитися хірургічна допомога, - каже директор. 

Однак наразі місць у міській дитячій лікарні вистачає.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробік 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up