Партнер рубрики Події

У Катедрі відбулася Божественна Літургія з нагоди 10-річчя створення Тернопільсько—Зборівської Митрополії

У Катедрі відбулася Божественна Літургія з нагоди 10-річчя створення Тернопільсько—Зборівської Митрополії

У Архикатедральному Соборі відбулася Божественна Літургія з нагоди святкування 10-ї річниці утворення Тернопільсько — Зборівської Митрополії. Як усе було — дивіться фото та відео.

22 грудня  християни східного обряду відзначали свято Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці. Цього дня у м. Тернополі святкували також 10-ту річницю утворення Тернопільсько - Зборівської Митрополії.

З цієї нагоди в Архикатедральному Соборі відбулася Божественна Літургія, яку очолив Глава та Отець Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав Шевчук.

В урочистих заходах та спільній молитві взяли участь і Апостольський Нунцій в Україні Архиєпископ Вісвалдас Кулбокас та міський голова Тернополя Сергій Надал, повідомляє пресслужба міської ради.

Відео дня

«22 грудня для Тернополя — урочистий і святковий день, оскільки ми разом з усіма християнами відзначаємо День святої Анни і День Непорочного Зачаття Матері Божої. Також щиро вітаю тернополян, духовенство та гостей нашого міста з 10-ю річницею Тернопільсько-Зборівської Митрополії Української Греко-Католицької Церкви. І так співпало, що у цей день 47-ма річниця висвячення нашого Митрополита Василія Семенюка. Окрім цього наша громада відзначає храмовий празник Архикатедрального Собору, — відзначив Сергій Надал. —  З цієї нагоди у Тернопіль прибув Глава та Отець Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав Шевчук, і сьогодні ми разом молимося і просимо Божого благословення для Тернополя та України. Ми дякуємо Господу за підтримку! Дякую Блаженнішому Святославу за сприяння нашому місту, нашої Митрополії — за вклад у розвиток духовності України в цілому. Дякуємо Владиці Василію Семенюку за багаторічне служіння громаді! Божого благословення у Вашій праці!».

У своїй проповіді Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав сказав таке [відеосюжет]:

Довідка

У травні 1992 року Священний Синод Єпископів УГКЦ прийняв рішення про створення Тернопільської єпархії, яку у 1993 році очолив блаженної пам’яті владика Михаїл Сабрига.

Згодом у 2000 році Тернопільська єпархія була реорганізована у Тернопільсько-Зборівську. Цього ж року Синод що відбувся у Бучачі ухвалив рішення про створення Бучацької єпархії. У 2009 році на Священному Синоді Єпископів УГКЦ було ухвалено рішення піднести Тернопільську єпархію до гідності архиєпархії та створити Тернопільсько-Зборівську митрополію. Це рішення поблагословив Святійший Отець Венедикт ХVІ, а Блаженніший Святослав 22 грудня 2011 року увів Василя Семенюка на митрополичий престол. До новоствореної митрополії увійшли Тернопільсько-Зборівська архиєпархія та Бучацька єпархія. Під душпастирською опікою архиєпархії знаходилася територія Хмельницької області, де завдяки старанню вірних, духовенства та семінаристів було утворено 75 громад та побудовано більше 50 церков. Це стало причиною того, що у 2015 році було утворено Кам’янець-Подільську єпархію. 7 лютого 2016 року у Хмельницьку відбулося торжественне проголошення Кам’янець – Подільської єпархії з осідком у Хмельницьку».

Сьогодні митрополія простягається на території Тернопільської та Хмельницької областей та покриває площу у 34 452 кілометри квадратні. Вона об’єднує 845 парафій, 23 монастиря та 556 священиків, виховує 140 семінаристів. На території митрополії діють 1 вища духовна семінарія ім. Патріарха Йосифа Сліпого, 1 дяківсько-катехитична академія ім. свящмуч. Григорія Хомишина та Марійський духовний центр у Зарваниці, що має загальноукраїнське визнання та входить до двадцятки найбільших відпустових центрів Європи.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up