Партнер рубрики Події

У кого вищий і дорожчий: ще два флагштоки встановили у містечках Тернопільщини. У скільки вони обійшлись

У кого вищий і дорожчий: ще два флагштоки встановили у містечках Тернопільщини. У скільки вони обійшлись

І в обласному центрі, і в менших містечках готуються до святкування Дня Незалежності. Ідею зі встановлення височезних флагштоків підхопили в різних регіонах країни. Чи то свідомо, чи то вимушено…бо президент захотів.

Встановлення 50-ти метрового флагштоку в Тернополі громадськість обговорює вже два місяці. Хтось підтримує таку ідею, хтось каже, що вартість проєкту - майже 5 мільйонів - забагато. 

Деталі читайте у матеріалі: Хто будує і платить за флагшток у Тернополі за 5 млн? Ми порахували, на що можна було витратити гроші

Як розповідали раніше “20 хвилин”, у обласному центріі облаштуванням флагштоку займається організація «Благодійний фонд «Розвиток Тернопілля». Ні з місцевого, ні з обласного, ні з державного бюджету гроші не використовували, запевняють чиновники.

Відео дня

Хто будує флагшток у Кременці 

Про те, що стяготримач зводять ще у Кременці на горі Бона, у соцмережах повідомили місцеві. Будують споруду на території Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. І як переконують активісти, роботи шкодять історичним будівлям на горі Бона. 

Поки ініціатора не знайшли 

Жодних відомостей про це будівництво ми не знайшли у системі Державних закупівель “Прозоро”. За інформацією звернулись у пресслужбу ОДА, але речниця Анна Василенко заявила, що там до ініціативи не мають стосунку. Ми спробували взяти коментарі у пресслужбі обласної ради. Прессекретар ради Володимир Бобко теж відмовив у наданні інформації, мовляв, усі готуються до завтрашнього засідання сесії. 

Коментар спробували отримати і в керівниці  Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам'яток культурної спадщини Марини Ягодинської, але там теж інформації не отримали. 

Ми зателефонували і в пресслужбу Міністерства. Там порадили надіслати інформаційний запит. 

Коштів з місцевого бюджету не виділяли

У Кременецькій міській раді теж направляють за інформацією в Міністерство. І кажуть, що ініціатори — не вони.

Орієнтовна висота флагштока у Кременці — 37 метрів. У скільки коштів обійдеться будівництво, невідомо, за словами пана Матвіюка, коштів з бюджету громади для нього не виділяли. Тож де взяли гроші? Питання поки що відкрите. Але ми обов'язково докопаємося до суті. 

Також ми намагались отримати коментар у Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурного заповіднику. Але робочий телефон не відповідав.

У Бережанах флагштоків буде два 

Два прапори на висоті майорітимуть і на історичній горі Лисоня, що на території Бережанської ОТГ. Про це розповідає міський голова Кременця Ростислав Бортник. 

Гора Лисоня  –  символ воєнної звитяги полку Українських січових стріль­ців. Розташована поблизу села Потутори Бережанської ОТГ. 

Висота кожного із стяготримачів — приблизно 13 метрів. На одному майорітиме синьо-жовтий прапор. На іншому — червоно-чорний. 

У Бережанах на державні свята заплановано провести урочисту пішу ходу до гори Лисоня та нагородження для людей, які зробили вклад в державотворення. 

170 млн на прапори 

В інших великих містах України також облаштовують флагштоки. Здебільшого, їх встановлять за кошти державного та місцевих бюджетів, тобто за кошти платників податків.

 У січні цього року на селекторній нараді в Офісі Президента кожній ОДА було доручено забезпечити встановлення найбільшого державного прапору України в області до Дня Державного Прапора та з нагоди 30-річчя незалежності України. 

Загалом на це витратять близько 170 млн гривень з місцевих та державного бюджету. Про це повідомила експертна організація StateWatch. 

У Львові флагшток буде найдорожчий серед західних областей. Орієнтовна вартість – 13,6 млн гривень. Висота 50,5 метрів – трохи вище, ніж у Тернополі. Крім нього, поруч встановлять 14 лавок та 8 урн для сміття, освітлення та озеленення. 

У Закарпатській області проєкт обійдеться у 5,1 млн гривень. 

На Івано–Франківщині флагшток встановлять в селі Старий Угринів. Він буде висотою 50 метрів, а вартість – 3,52 млн гривень.

 У Чернівецькій області витратять 12,6 млн грривень.

 В Ужгороді реалізація проєкту флагштоку обійдеться в 6 млн гривень. Вінницька область витратить 15 млн гривень. 

А у Житомирі, окрім флагштоку, відремонтують Соборний майдан, де і буде стяготримач. На реконструкцію виділять 13,7 млн гривень.  

А от у рідномі місті президета флагшток буде не 50 метрів, як у більшості, а 72. Витратять 8,1 млн гривень.

Опитування

Чи підтримуєте ви ідею встановлення флагштоків?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Богдан Гуменний

    В Херсоні вже "втомився" зранку сьогодні
  • Костя М.

    В Тернополі всерівно найдовший!!0!0!!0
  • Михайло Грушів

    Не витрачайте людські гроші  на сміхоту.Дайте  їх дітям дитбудинків краще.

keyboard_arrow_up