"За день йдуть тисячі" - тернополяни, які лікують COVID вдома. Кому обіцяють компенсацію?

"За день йдуть тисячі" - тернополяни, які лікують COVID вдома. Кому обіцяють компенсацію?
  • Ми поцікавились у тернополян, які лікували коронавірус вдома, скільки вони витратили. Суми коливаються до кількох десятків тисяч гривень.
  • У МОЗ заявили про те, що готові компенсувати людям кошти за лікування. Що про це відомо у Тернополі? 

Міністерство охорони здоров’я повідомило про компенсації, які можуть отримати українці, що перехворіли на COVID-19 і які лікувались вдома - під наглядом сімейних лікарів.

Заява, чеки і копія результату ПЛР

У відомстві зазначили, що пацієнти можуть повернути гроші, які вони витратили на медикаменти, що купували для лікування коронавірусної інфекції. У МОЗ наголосили, що компенсацію також можуть одержати ті громадяни, які лікувалися вдома під наглядом сімейного лікаря. Таку інформацію сповістили у новоствореному контакт-центрі протидії COVID-19.

Для отримання компенсації хворий має зберегти результат тесту на коронавірус та всі чеки. Потім копії, результати тестувань та заяву необхідно подати до управління соцзахисту. 

Відео дня

Якщо у вас є всі чеки, то ви маєте право повернути гроші за лікування, - пояснили у контакт-центрі. - Для компенсації вартості лікування вам потрібно подати заяву та копію чеків в районне управління праці та соцзахисту. А також результат тестування, що у вас дійсно був коронавірус.

Які суми на лікування витрачали тернополяни?

Близько 30 тисяч гривень за два тижні витратила родина Романенків (прізвища та імена героїв публікації змінені на їхні прохання – прим. авт.). Спочатку захворіла старша донька Аліна, учениця одного з коледжів. Невдовзі вірус підхопила мама. В обох температура сягнула вище 39 градусів і трималась кілька днів. Тим часом і чоловік, і молодший син-школяр почувались задовільно. Старша донька напередодні була в контакті з одногрупником, у якого невдовзі виявили COVID. Тому спочатку доньку, а потім і маму сімейний лікар направив на ПЛР-тести. Здавали їх безкоштовно. А лікувались, відповідно, за власний рахунок. Матері довелось зробити і комп’ютерну томографію легенів, адже в жінки «наслухали» ще й пневмонію. КТ це підтвердила.

- Я не можу точно сказати, скільки ми витратили на лікування, - але приблизно 30 тис. грн., - порахувала Олена Романенко. – Щодня в аптеці залишали 1,5 – 2 тис. грн. КТ обійшлось у 950 грн, ПЛР безкоштовно, за направленням сімейного лікаря. Згодом здавали ІФА на антитіла – за кожного з чотирьох членів родини заплатили по 140 грн. У цей час не працювали ні я, ні чоловік, який був на самоізоляції. Старша дитина навчалась дистанційно, молодший школяр сидів вдома і просто робив уроки.  

Загалом старші члени родини не працювали понад місяць – до двох тижнів активного лікування додали реабілітацію. Потім чекали на негативні результати тестів. Весь цей час не заробили ані копійки, а витрачали заощадження, які відкладали у попередні роки.

На лікування від COVID витратили близько двох тисяч гривень батьки тернополянки Ольги Т.

Спасіння потопаючих – справа рук самих потопаючих

- У них обох піднялась температура, звернулись до сімейного лікаря - вони проживають в селі, - розповіла пані Ольга. – Невдовзі приїхали бригада, тестування батькам провели вдома. Вони були безкоштовні. Мама сильно кашляла, у неї підтвердили запалення легенів, тому ще робили КТ, яке обійшлось у тисячу грн. На щастя, батько вже одужав, у мами вже немає коронавірусу, але вона продовжує лікуватись – болить горло і кашляє.

Ми поцікавились у читачів сайту «20 хвилин», скільки вони чи їхні родичі і знайомі витрачали на лікування від COVID. Суми коливаються від 500 грн і до кілька десятків тисяч. Все залежало від перебігу хвороби та, як би дивно це не звучало, від матеріальної спроможності хворого. Часто, поділились читачі, більш дорогі ліки заміняли вітчизняними і суттєво дешевшими аналогами. Однак, всі стверджують, що якби держава компенсувала б хоч частку витраченого на лікування, купували б в аптеці все, що прописав лікар.

- Я і моя сім’я пройшли через COVID  і відчули на собі, що спасіння потопаючих – справа рук самих потопаючих, - каже Ігор Кравець. – Добре, що мали заощадження, допомагали родичі. Вони ж купували нам продукти і привозили під двері вже готові харчі. Нерідко і за ліки, які купували нам в аптеці, гроші не брали. Добре, що ми маємо таку родину. А хто не має? От що робити таким людям?.

Що говорять чиновники?

«20 хвилин» звернулась до обласної державної адміністрації та міської ради Тернополя. У владних кабінетах цікавились, де тернополяни можуть отримати компенсацію за лікування від COVID, про яку повідомило Міністерство охорони здоров’я, та які документи для цього потрібні.

Зазначимо, що про озвучену МОЗ компенсацію чиновники вперше чули від журналістів. Ми дали їм час, аби дізнались детальніше. Врешті, під кінець робочого дня отримали відповідь, швидше, відмовку. 

«Поки що конкретної інформації з  даного питання немає. Продовжуємо з'ясовувати», - відповів начальник управління соцполітики міськради Володимир Сулима. Подібною була і відповідь речниці облдержадміністрації Ганни Василенко.

- Наразі до відома обласної державної адміністрації така інформація не надходила, - запевнила речниця облдержадміністрації. – Щойно будемо мати відповідні нормативні документи - надамо інформацію.

Ми стежитимемо надалі за цією темою. Щойно отримаємо інформацію щодо компенсацій – повідомимо про це наших читачів.

Наразі ця історія нагадує розмови про безкоштовні КТ і тестування у приватних клініках. МОЗ заявило, що це має бути. Але на місцях так і не знають, що робити з такими заявами Києва. 

 

Читайте також:

Чи будуть у приватних лабораторіях Тернополя безкоштовно робити тест на COVID-19

"Я задихаюсь!" Де в Тернополі можна зробити КТ легень та чи можна пройти процедуру безкоштовно

Побалакали, сіли і заплакали? Чому попри заяви МОЗ тернополяни не можуть безкоштовно пройти КТ

КТ та рентген пацієнтам з підозрою на Covid-19 будуть робити безкоштовно: Степанов

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Людмила Задорожна

    Які саме потрібні документи щоб отримати кошти я лікувалася вдома від ковіду і зараз далі лікуюся як отримати компенсацію
  • Pavel Orestovich

    А ви прикиньте, як на ковіді фінансово підігріваються розводіли в білих халатах☝️😱💲💲💲

    Володимир Лемега reply Pavel Orestovich

    Pavel Orestovich Вас якшо спіткає ковід,зразу думка про "розводіл" зникне..Не дай Бог звичайно.Але зверхність тут недоречна.

    Yaroslav Novak reply Pavel Orestovich

    Pavel Orestovich лікарі теж вмирають від ковіду
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up