У селі на Тернопільщині шкільне укриття облаштували в магазині

У селі на Тернопільщині шкільне укриття облаштували в магазині

У селі Залав’є, що на Тернопільщині, облаштовують сховище, щоб з вересня розпочати новий навчальний рік згідно з всіма правилами та вимогами. 

У самій школі села Залав’є немає можливості облаштувати укриття, проте його зможуть зробити під магазином, підвальне приміщення якого є досить великим та безпечним.

Нагадаємо, як заявив заступник міністра науки та освіти Андрій Вітренко, 1 вересня освітній процес відновлять в офлайн режимі у тих закладах освіти, які забезпечені бомбосховищами. 

Близько двох тижнів тому місцева влада — начальник відділу освіти та заступники голови Теребовлянської ОТГ— перевіряли наявність у закладах освіти укриття та чи відповідають вони типовим нормам. Після перевірки школи села Залав’є комісія сказала, що підвальне приміщення не відповідає нормам і очно навчатись діти з першого вересня не зможуть.

Відео дня

–  Мене такі висновки комісії засмутили, тому що хотілось, щоб все ж таки діти навчались в школі, а вчителі не залишились без роботи, – розповідає завідувачка філії опорного закладу Теребовлянської школи I-III ст. №1 Залав’євська школа I ступеня Марія Онишко. – Я чітко усвідомлювала, що вся робота — і організаційна, і фізична лягає на мої плечі, але безпека дітей перш за все. 

Наступного дня пані Марія разом з вчителями почали шукати місце, де могло бути б укриття. 

 – Тоді ми згадали, що у нас є магазин, де це можна облаштувати, зв’язались із власницею, і вона дала дозвіл на облаштування укриття, – додає Марія Онишко. – Спільними зусиллями разом із директором Теребовлянської школи №1 Василем Пемковським ми розпочали  облаштувати сховище. Насамперед вчителі та працівники школи зібралися та почистили підвал від сміття. Потім ще потрібно було демонтувати дашок підвалу, так як він був занадто низький і діти не змогли б туди зайти. 

Закупили деревину, цвяхи, шурупи, бляху, цеглу, цемент, вапно, а гроші на закупівлю матеріалів виділили із бюджету Теребовлянської школи №1.

 – Ми білили стіни вапном, щоб хоть якось вбити грибок, – каже Марія Онишко. – Ще потрібно поставити двері, кошти на які виділять теж з бюджету Теребовлянської школи, а з майстром домовилась наша староста села Любов Войнар.

Роботи звісно є ще багато, але багато чого вже зроблено. У планах ще зробити лавки та провести світло.

 – Ми стараємось закінчити облаштування сховища якомога швидше, – додає пані Марія.  – Я думаю, що наше укриття буде готове вже за тиждень.

Як повідомили 19 липня в Тернопільській обласній військовій адміністрації, органи місцевого самоврядування  провели опитування щодо форми навчання в закладах Тернополя та області. Більшість батьків розглядають дистанційну форму навчання (40-45%), очне навчання підтримують лише 9% батьків. Проте, рішення щодо того як розпочнеться навчальний рік приймуть лише 25 серпня.

Автор Тетяна Бакай

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач76

    Інтересно чи наше керівництво там би ховались, а наші діти мають там ховатись .Гарно зробили як для села
  • Читач76

    Діти тільки дома мають бути і вчитись
  • оксана михальська

    Братська могила... Люди схаменіться!!! Як карантин, то дистанційно, як війна - вперед. Ніхто не знає що може бути завтра(
  • виктор баран

    ...тільки дебіл або ворожий агент міг підготувати цей матеріал який може допомогти тільки ворогу знищити наших дітей.А редакції треба перед тим як публікувати цю наводку стукнути качаном(якщо немає голови) пару раз в стіну або дерево... ,і тільки потім приймати рішення про публікацію

keyboard_arrow_up