У Тернополі бум на індивідуальне опалення (ЩЕ ВІДЕО)

У Тернополі бум на індивідуальне опалення (ЩЕ ВІДЕО)
Комісія, яка приймає документи для отримання дозволу на встановлення автономного опалення, почала працювати у понеділок, 16 серпня. Однак люди займали черги ще з минулого тижня. У проблемах вони звинувачують владу

Дозволи на індивідуальне опалення тернополяни знову можуть отримувати. Але спершу їм слід подати необхідні документи на розгляд комісії. Вона й прийме рішення.

Ажіотаж та невдоволення серед тернополян викликав дозвіл міськради встановлювати індивідуальне опалення. Люди вистоюють у черзі по декілька годин, а дехто – і днів.
Я стою тут перший день. Вже зібрала всі документи, - голосно, аби ми почули серед шуму людей у коридорі, розповідає Вероніка Бабій. - На це знадобилось зовсім небагато часу — близько десяти хвилин. Головне було отримати довідки у жеку. Черги там не виявилось, тому мені видали їх швидко.
Ставити індивідуальне сім'я Бабіїв вирішила через подорожчання газу. Тому лише й чекали, аби у міськраді прийняли рішення про видачу дозволів. Адже зі зростанням тарифів, наголошує жінка, підскочать ціни на всі комунальні послуги.
Ми уже дізнавалися про суму, необхідну на встановлення індивідуального опалення у нашій трикімнатній квартирі, - додає пані Вероніка. - В одній фірмі нам сказали, що це коштуватиме приблизно 14 тис. грн. Але це ще не остаточна сума.
У коридорі, де ми розмовляємо з жінкою, - довга черга. Від тисняви та духоти декому стає погано. Люди сідають на сходи або виходять на вулицю. Ті, хто залишився, голосно обурюються.
Та найбільше тернополяни скаржаться на те, що ніхто не проінформував їх про дату, коли комісія завершить приймати документи. Люди переживають, що не встигнуть, і приходять у дозвільно-реєстраційний центр ще з самого ранку, аби зайняти чергу.
Як у комісії може працювати лише одна людина, та ще й дві години?! - скаржиться Надія Дмитрів. - Це нонсенс! Так не може бути! Тут працює неорганізована служба. Тут повинні сидіти 5-7 людей, які приймали б документи. Це знущання над людьми!
Кінцева дата - невідома
Рішення про надання дозволів на встановлення індивідуального опалення депутати міськради прийняли ще минулого вівторка, 10 серпня. У п’ятницю, 13 серпня, його вже підписав і мер. Однак доки видаватимуть дозволи - невідомо. Рішення, як зазначає заступник міського голови з питань економіки Петро Гринчишин, може скасувати прокуратура.
Сьогодні усі тернополяни мають право звернутися до нас для отримання дозволів на встановлення індивідуального опалення, - запевняє він. - Винятків чи обмежень немає. Дозволи надають усім після того, як відповідне рішення прийме спеціально створена комісія.
Документи у комісії прийматимуть троє людей, каже чиновник. Це має врятувати тернополян від необхідності вистоювати у довгих чергах. Працювати комісія почала цього тижня. Втім, у перший день, 16 серпня, вона приймала документи лише дві години — з 15.00 по 17.00.
У черзі стояли ще від минулого тижня
Ще від п'ятниці чекала початку роботи комісії Надія Гончарук. Тернополянка вже й необхідну суму на встановлення автономного опалення відклала. Але переживає, що цього може не вистачити.
- Цього року вже не встигнемо встановити опалення. Хоча б нам дозволи видали, - каже пані Гончарук. - Торік не здавала документів. У мене чоловік – пільговик. Тому думала, що якось “витягнемо”. Але з подорожчанням газу боюся, що доведеться величезні суми платити.
Ця жінка – не єдина. Багато тернополян так само „чергують” тут ще з минулого тижня.
Як почула, що міська влада дозволила встановлювати автономне, то відразу прийшла сюди, - розповідає пані Ольга, яка 16 серпня стояла у черзі вже третій день. - Нині прийшла ще о 8.30. А близько обіду нам повідомили, що комісія працюватиме з 15.00. Зранку складали списки, я й записалася. А тепер кажуть, що жива черга. Я вже й не знаю, яка я за номером у черзі. Напевно, п'ятдесята…
Сварилися через невідомі списки
Записувались і складати списки люди почали, аби не приходити даремно по кілька днів поспіль і не вистоювати довгих черг,. Однак це викликало ще більшу плутанину. Адже списків виявилось декілька. Щодня підходили нові охочі отримати дозволи і формували “свіжу” чергу. Тоді вже ніхто не знав, який він у списку.
- Тут є тридцять три списки. Мені невідомо, хто їх складав. Спершу ми записались в один, тепер його вже десь немає. У ньому я була двохсота, - каже пані Ольга. - Але ми будемо тут стояти доти, поки не візьмуть документи в останньої людини. Інакше підемо до міськради, щоб усіх нас прийняли.
Натомість тернополянин Михайло Зарічний звинувачує як владу, так і людей у виникненні черг та сварках. Сюди він приходить уже вчетверте.
- Хай влада відкриє додаткові приміщення, де приймали б документи. Тоді не буде такого ажіотажу! - вважає чоловік, який так і не достояв своєї черги 16 серпня. - А ті, хто складав списки, збили людей з пантелику. Ставати у чергу не хочуть. Невідома мені жінка зачитала якісь списки тричі до 15.00. Але відмовилась їх показати мені. Це якісь провокатори або хтось гроші хотів заробити.
Комісія не приймала людей до 16 серпня, бо рішення про видачу дозволів мер підписав лише у п'ятницю, 13 серпня, пояснює її голова Юрій Вересюк. Жодних списків, як він запевняє, комісія не формувала.
Списки - ініціатива самих людей, - продовжує пан Вересюк. - Існує лише жива черга. Думаю, що приблизно півтора тижні вистачить, аби видати людині дозвіл. Хоча рішення міськради частково суперечить постанові Кабміну, закон “Про житлово-комунальні послуги” передбачає для споживача право отримувати якісні послуги.
До речі, 16 серпня мер підписав розпорядження, згідно з яким керівники жеків несуть персональну відповідальність за безпідставну відмову у видачі довідок. Документи мають видавати за зверненням громадян. Контролюватимуть і варіанти «швидкого» вирішення питання.

Наступного дня роботи комісії, 17 липня, не лише ажіотажу, але й довгої черги у дозвільно-реєстраційному центрі уже не було. Тернополяни здавали документи спокійно і без штовханини.
- Наплив людей був лише зранку з 9.00 до 10.30, - каже секретар комісії Тетяна Михайлишина. – Сьогодні у комісії нас працює п'ятеро, хто приймає документи у людей. Це дозволяє оперативно обслуговувати тернополян. А тепер бувають хвилини, що людей взагалі немає. А тим, хто приходить до нас вперше, ми роз'яснюємо, які документи треба зібрати.

Відео дня


Довідка

Комісія, яка приймає документи для отримання дозволу на індивідуальне опалення, працює у дозвільно-реєстраційному центрі, що на бульв. Шевченка, 1. Комісія працює щодня, крім вихідних, з 9.00 до 16.00 і з обідньою перервою з 13.00 до 14.00.

Документи, необхідні для отримання дозволу на індивідуальне опалення:

копія паспорта власника квартири;
копія свідоцтва про право власності на квартиру або копія реєстраційного посвідчення;
довідка-характеристика будинку (видають у жеку);
довідка про наявність або відсутність встановлених систем індивідуального опалення (видають у жеку);
квитанція про оплату житлово-комунальних послуг.


Майя ЮРКЕВИЧ,  maya.yurckevych@gmailcom

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (62)
  • Anonymous

    Радійте всі, що маєте змогу поставити автономне, адже це дійсно дешево і комфортно. Але... Але скоро наше місто задихнеться від димових газів, які надходять із сусідніх квартир. Скоро поцвітуть під’їзди і піде грибок у бидинках, адже індивідуальне не опалює сходових кліток, чи квартир власники яких не проживають у цій квартирі. А індивідуальне часто ставлять ті, хто не живе в квартирі і не хоче платити за централізоване. Але настане момент, коли в такому "індивідуальному" будинку жити буде неможливо.
  • Anonymous

    Вересюка та Гринчишина мають подати в прокуратуру оскільки згідно державних будівельних норм при реконструкції окремих квартир не дозволяєтся виводити продукти згоряння за огороджуючі конструкціії і реконструкція має відповідати нормам по енергозбереженню тобто зовнішні стіни повинні бути утеплені, теж стосується і дверей і вікон. В противному разі за таке встановлення платять всі мешканці міста. Тому така різниця між інидвідуальним і центалізованим. Коли всі встановлять, а це по пропускній здатності магісталей неможливло, ціна стане однаковою. За надання технічних умов ВАТ "Тернопільгаз", КП "Тернопільводоканал" КП " Тернопількомуненерго" в порушення Державних будівельних норм передбачена відповідальність згідно законодавства. І , якщо це не спланована акція влади, керівники повинні бути позбавлені своїх посад. Люди задумайтесь над цим. Мої коментарі неодноразово стирались. Мені надоїло їх друкувати щоденно.
  • Anonymous

    бачу почали про одне ,а закінчили другим)))) На рахунок індивідуального опалення рекомендую всім хто має можливість - то ставте- непошкудуете!!!1 хочу відповісти на деякі репліри скарги: на рахунок нехватки газу-то тепер заставляють міняти газові стояки,і багато людей згідні за це зщаплатити,але ж наші люди(сусіди ті що з низу) не дають дозволу-нерозуміючи що вони від того теж виграють в них тоді не буде падати тиск газу,комфорки не будуть затухати,але ні НЕДАМ!!!!-це наш український мінталітет!!!; На рахунок наших котелень - це ЖАХ!!! яке там обладнання!!!,то про яку економію газу можна говорити?-подивіця в зимку-які тепловтрати???,я 22 роки прожив ,що зимою лягав спати в штанах,теплому білї-де комфорт за ті гроші ,що цілий рік платиш? Нарахунок те що травляця сусіди -нетравляця вони!!! томущо викид чадного газу з труби від 1до 5 метрів;дальше, на рахунок "маленькі чорнобилі"-невибухають вони -там купу захисту!!!!він в разі чого -блокуеця!!! на рахунок грошей-кожен бере де може,якщо ви чесна людина,на дер роботі і вам мало то може змінити місце роботи?-не задумувалися?можете попробувати як я-на двох роботах?чи слабо?.до речі я живу сам,оплачую квартиру двох кімнатну і плачу в місяць зі вім \не 300-400гр.,а всего 120-є економія,забезпечую дитину(дівчинка 11 років),як жеве з мамою,так,що не треба плакати ,що нема гроше,треба їх заробляти,а не лінитися!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    100 %

    Anonymous reply Anonymous

    Ладно ,вас не переконаєш.Сумніваюсь ,що мама(вище)яка живе з 11 річною дівчинкою,займається крупним бізнесом. А наш тато нам не дає ні копійки. Сыт голодному не верит, дякую за пІдтримку і поради:)))

    Anonymous reply Anonymous

    В чому ви хотіли когось переконати? В тому що вам живеться сутужно, ви заздрісна, та ненавидите людей які заробляють більше вас - ви нас уже переконали. А довести те що ви не можете заробляти більше - не зможете. просто вас влаштовує те що ви маєте, не треба плакатись та поливати брудом більш успішних за вас людей.

    Anonymous reply Anonymous

    Я не заздрю,я не можу зрозуміти де в Тернополі можна заробити 14 тисяч і віддати їх на опалення. І не влаштовує мене те,що я маю , але я не в змозі щось змінити ,так вже склалося у мене життя

    Anonymous reply Anonymous

    Мені цікаво,що робила б ваша дружина без вас,такого мудрого і роботящого? І ще цікаво,якщо всі покинуть державні роботи,що буде ? Не всім бути крутими! У роки срср люди були майже однакового достатку,а тепер- без освіти,зате знає як круто жити,а ви -дурачки з університетами працюйте_ йдіть до нас наймитами. Того і ненавиджу ВАС загребущих.

    Anonymous reply Anonymous

    такі як ви і влаштовують розправи в школах Америки , які ненавидять людей, я кожен день стикаюсь з такими нелюдами , не розумію , чого всі винні в тому , що в вас життя не склалося ? Жінок ненавидите, бо деякі з них молодші і гарніші, чоловіків - за те , що вас лишив власний чоловік, політиків , бо всі попередники гірші були , хто має гроші і працює по 12 годин на добу, бо вони себе забезпечують. Так не можна жити. Міняйте щось в собі, і тоді все налагодиться, який приклад ви подаєте своїм дітям.

    Anonymous reply Anonymous

    І ніхто так і не відповів_чи ваша дружина без вас заробить великі лишні гроші ,щоб віддати їх на опалення???? Пошкодуйте себе !

    Anonymous reply Anonymous

    Не можна жити так як ви живете,мало вам і мало,по 12 годин по 20 годин аби більше загребти. А чесних людей я люблю і люблю справедливість і чоловік мене не лишив ,(розбився 8 років тому)Що ви,двоє на мене напали,Якби сюди писали люди,такі як я ,вони мене підтримали (а таких нажаль тепер меншість)Що ж НЕХАЙ ВаМ буде добре-заробляйте,нехай Бог ВАМ допомагає !!!!!!!!!!!! ПА-ПА

    Anonymous reply Anonymous

    "Не можна жити так як ви живете,мало вам і мало,по 12 годин по 20 годин " - ні, неможна жити так як ви, сидіти склавши руки та скиглити як вам погано, звинувачуючи у цьому оточуючих, ненавидіти людей за те що живуть краще ніж ви.

    Anonymous reply Anonymous

    Дурість в українській мові вимірюється і недостатністю освіти а слово Дурень із санскриту означає сліпий. Звичайно викиди із турбокотлів не розсіюються, тому ці турбокотли і називають парапетними що їх можна використовувати тільки на останньому поверсі, вкладені кошти 15-20 тисяч не окуповуються, коли хочеш включити не вдасться інд. котел бо тиску в холодну зиму ні холодної води ні газу не вистачить і не тільки через внітрішньодомові мережі а й через магістральні (по вулиці) При відключенні світла котли працювати не будуть. Ніякі запобіжники не врятують запірну арматуру від пропуску газу при великому його тиску щоб подати в 9 поверховий будинок. Тай жити на складі боєприпасів, хоч які в них запобіжники некомфортно. От і весь прогресивний світ і іде на централізоване а сліпці з Тернополя купляються на пусті обіцянки. Звичайно це приведе до коллапсу системи опалення в місті коли ні індивідуальні ні централізовані системи нормально працювати не зможуть, а це вже є в місті і далі воно буде загострюватись. А що прокуратура не реагує та мабуть є вказівка з центру щоб тернополяни самі себе знищили, як обласний центр.

    Anonymous reply Anonymous

    Ненсі, та хто ж на вас нападав? Ви облили брудом людей, звинувачуючи у своїх бідах, сказали що ненавидите. Зовсім не хотілось на вас нападати, не треба все так вороже сприймати. Хотілось донести до вас те що у ваших бідах не винні селяни, ті хто заробляють більше вас, вся справа у вас самих, не треба за це когось ненавидіти. Співчуваю вашій втраті. Але з того що таких людей як ви меншість я лиш радію. І вам бажаю працювати та заробляти щоб вистачило не лише на море та опалення, нехай Божа ласка буде з вами.

    Anonymous reply Anonymous

    ніхто на вас не нападав, просто не треба звинувачувати село в тому, що нам всім живеться погано. Вони такі самі люди ,як ми. Почитайте коментарі. Ніхто вас ні в чому не звинувачує , на відміну від вас же самих ( про три шкури і т.д. ), почитайте ще раз . А люди вас захищати не будуть , тому що їм дико читати , що хтось , хто пише що ненавидить людей, потребує захисту.

    Anonymous reply Anonymous

    "Ненавидите за що? Хто вам не дає змінити своє життя? Хто заважає розпочати власну справу? Хто і що у вас відбирає?" - ви теж не відповіли на мої запитання.

    Anonymous reply Anonymous

    А чому ні? Чому ви вважаєте що жінка не здатна заробляти гроші?

    Anonymous reply Anonymous

    Я погоджуюсь з вами у тому що не всім бути заможними - хтось мусить і вулиці прибирати, але якщо вас не влаштовує ваша робота то шукайте іншу, більш оплачувану, невже ви із освітою та університетами не можете заробляти більше? Нехвилюйтесь, на ваше місце знайдеться людина, пустим воно не буде. Найматись до мене я нікого не заставляю. А на рахунок освіти скажу вам так - якщо людина без освіти заробляє більше за вас то напевно ви таки дурачок з університетами. Ненавидите за що? Хто вам не дає змінити своє життя? Хто заважає розпочати власну справу? Хто і що у вас відбирає? У вас манія, вам до психіатра треба, в наш час це лікується.

    Anonymous reply Anonymous

    При чому тут психіатр,це напевно,у вас велике прагнення туди сходити? Я вам ще раз кажу-ОДИНОКА ЖІНКА З ДИТИНОЮ НІКОЛИ В ТЕНОПОЛІ НЕ ЗАРОБИТЬ ВЕЛИКІ ГРОШІ,а якщо і заробить, то на опалення їх не віддасть, бо щоб відддати їх на опалення - це повинні бути ДУРНІ ,або легко зароблені ГРОШІ. Доречі я працюю психоневрологом,приходбте в гості:)))))))))))))

    Anonymous reply Anonymous

    А чому ви вважаєте що одинока жінка з дитиною не може заробити пристойні гроші? Що вам заважає? Дитина? Ваша самотність? Що? Не можу зрозуміти. Мені гроші легко не даються, я працюю, мій робочий день не закінчується о шостій, вихідний лише в неділлю, і навіть на морі я працюю, але вважаю доцільнішим витратити важко зароблені гроші на встановлення інд. опалення, та отримувати тепло тоді коли мені це потрібно, а не платити свої кровні за неякісну послугу тепломережі.

    Anonymous reply Anonymous

    який жах , читаю останній ваш коментар , тепер розумію , чого ви ненавидите людей, ви не пробували найнятися в приватну клініку , в реєстратуру наприклад. Бачу , що ваша робота наклала важкий відбиток на вашу психіку. Справді, мені вас шкода, вибачте.

    Anonymous reply Anonymous

    в мене теж двоє дітей ...
  • Anonymous

    Користувачів центалізовного опалення є більше 150 тисяч чоловік, а тих хто за їхні кошти влаштоувує індивідуальне є до 10 тисяч. Пропоную власникам централізованого опалення прокатати на цих виборах корупціонерів із "Своботи" які пішли на поводу тих хто має лишні кошти і хоче знекровити нашу Державу.

    Anonymous reply Anonymous

    Де ж у Тернополі можна працювати,щоб дозволити собі моря,опалення і купляння всього---не крадучи,я повторюсь- шахт і мелалургійних заводів тутнемає,де зарплата по 4-5 тис? А якщо податки платите більші ,ніж моя зарплата,знасить і дерете з таких ,як я три шкури....Сходи сам до психіатра:)))))))

    Anonymous reply Anonymous

    деру я чи ні , не вам судити . Ви навіть не уявляєте як важко зараз підтримувати власний бізнес, ще й податки і кредити сплачувати . А криза таких, як ви стосується найменше, бо як би там не було, ви свої 900 грн. отримаєте однозначно. А нам треба сушити голову як людям пристойну зарплату платити. Вам нічого не заважає розпочати власну справу і бути заможною , і не скиглити. Вік не заважає, було б бажання. Але ж так зручно перебувати у зоні комфорту, нічого не міняти , і звинувачувати село у всіх своїх негараздах. Вчитайтесь в свої слова, вам повинно бути соромно.А ще й кажете 21 рік на державній службі ...Звідки така ненависть до людей ?

    Anonymous reply Anonymous

    Ага, всі такі бідні і нещасні, і друть з вас по три шкури. Хто хоче працювати і заробляти той знаходить способи, і не обов"язково красти - не судіть всіх по собі.

    Anonymous reply Anonymous

    Я працюю на державній роботі,на одному місці вже 21 рік,чесно отримую зарплату,що починати знаходити способи ??? А якщо б і мала ті тисячі ,то на опалення їх би не потратила( хто живе на чесних 900 гр в місяць і виховує дитину,думаю ,мене зрозуміють:(((

    Anonymous reply Anonymous

    та це якраз реальна можливість зекономити! окуповується вже за кілька років, а далі - ви в плюсах! І таку можливість чинуші мордаті в нас забирають - щоб далі гріти кілометри мерзлої землі у дворах(саме туди йдуть 85% енергії з централізованого опалення)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up