У Тернополі працює нова форма сімейного виховання – патронатна сім’я

У Тернополі працює нова форма сімейного виховання – патронатна сім’я

З метою забезпечення захисту прав дитини, яка через певні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками чи законними представниками, в Україні та в Тернополі зокрема, запроваджено нову  форму сімейного виховання – патронатна сім’я.  

Цією послугою передбачені тимчасовий догляд,  виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання її батьками складних життєвих обставин.

Що таке патронатна сімя?

Патронатний вихователь — це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

Відео дня

Сім’я патронатного вихователя — це сім’я, в якій за згоди всіх її членів, повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Хто може стати патронатним вихователем?

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

Патронатним вихователем не може бути особа, зазначена в статті 212 Сімейного кодексу України.

Обов’язки патронатного вихователя:

  1. забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням, тощо;
  2. створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;
  3. співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначений органом опіки та піклування;
  4. забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною;
  5. сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

Хто може бути влаштований в патронатну сім’ю?

Покинуті/знайдені діти, діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі; діти, чиї батьки пропали безвісті; діти з сімей, в яких існувала загроза життю чи здоров’ю; діти за заявою батьків у зв’язку з складними життєвими обставинами, які  трапились в їх сім’ї.

Термін перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя?

Термін перебування дитини в сім’ї не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

Оплата послуг із здійснення патронату над дитиною

На утримання дітей під час їхнього перебування у патронатній сім’ї виділяються кошти у розмірі двох прожиткових мінімумів на місяць на кожну дитину. Оплата праці патронатних вихователів здійснюється окремо і становить:

- у період перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя – 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб ;

- у період між влаштуванням дітей – 1,5 прожиткових мінімуми для працездатних осіб.  Період, протягом якого патронатний вихователь здійснює свою діяльність, зараховується до трудового стажу (сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування). При влаштуванні 2-х і більше дітей, малюків віком до 1 року, неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ, грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину, але сумарно не перевищує 50% щомісяця.

Тернополянам, які бажають стати патронатними вихователями на період, впродовж якого рідна сім`я подолає складні життєві обставини і діти зможуть повернутися в рідну сім’ю, необхідно звертатися до  Тернопільського  міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  за адресою: м. Тернопіль, вул. Медова, 3 та за телефоном 23-55-92.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up