Скуштувати медовуху та бринзу, придбати бриля чи глиняний посуд - таку можливість мають тернополяни впродовж вихідних 21-22 травня на ярмарку народних майстрів в парку Нацвідродження.
Першим на алеї парку зустрічаємо уродженця Кременеччини - пана Василя Казновецького. Чоловік привіз свій крам - вироби із рогози.
- Прошу не плутати, це не лоза, а рогоза! Рогіз! - зауважує пан Василь. - Рогози це очерет, він, буває, росте на півтора-два метри під водою. То ми його збираємо, сушимо, а тоді вже з нього можна плести.Своєму захопленню пан Василь віддав 30 років життя. Каже, що за день може сплести два брилі.
- Та я вже старий, сили дуже не маю, то очерет збирає син, а я тільки плету з нього. Он обплів ними пляшечки - їх беруть під свячену воду. Такі пляшки як термос працюють, в ньому можна і гаряче тримати - не вистигне швидко, - пояснює пан Василь. - А брилі... Може, і не надто сучасно виглядають, але як сонце припече, то згадаєте мене (сміється - прим.автора)
Наступними помічаємо родину Дутка: Сергія та Мар'яну. Вони привезли кераміку із Косвіщини. Тут є і глечики, і посуд, і декоративні панно, і навіть маленькі глечики - магнітики на холодильник. - Чому обрав собі такий фах? Я на це вчився, люблю виготовляти красиві і практичні речі, - пояснює пан Сергій. - Щоб ви не думали, це не тільки робота, в нас вдома весь посуд нашого виробництва.
Технологій виготовлення кераміки в пана Сергія Дутки є декілька. Це і димлений посуд, печений на дровах, і так званий молочний.
- Молочний, бо вироби перед випаленням витримують в молоці, підходить і коров'яче, і козяче. Бачите, він відрізняється, бо має зовсім інший колір, крім того, посуд стає більш ужитковим - міцнішим. Хоча задимлена кераміка є міцнішою, однак молочний посуд більше нагадує такий, як був колись.
Яка ж ярмарка без меду і медовухи? Є тут і продавці з таким крамом. Так, пан Богдан привіз свою продукції аж із Чернігівщини - Сокоринського району.
- Ми виготовляємо питний мед - медовуху. Вона схожа на вино - має ті самі 12-14 градусів міцності внаслідок бродіння. До її складу входять вода, квітковий пилок, який виконує роль дріжджів - відповідає за бродіння, та мед. Можна ще додавати ягоди чи трави. Як от калину, вишню чи липу, - пояснює Богдан.
Чим корисна медовуха? Мед сам по собі є корисним для організму, а додатки лише підсилюють його ефект. Так, липа допомагає при кашлю, калина піднімає тиск, зелений горіх корисний для щитовидної залози.
- Однак все треба вживати в міру, - попереджає Богдан, і додає - Медовуха бродить рік-два. Однак, дворічна все ж смачніша. Ми якраз таку і розливаємо для продажу. Рецепти використовують сімейні - власників домашнього господарства. Цим рецептам вже не один десяток років.
Привезли на ярмарок і бринзу - овечий сир, яким так славиться Прикарпаття. Знову ж таки, привезли із Косова. Однак бринза не лише традиційна, а й з різними смаками: копчена, із базиліком, із різними прянощами та болгарським перцем.
- Щоб вийшов один кілограм сиру, потрібно чотири літри молока, - розповідає Володимир Рябчук. - У нас домашнє господарство, маємо біля трьохсот овець, тож сировина в нас не куплена, а своя. А рецепти теж сімейні, вносимо якісь цікавинки, щоб смак покращився.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 16 від 17 квітня 2024
Читати номер