Партнер рубрики Події

У Тернополі продають вимочені в молоці глечики та бринзу з базиліком

У Тернополі продають вимочені в молоці глечики та бринзу з базиліком

Скуштувати медовуху та бринзу, придбати бриля чи глиняний посуд - таку можливість мають тернополяни впродовж вихідних 21-22 травня на ярмарку народних майстрів в парку Нацвідродження.

Першим на алеї парку зустрічаємо уродженця Кременеччини - пана Василя Казновецького. Чоловік привіз свій крам - вироби із рогози.

 - Прошу не плутати, це не лоза, а рогоза! Рогіз! - зауважує пан Василь. - Рогози  це очерет, він, буває, росте на півтора-два метри під водою. То ми його збираємо, сушимо, а тоді вже з нього можна плести.Своєму захопленню пан Василь віддав 30 років життя. Каже, що за день може сплести два брилі.

 - Та я вже старий, сили дуже не маю, то очерет збирає син, а я тільки плету з нього. Он обплів ними пляшечки - їх беруть під свячену воду. Такі пляшки як термос працюють, в ньому можна і гаряче тримати - не вистигне швидко, - пояснює пан Василь. - А брилі... Може, і не надто сучасно виглядають, але як сонце припече, то згадаєте мене (сміється - прим.автора)

Відео дня

Наступними помічаємо родину Дутка: Сергія та Мар'яну. Вони привезли кераміку із Косвіщини. Тут є і глечики, і посуд, і декоративні панно, і навіть маленькі глечики - магнітики на холодильник. - Чому обрав собі такий фах? Я на це вчився, люблю виготовляти красиві і практичні речі, - пояснює пан Сергій. - Щоб ви не думали, це не тільки робота, в нас вдома весь посуд нашого виробництва.

Технологій виготовлення кераміки в пана Сергія Дутки є декілька. Це і димлений посуд, печений на дровах, і так званий молочний.

Previous Next

 - Молочний, бо вироби перед випаленням витримують в молоці, підходить і коров'яче, і козяче. Бачите, він відрізняється, бо має зовсім інший колір, крім того, посуд стає більш ужитковим - міцнішим. Хоча задимлена кераміка є міцнішою, однак молочний посуд більше нагадує такий, як був колись.

Яка ж ярмарка без меду і медовухи? Є тут і продавці з таким крамом. Так, пан Богдан привіз свою продукції аж із Чернігівщини - Сокоринського району.

 - Ми виготовляємо питний мед - медовуху. Вона схожа на вино - має ті самі 12-14 градусів міцності внаслідок бродіння. До її складу входять вода, квітковий пилок, який виконує роль дріжджів - відповідає за бродіння, та мед. Можна ще додавати ягоди чи трави. Як от калину, вишню чи липу, - пояснює Богдан.

Чим корисна медовуха? Мед сам по собі є корисним для організму, а додатки лише підсилюють його ефект. Так, липа допомагає при кашлю, калина піднімає тиск, зелений горіх корисний для щитовидної залози.

 - Однак все треба вживати в міру, - попереджає Богдан, і додає - Медовуха бродить рік-два. Однак, дворічна все ж смачніша. Ми якраз таку і розливаємо для продажу. Рецепти використовують сімейні - власників домашнього господарства. Цим рецептам вже не один десяток років.

Привезли на ярмарок і бринзу - овечий сир, яким так славиться Прикарпаття. Знову ж таки, привезли із Косова. Однак бринза не лише традиційна, а й з різними смаками: копчена, із базиліком, із різними прянощами та болгарським перцем.

 - Щоб вийшов один кілограм сиру, потрібно чотири літри молока, - розповідає Володимир Рябчук. - У нас домашнє господарство, маємо біля трьохсот овець, тож сировина в нас не куплена, а своя. А рецепти теж сімейні, вносимо якісь цікавинки, щоб смак покращився.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу 10:50 В аварії на Тернопільщині загинув мотоцикліст
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up