Стартує 8-й Мистецький фестиваль «Ї» у Тернополі: чого очікувати цьогоріч? (ПРОГРАМА)

Стартує 8-й Мистецький фестиваль «Ї» у Тернополі: чого очікувати цьогоріч? (ПРОГРАМА)
  • 16-20 червня у драмтеатрі ім. Т. Шевченка відбудеться головна мистецька подія року в Тернополі - 8-ий Мистецький фестиваль «Ї».
  • У Файне місто завітають відомі літератори, музиканти та митці зі всієї України і зарубіжжя.
  • Хедлайнерами 8-го фестивалю «Ї» будуть музичні гурти Vivienne Mort, Kalush та Лінія Маннергейма.

Про особливості проведення, ключові локації та заплановану програму цьогорічного фестивалю організатори 8-го Мистецького фестивалю «Ї» розповіли у Тернопільському прес-клубі.

Скільки днів триватиме Мистецький фестиваль «Ї» цього літа, хто із відомих письменників і музикантів приїде до Тернополя та чи можна ще придбати квитки? Про все це і більше дізнались «20 хвилин».

Ця подія має дійсно драйвову атмосферу…

Василь Томчишин, співзасновник Мистецького фестивалю «Ї»:

Відео дня

— Цьогоріч вже мав бути 9-й Мистецький фестиваль «Ї», але зі зрозумілих усім причин минулого року фестиваль не відбувся, тому 8-й проводитимемо невдовзі. Ми декілька разів переносили дати мистецького фестивалю, тому просимо вибачення за незручності у шанувальників та відвідувачів, всіх тих, хто придбав квитки.

Зараз захід активно готується і відбудеться в Тернополі, на локаціях, які розміщені у центральній частині міста і мають дотичність до культури області. Традиційно ми випустимо антологію з творами всіх учасників, включно із молодіжною сценою.

Мистецький фестиваль «Ї» триватиме з 16 по 20 червня 2021 року, тобто вже з наступного тижня. Цього року основним організатором нашої проєкту є Тернопільська міська рада».

 

Світлана Козелко, начальниця управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради:

— Якщо спостерігати і аналізувати ситуацію із культурою в Україні, то багато фестивалів не проходить не тільки через карантин, а й через непорозуміння із владою та відсутність фінансової підтримки. Мені завжди приємно наголошувати, що у Тернополі такі речі (фестивалі – прим. автора) завжди підтримують.

Я познайомилась із Василем Томчишиним та Юрієм Матевощуком ще під час першого чи другого фестивалю і зрозуміла, що ця подія має дійсно драйвову атмосферу. Тут можна побачити, що сучасна молодь читає, що їй потрібно, тут нові знайомства і проєкти.

Програма цьогорічного літнього фестивалю настільки насичена, що я справді здивована.

Запрошую всіх тернополян, а особливо – «своїх», тих, хто є шанувальниками фестивалю, адже хто відвідав його хоч раз, обов’язково приходитиме сюди щорічно». 

Юрій Матевощук, директор Мистецького фестивалю «Ї»:

— Ми вже восьмий рік проводимо фестиваль “Ї”, і унікальність цієї події полягає у поєднанні різноманітних жанрів мистецтва. Звичайно, можна говорити про те, що література грає у програмі фестивалю ключову роль і з нею пов’язано найбільше подій. Однак ми намагаємось робити так, аби всі жанри культури поєднувались між собою. На рівні з літературою будуть представлені музика, живопис, художні виставки, кіно, театр.

Усі ці події синхронізовані по днях. 16 червня – заходи у бібліотеці «Літературне Тернопілля», під час яких акцент робитиметься на авторах і представниках Тернопільщини. Також цього дня на локації «Na пошті» будуть поетичні марафони і слеми. 17 червня – програма у «Палаці Кіно», яка складена завдяки комунальному підприємству «Тернопільська кінокомісія». Але навіть там ми вибирали фільми таким чином, аби вони були пов’язані з літературою. Решту заходів можете глянути в офіційній програмі цьогорічного фестивалю «Ї».

«До нас приїдуть кращі з кращих…»

— Було важко домовитись із багатьма авторами, ми робили численні зміни в програмі фестивалю, але я радий, що 85% від загальних анонсів, які проводились попередньо, ще 1,5 роки тому, нині погоджені, і ці автори, музичні виконавці та лектори офіційно приїдуть до Тернополя, — продовжує Юрій Матевощук. —  Все, що ви бачите у програмі фестивалю «Ї», точно відбудеться. 

У Тернополі буде троє гостей з Польщі завдяки підтримці Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку. Приїдуть сучасні польські письменник Зємовіт Щерек і репортажист Конрад Янчура, а також Юстина Соболевська – феноменальна особистість для польської та української культур. Вона написала біографічну книжку про Корнеля Філіповича, автора, який входить до переліку найвидатніших письменників Польщі ХХ-го століття. Важливо, що він народився у Тернополі, але у нашому місті не є достатньо відомим. Якраз під час фестивалю «Ї» буде можливість розповісти про нього. 

—  Також будуть кращі з кращих літераторів та гуртів України. Зокрема, ми ще півтора року тому домовились із гуртом «KALUSH», і концерт у Тернополі мав бути взагалі четвертим у їхній кар’єрі. Однак, карантин усе змінив. Сьогодні «KALUSH» є одним із найвидатніших у своєму жанрі, але наша домовленість з ними ще з початків їхньої діяльності досі дійсна. «Unsleeping» виступали на попередньому фестивалі «Ї» як юний і перспективний гурт, а вже згодом брали участь в одному з найбільших мистецьких фестивалів «Sziget». Це підтверджує той факт, що ми маємо смак і бачимо потенціал навіть в молодих учасниках, —  каже Юрій Матевощук.

Крім того, цей рік проголошено роком «Тернопіль – молодіжна столиця України», і у нас буде кілька молодіжних сцен. Проводитиметься презентація молодіжної антології від Спілки письменників України «Молоді голоси», а також «Молодіжна сцена» від Київського офісу СПУ. Ми нещодавно почали співпрацювати з театральною студією Тернопільського лялькового театру і вони зіграють виставу «За межі дощу». 

—Цьогоріч ми виділили приміщення «Кінопалацу» для проведення окремих заходів у рамках фестивалю «Ї», — зазначила Олеся Виговська, виконуюча обов’язків директора комунального підприємства «Тернопільська кінокомісія». — Які фільми зможуть переглянути тернополяни? 

Усі кінострічки зняті на основі літературних творів. Це, зокрема, «Чорний ворон» по Василю Шкляру, «Наш Василь» – фільм про Василя Стуса. Цікавинка – ми запросили автора книги «З України до Голлівуду» Станіслава Сукненка, який представлятиме фільм і свою однойменну книжку.

У ній, до речі, є наша землячка – режисерка з Теребовлянщини.

Також транслюватимемо фільм «Однокласники» уродженця Тернопільщини Макса Мельника».

— Щодо письменників, — продовжує Юрій Матевощук, — на Мистецькому фестивалі «Ї» буде Юрій Андрухович з презентацією нового роману «Радіо ніч», Макс Кідрук, який традиційно розповість про те, яку книжку пише, Андрій Любка, Марк Лівін зі своїм співавтором книги «Простими словами» Іллею Полудьонним, брати Капранови, відомі своїм YouTube-каналом «Імені Т.Г. Шевченка», однак вони ще й представлятимуть новий проєкт під назвою «Рута».

Будуть у нас і поетичні марафони. Сергій Жадан виступить від музичного гурту «Лінія Маннергейма». Дуже важливим компонентом у програмі фестивалю стане виступ гурту «Vivienne Mort». Рік тому вони оголосили про свій розпад, і, по ідеї, планували, що робитимуть останній тур. Буде декілька неординарних проектів, наприклад Макса Безпалова, що поїхав в Ірландію і написав про цю країну круту репортажну книжку. Тарас Прохасько і Тетяна Терен презентуватимуть книжку-інтерв’ю. Вони провели разом 7 днів і з перебування разом цих мистецьких особистостей постав унікальний проект. Ми гордимося тим, що залучились підтримкою Міжнародної організації PEN, тому виступатимуть автори і від неї».

«Зволікати не варто…»

На багато заходів фестивалю вхід буде вільним.

— Фестиваль «Ї» має вхід по квитках, але тільки на локацію Тернопільського Драматичного театру, — зазначив Юрій Матевощук. — У бібліотеку «Літературне Тернопілля», «Na пошті», ляльковий театр, «Палац Кіно» вхід буде вільний. Останні чотири роки ми активно працюємо з пільговими категоріями наших учасників та відвідувачів. Це ті, хто  мають посвідчення щодо участі у бойових діях, пенсіонери, а також люди з інвалідністю і діти до 12 років із батьками. Вони можуть отримати квитки на фестиваль безкоштовно, треба лише написати нам. Але, варто поспішати, адже можемо забезпечити лише 2/3 наповнення глядачами кожного залу. Згодом буде відкрита реєстрація на локації «Літературне Тернопілля» і «Кінопалацу». Той, хто зареєструється на безкоштовні події раніше, матиме пріоритет.  Слідкуйте за розміщенням реєстрації, Google форм на наших сторінках у соцмережах. Люди, які купили квитки минулоріч, можуть не хвилюватись, адже вони дійсні.

Усі заходи відбуватимуться з дотриманням карантинних обмежень.

— Ми повинні провести мистецький фестиваль «Ї», враховуючи послаблення карантинних обмежень, які зараз ввів уряд, — зазначив Василь Томчишин. — Мусимо розуміти, що безпека кожної людини понад усе. Ніхто не відміняв маскового режиму, антисептиків і вимірювання температури. Всі норми дотримуватимуться, буде відповідна розсадка за місцями глядачів та відвідувачів. Зараз ми можемо говорити про те, що залишилось ще 23% від загальної кількості можливих квитків. Перші партії розійшлись буквально за кілька днів. Вчора ми подали останню квоту, останні 150 квитків. Зволікати не варто! До фестивалю, тобто до 16 червня, ці квитки ще можна придбати онлайн».

Загалом, 8-й Мистецький фестиваль «Ї» – це певний виклик для організаторів, адже ніхто не знав, що буде карантин, що світ захопить COVID.

— Я даю гарантію, що наступного року буде 9-й фестиваль, адже маємо певну мрію – організувати книжковий ярмарок, — каже Юрій Матевощук. — Хто був на Форумі видавців чи Книжкову Арсеналі, то зрозуміє, що в Тернополі дуже не вистачає такої атмосфери. Так, карантинні умови не дають нам зробити таке цього року, але натомість ми не відмовились від ідеї п’ятиденного фестивалю. Стільки днів захід триватиме вперше… Приходьте, дивуйте, дивуйтеся і підтримуйте нас, бо без вас не буде фестивалю «Ї». Давайте всі разом зробимо культуру потребою українців!»

 

Довідка

Попередньо зареєструватися на події можна за посиланням. 

Довідка. Мистецький фестиваль «Ї» – одна з провідних культурних подій в Україні, яка поєднує різні креативні індустрії: літературу та видавничу справу, музичне, аудіальне та художнє мистецтво, кінематограф та фотографію. Щороку, починаючи з 2013,  фестиваль збирає найталановитіших митців зі всієї України та найближчого зарубіжжя для презентації книг і музичних альбомів, картин, кінострічок, світлин та проведення гострих дискусій на важливі для суспільства та національної культури теми. У 2020 році в зв’язку із пандемією коронавірусу проведення фестивалю було скасовано і перенесено спершу на травень 2021, а згодом відтерміновано ще на місяць до стабілізації ситуації зі захворюваннями на COVID-19. 

 

Автор: Юлія Іноземцева

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up