У Тернополі запрацював перший бізнес-інкубатор

У Тернополі запрацював перший бізнес-інкубатор
Робота бізнес-інкубатора стартувала з тренінгу "Електронні комунікації"

У Тернополі при міськрайонному центрі зайнятості запрацював перший в області бізнес-інкубатор. Тут підприємцям та тим, хто тільки мріє про власну справу, допомагатимуть навчальними програмами, бухгалтерським та податковим супроводом. 

Серед тих проектів, з якими прийшли підприємці чи охочі розпочати бізнес у бізнес-інкубатор уже, значна частина стосується харчової промисловості, сільського господарства, створення кооперативів. Є і ті, які стосуються ІТ-сфери, створення приватного садочка та ін.

Приміром, тернополянин Максим звернувся  за допомогою у створенні універсальної маркетингової програми.

- Про інкубатор я дізнався із «Фейсбука», -  розповідає він. - І я зрозумів, що це хороша можливість. Мій проект полягає в тому, щоби дати  можливість малому і середньому бізнесу приводити  собі клієнтів з Інтернету. Тобто, зробити  таку універсальну маркетингову програму, яку можна  адаптувати до бізнесу  і за три-п’ять місяців вже мати хороший приплив локальних і інших клієнтів для будь-якого бізнесу. 

Із проектом, що стосується бджільництва, прийшов у бізнес-інкубатор  житель Тернопільщини Микола Воробець. Він виношує ідею  щодо об’єднання пасічників чотирьох північних районів Тернопільської області. Каже, що  хоче створити базу з виробництва та переробки. 
- Ми вже працюємо над виробництвом своїх рамок, над виробництвом вуликів з екологічно чистих матеріалів і перейдемо на корпусне пасічникування, - каже він. 

Перший тренінг на тему "Електронних комунікацій" для інкубантів провели сьогодні, 2 березня. 

Відео дня

- Бізнес-інкубатор -  це не нове явище, - розповідає директор Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Галина Воляник. -  Воно розвивається добре за кордоном  і сподіваємось, що буде  розвиватись не гірше на Тернопільщині. Загалом, ця ідея дозрівала дуже давно. Спочатку був пошук приміщення. Але треба зрозуміти, що приміщення треба або орендувати, або викупити. Тож спершу ми стикались з тим, що це практично нереально зробити. Згодом Центр зайнятості погодився нам допомогти з приміщенням, оскільки основна проблема була саме в цьому. Далі з обласної програми підтримки малого і середнього бізнесу нам виділили 110 тисяч гривень і  закупили  техніку - комп’ютери, принтери, вивіски і т. д. 

Сам же бізнес-інкубатор, за словами Галини Воляник, передбачає  супровід податковий, бухгалтерський, постійні тренінги навчання для інкубантів.

- 10 осіб будуть постійно сидіти в цьому коворкінговому просторі при Центрі зайнятості, - додає вона. - Це так як би вони беруть безкоштовно  в оренду робоче  місце і отримують супровід свого бізнесу. Рік вони будуть тут, але далі будуть  отримувати інформаційну підтримку.  І є  20 зовнішніх місць – це коли людині таке офісне приміщення не потрібне, бо вона має його, але вона потребує допомоги бізнес-інкубатора.  Наразі ми двома  конкурсними відборами набрали тільки 17 чоловік і далі будемо проводити цей відбір. Але ми хотіли розпочати роботу вже, бо є люди, які  очікували. Далі будуть приходити нові люди, будемо оголошувати нові конкурси.

Методологічно-інформаційне забезпечення, за словами пані Воляник,  інкубантам буде давати Центр підтримки підприємництва, який створений  в Департаменті економічного розвитку - всіма семінарами, співпрацею з партнерами. А Центр зайнятості буде забезпечувати людям це перебування в офісі. 

- У нас ще є вакантні місця для постійного перебування в інкубаторі, - каже вона. - Відтак усіх охочих запрошуємо  в Центр підтримки підприємництва, Департамент економічного розвитку на Грушевського, 8 – 846 кабінет.  Охочим отримати допомогу від Бізнес-інкубатора треба мати гарний бізнес-план. З ним людина іде на комісію. Комісія дивиться на те, чи це реальний бізнес-план і відбирає учасників. Навіть, якщо ідея з давалося б не з тих, яку можна реалізувати, тут можуть  щось підказати.



 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up