У Тернополі знімають фільм про долю політв’язнів та репресованих часів СРСР

У Тернополі знімають фільм про долю політв’язнів та репресованих часів СРСР
  • У Тернополі розпочали зйомки документального фільму «Шлях до світанку» про долю політв’язнів західної України.
  • Окрім основних зйомок, знімальна група стрічки записує спогади справжніх політв’язнів, яким уже 80-90 років, щоб зберегти свідчення людей, які відчули репресії на собі.

Наша мета – передати ту біль, страждання та сльози які пережили люди під час репресій, – розповідає автор сценарію фільму Ольга Світлична. – Ми маємо розуміти, що ще є люди, які самі відчули на собі весь жах репресій тільки через те, що вони прагнули вільної та незалежної України. Ця тема для нас дуже актуальна і я сподіваюся, що в нас все вийде і ми повернемося до Тернополя наступного разу уже з прем’єрою фільму.

Знімальна група намагається не тільки відзняти необхідний матеріал у Тернополі, а і записати інтерв’ю зі справжніми політичними в’язнями. Один з них – Дем’ян Чернець, який є головою Тернопільського товариства політв’язнів та репресованих.

- Ми провели велику роботу з архівами СБУ і знайшли багато свідчень, що дуже багато дітей допомагали УПА та ОУН, за що були репресовані, – розповідає Дем’ян Чернець. – багато дітей розповсюджували агітаційну інформацію, допомагали українським націоналістам, за що були засуджені. Коли ми порахували скільки на 1990 рік кількість репресованих, це число складало 26 700 людей. Майже 4000 це були політв’язні. Тому ми повинні донести цю інформацію до людей.

Відео дня

Як розповідає Дем’ян Чернець, найважче знайти місця масових захоронень, оскільки вся ця інформація засекречена. Лише деякі колишні працівники НКВС уже в наш час розкаюються і розповідають про місця захоронень політв’язнів.

Прем’єру фільму планують на початок наступного року. Незважаючи на маленький бюджет фільму, знімальна група сподівається на те, що документальний фільм побачать якомога більше людей.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up