Партнер рубрики Події

У Тернополі отруюють собак. Власники тварин кажуть, що це невипадково

У Тернополі отруюють собак. Власники тварин кажуть, що це невипадково
  • Собачники почали знаходити собачу отруту в гідропарку "Топільче" та на вул. Шептицького.
  • Отруту ставили в маленькі шматочки ковбаси розміром, як п'ять копійок.
  • Кажуть, що почалось масове отруєння собак. В ніч з 4 на 5 жовтня помер золотистий ретривер.

- В гідропарку та по вулиці Шептицького якісь виродки розкидають шматки їжі з труйкою для щурів. Вже загинуло два ретривера. Будьте максимально обережні на прогулянці з собаками. І по-можливості, якщо бачите шматки ковбаси і т.п., будь ласка, приберіть до смітника, аби не постраждали безпритульні тварини, - 6 жовтня в групі "Ноїв Ковчег - Хатіко - Дичків" у соцмережі facebook написала Юлія Коновалова.

Як з'ясувала журналістка "20 хвилин", один з випадків трапився 4 жовтня, а в ніч з 4 на 5 собака помер. Нещасний випадок трапився із золотистим ретривером Мегі сусідки пані Зоряни. 

Почались конвульсії та параліч

- Сусідка була в селі. А собаці раптово стало дуже погано, - розповідає жінка. - Сусідка зателефонувала і попросила, щоб я допомогла її чоловіку з собакою, бо він не міг сам дати ради. Коли я прийшла до них, то в тварини були паралізовані задні лапи. Собака неймовірно вив, бо в нього були страшні болі, спазми і конвульсії. 

Відео дня

Жінка розповідає, що в той вечір телефонували трьом ветеринарам, але всі відмовились приїхати. Лише один запропонував вколоти собаці знеболююче, щоб зменшити больовий синдром.

-  Це вже була ніч, в аптеках не було потрібних ліків, то я бігала  в першу міську лікарню, - продовжує пані Зоряна. - Десь після півтори години після того, як собаці вкололи знеболювальне, він помер. А в п'ятницю до мене телефонували люди, що на алеї на Шептицького між ЦУМом і поліклінікою уже багатьох бездомних собак отруїли.  Саме там мої сусіди і гуляли з тим золотистим ретривером. 

Масове отруєння

Собачники, як каже жінка, писали, що і в гідропарку теж знаходили отруту для собак і, що справді у Тернополі масово отруюють собак. Також жінці у ветеринарній клініці на Гайовій підтвердили, що в них є багато собак з важким отруєнням.

- Це не щуряча отрута, бо від неї собаку ще можна врятувати, - каже жінка. - А цієї отрути немає у вільному доступі. Цю отруту ставили в маленькі шматочки ковбаси розміром, як п'ять копійок. Тобто собака дуже швидко це ковтає і витягнути ту ковбасу вже не можна. Може міська рада замовила, щоб зменшити кількість бездомних собак. Отрута дуже важка, токсична, від якої паралізує задні кінцівки в собак і до двох годин тварина помирає. Тріскають судини, артерії і її вже не врятувати. Тобто, це була ціленаправлена дія, щоб зменшити кількість собак. 

В міській раді кажуть, що у Тернополі є програма зі стерилізації собак, на яку щорічно виділяють кошти. Займається цим центр стерилізації в Дичкові. У цьому ромі міська рада виділила близько мільйона гривень на стерилізацію. 

- Міська рада - за гуманне поводження з тваринами і жодної отрути не закупляє, - коментують в міській раді. 

У поліції заяв немає

Про те, що знахідки в парку та на Шептицького - це не щуряча отрута кажуть і в ТОКП “Профдезинфекція”, який займається дератизацією.

- Офіційно заявляю, що жоден наш працівник не проводив суцільної дератизації в жодному парку чи по місту, -  каже керівник закладу Ігор Мяковський. - Можливо, хтось щось і підкидає в парках чи на вулицях, але наша служба цим не займається. Якщо люди бачать щось підозріле на отруту, то це потрібно на експертизу нести.

Дератизацію, як каже пан Мяковський, проводять навесні і восени. Більш ефективна вона восени. Методика така: спеціалісти використовують препарати, які дозою розраховані на гризуна. 
- Навряд чи буває собака вагою півтора кілограми, - пояснює чоловік. - Використовуємо лише зерно, залите спеціальним препаратом та парафіном. Жоден собака не їстиме такого. Навіть, якщо б і з'їла, то нічого тварині не загрожувало б. Цю отруту наші працівники ховають в природні укриття, наприклад, під каміння. Туди собака не залізе. Для отруєння собак використовують зовсім інші речовини, які тварина не може ідентифікувати. В нас такої отрути - немає. І за всі 12 років, що ми працюємо, то випадків смертей собак не було. 

До того ж, як каже Ігор Мяковський, перед дератизацією вони повідомляють тернополян про це через засоби масової інформації, домовляються з керівниками парків, мають усі документи та відомості.

А, якщо люди знаходять підозрілу отруту і від неї гинуть собаки, то потрібно звертатись в поліцію. 

В ГУ Нацполіції в Тернопільській області та в управлінні патрульної поліції в Тернопільській області кажуть, що викликів та заяв щодо отруїння собак не було. 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Кобра

    Менше бездомних собак і котів травити треба, це карма, а зрештою чого собака без намордника
  • David Starr

    Бездомним собакам не місце у місті, а домашні мають бути у наморднику, тоді й не отруяться, що не так?

    Юра reply David Starr

    потрібно каструвати тебе і твого батька щоб мерзота маланська не розповсюджувалась. Не вина бездомних тварин що нелюди їх на вулицю повиганяли

    David Starr reply Юра

    Який ти кумедний, давай ще )

    Юра reply David Starr

    дебіл ти маланський. таких як ти треба з намордником на батьківщину відправляти

    зоозахисник reply David Starr

    таким виродкам як ти, не місце у місті. Невже ті собаки винуваті, що люди скотини викидають їх на вулицю? Невже вони заслуговують на таку болісну смерть??и

    David Starr reply зоозахисник

    Не винуваті, але це нікого не цікавить: мета виправдовує засоби.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up