У центрі Тернополя встановлять макет ратуші: що уже зробили, як виглядала та чим особлива будівля?

У центрі Тернополя встановлять макет ратуші: що уже зробили, як виглядала та чим особлива будівля?
  • Відновити вигляд міської ратуші Тернополя, яка була зруйнована під час Другої світової війни, планують у бронзовому макеті. Встановлять його на вулиці В'ячеслава Чорновола, де колись і  розміщувалася будівля.
  • Відкриють - у День міста, 28 серпня, о 12 годині.

Журналіст "20 хвилин" перевірив, на якому етапі перебувають роботи за тиждень до відкриття. Як видно на фото, сам макет ще не встановили, але працівники вже активно готують землю під заливку фундаменту, аби встановити потім макет ратуші, а також укладають бордюр. Відкрити пам'ятку планують о 12.00 годині на День міста 28 серпня.

Тернопільський краєзнавець Тарас Циклиняк розповів, що на макеті, чи можливо на окремій табличці буде напис: «1 вересня 1872 року, Тернопільський магістрат переїхав у нове приміщення, що стояло на розі нинішньої вул. В. Чорновола і Театрального майдану. У 1884-му було споруджено дерев'яну, оббиту бляхою вежу, що служила і для пожежної охорони. Так "Стара пошта" перетворилася у ратушу. У квітні 1944 року споруду зруйновано радянською авіацією і згодом розібрано».

Відео дня

Окрім самої моделі ратуші, проєктом запланували встановити також карту довоєнного Тернополя та 11 Монументів із вказанням районів міста.

Фото австрійського періоду, ще з дерев'яною пожежною вежею

– Будівля особлива тим, що, напевне, саме тут на зламі 19 та 20 ст. приймали рішення про впровадження у місті електрики, телефонної мережі, каналізації, водогону, – додав краєзнавець.

Міська ратуша, фото 1928 року

Проєкт створення бронзового макета ратуші є продовженням серії макетів втрачених споруд міста: Парафіяльного костелу, старої синагоги, магістрату, Першої гімназії, а також макету міста довоєнних часів.

Читайте також У Тернополі тепер є мініатюрні площа Ринок та Велика синагога

У Тернополі виготовили єдиний в Україні макет центральної частини міста

Відкриття макета парафіяльного костелу: "Я досі не можу дивитися на той ЦУМ"

Міська ратуша в 1944 році

Після війни те, що залишилося від ратуші знесли. На початку 90-х років ратушу пропонували відбудувати.  

Читайте також, як Тернопіль готують до святкувань.

А  ви бачили усі бронзові макети в Тернополі? Чи стане макет Ратуші популярною пам'яткою для туристів? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Лариса Гарячук

    Де в тернополі є макет старої синагоги

    Лариса Гарячук reply Лариса Гарячук

    Дякую за відповідь

    Володимир Кріса reply Лариса Гарячук

    Лариса Гарячук  перед морфологічним корпусом медуніверситету на Руській, 12. Там колись була площа Ринок, сама синагога була на сучасній вул. Паращука, в 150 м від макету.
  • Zeo

    Я так розумію що оплата із міського бюджета і не одна людина смачно заробила на цьому?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі 13:25 Військова прокуратура розслідує напад з ножем у Бережанах — потерпілий у реанімації 12:50 У маршрутках Тернополя можна безоплатно зарядити гаджети: розповідаємо про умови 11:45 У школі №18 вшанували пам'ять випускників, які загинули у російсько-українській війні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up