Україна «не повинна програвати», а росія «не повинна перемогти»: що пише про ціну миру світова преса

Україна «не повинна програвати», а росія «не повинна перемогти»: що пише про ціну миру світова преса

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні.

Головні теми:  Довічне ув'язнення російському військовослужбовцю, який розстріляв мирного жителя. Кіссінджер: Україна повинна віддати Росії територію повернутися до переговорів та кордонів 24 лютого. Три місяці війни в Україні – ООН фіксує понад 3800 смертей цивільного населення. Чи зловживає Зеленський війною, щоб знищити опозицію?  Зеленський, Кличко та багато українців викликали велике потрясіння в Давосі. Зеленському аплодували стоячи у Давосі.

 

 «The Guardian» - «Довічне ув'язнення російському військовослужбовцю, який розстріляв мирного жителя»

Відео дня

Київський суд засудив російського солдата до довічного ув'язнення за вбивство українського мирного жителя за першим вироком у справі про військові злочини, скоєні російською армією під час її вторгнення в Україну.

Вадим Шишімарін, 21-річний сержант, був визнаний винним у вбивстві 62-річного Олександра Шеліпова у Сумській області на північному сході України у перші дні вторгнення.

Вирок було винесено суддею, у переповненій залі суду, де у маленькому приміщенні було забито десятки українських та іноземних телекамер. Суддя заявив, що хоча Шишімарін співпрацював зі слідством і висловлював каяття, суд не може прийняти його заяви про те, що він не хотів вбивати Шеліпова, коли стріляв у нього.

"Вбивство було скоєно з прямим наміром", - сказав він.

Шишімарін, одягнений у сіро-блакитну толстовку, слухав, схиливши голову, зі скляної коробки для підсудних, коли суддя виносив свій довгий вердикт. 

Йому дали переклад вироку судді.

 «Financial Times» - виступ в Давос: Володимир Зеленський закликає до глобального плану відбудови України після війни

 «і» анонсує спеціальну тему:  «Путінське болото - три місяці війни України»

 «Кіссінджер: Україна повинна віддати Росії територію» - с таким заголовком на першій шпальти вийшла «The Daily Telegraph»

Кіссінджер каже, що Україна має віддати землю Росії, застерігає Захід не намагатися принизити Путіна поразкою

Генрі Кіссінджер заявив, що Україна повинна поступитися територією Росії, щоб припинити війну, і попередив Захід, що принизлива поразка Росії може призвести до ширшої дестабілізації. 

Легендарний державний діяч, якому зараз 98 років, зробив це в понеділок на конференції на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, Швейцарія, повідомляє The Daily Telegraph. 

Кіссінджер був архітектором розрядки з Китаєм під адміністрацією Ніксона і одним із головних у світі прихильників реальної політики, в якій нації відкидають мораль і принципи для досягнення своїх цілей. 

"Переговори повинні розпочатися в найближчі два місяці, перш ніж це спричинить потрясіння і напруженість, яку буде нелегко подолати. В ідеалі лінією розмежування має стати повернення до попереднього статус-кво", - сказав Кіссінджер.

«Проведення війни за межами цієї точки буде стосуватися не свободи України, а нової війни проти самої Росії».

«Status quo» означає «як усе було раніше». У коментарях Кіссінджера йдеться про те, що Україна має прийняти мирну угоду про відновлення ситуації 24 лютого, коли Росія формально контролювала півострів Крим і неформально контролювала частину Донецької області на сході України .

Бельгія. «De Morgen»- «ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ХОЧЕ МАКСИМАЛЬНИХ ПОКРАДІВ ДЛЯ РОСІЇ, АЛЕ ТАКОЖ ВІДЧУВАЄ КРИТИКУ». Чи зловживає Зеленський війною, щоб знищити опозицію?

Президент України Володимир Зеленський виступив на Всесвітньому економічному форумі у Давосі. У відеозверненні він закликав світових лідерів запровадити "максимальні санкції" проти Росії за її вторгнення в Україну. «Це єдиний спосіб не допустити, щоб Росія чи будь-яка інша країна розпочала неспровоковану війну проти свого сусіда».

Зеленський послався на кілька заходів, які, на його думку, будуть ефективними, таких як повне ембарго на російську нафту та технології, заборона доступу всіх російських банків до глобальних систем та припинення торгівлі з Росією.

У своєму виступі президент також закликав усі міжнародні компанії залишити Росію.

Данія. «POLITIKEN» - «Після трьох місяців війни українська перемога далека від реальності»

Підпис під фото: "Проросійські сили у танку у Донецьку"

Вторгнення. Із блискавичної війни та спроби державного перевороту перетворилося на затяжну та кровопролитну війну, яку Україна, на думку експертів, ще може легко програти. Лідери Заходу від США та ЄС до НАТО та уряду Данії зараз говорять про перспективу перемоги України у війні. Але далеко не факт, що є шанс на будь-яку перемогу, попереджають інші експерти зростання трьох місяців вторгнення Росії в Україну.

Після запеклого та успішного українського опору на першому етапі війни сторони тепер воюють один з одним на сході України в ситуації, що нагадує виснажливе бомбардування траншей Першої світової війни. Тепер із додаванням сучасної зброї. У Росії зараз короткі шляхи постачання, а постачання зброї із Заходу має бути на 1000 кілометрів залізницями, які російські атакують уже кілька тижнів. Це означає, що говорити про закінчення війни та визначення переможців, що програли, поки що рано.

 

Колишній військовий аташе Данії в Україні наголошує, що росіяни поводилися на подив погано на початку війни. «Але треба бути обережним, щоб не надто інтерпретувати поганий виступ Росії, і треба бути обережним, щоб сприймати це як вираз того, що Росія не може перемогти у цьому».

«Схоже, що росіяни починають виправляти деякі недоліки, зокрема, здатність підтримувати бойові дії на землі. Отже, можливо, ми побачимо сильніший наступ росіян. І тоді дещо невизначено, чи зможе Україна надати ефективний опір, щоб російські до ладу не прорвалися», — каже він.

Одним із основних джерел інформації про події на полі бою для ЗМІ є відомий американський аналітичний центр Інституту вивчення війни (ISW). Тут експерти відтворили низку невдач росіян, погане знання війни та незрозумілі помилки. Але ISW вказує у недавньому аналізі на більший російський реалізм та ознаки підготовки до більш продуманих наслідків у Луганській області та на півдні України.

Дослідник російської зовнішньої політики та політики безпеки в Академії оборони каже, що в історії багато прикладів воєн, які починалися плачевно для Росії та колишнього Радянського Союзу. Але не в останню чергу велике значення має воля та вміння просто вкачувати у війну ресурси та солдатське життя. «Я не думаю, що Росія поки що здасться. Але ціль війни була зменшена зі створення своєї підконтрольної української держави до контролю всього Донецька та Луганська, а також мису в Криму. 

Це буде затяжна війна і вона може невідомо як обернутися. Путінському режиму буде дуже важко жити із поразкою».

 

З того часу, як держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін місяць тому заговорили про перемогу України та тривале воєнне ослаблення здібності Росія атакує своїх сусідів і серйозних переговорів між протиборчими сторонами не ведеться.

Президент Володимир Зеленський неодноразово наголошував на тому, що російські війська мають взагалі покинути Україну: «Ми поступово витісняємо окупаційні сили з наших територій», — оптимістична оцінка Зеленського прозвучала днями в телезверненні до українського народу.

Поки Україна наполягає, щоб останнього російського солдата відкинули за кордон, посол Росії в Данії називає віру в перемогу «гігантською ілюзією». 

Якщо вірити послу Росії в Данії Володимиру Барбіну, Росія йде до перемоги у війні, яка триватиме ще довго, перш ніж у Європі з'явиться радикально змінена архітектура безпеки. «Це може бути наступного року чи через рік. Ми маємо побачити, коли може настати мирна ситуація.

- Коли я читаю ваші ЗМІ, вони представляють – особливо останніми тижнями – ви бачите неминучу перемогу України. Це гігантська ілюзія, і на ній ґрунтуються всі ваші аналізи. Сюжет для українців такий, що перемога не за горами, а повернути свою територію та розгромити Росію на полі бою багато не треба: це абсолютно неправильна інтерпретація того, що відбувається», — каже в інтерв'ю Володимир Барбін із нашою газетою

Тон приглушений, а вибір слів трохи войовничий, але ясний сенс. Російська військова машина продовжує працювати, і Росія перемагає.

Російський високопоставлений дипломат також категорично заперечує, що членство Швеції та Данії в НАТО є результатом стратегічної помилки Росії.

 

«Augsburger Allgemeine» Підпис під фото: «Більше нужденних, менше їжі: тафелі перевантажені» У минулі кризові роки ми знову і знову переконувалися, наскільки тісно пов'язано з усім іншим. Часто йдеться про економічні відносини, відкриті ринки, ціни на енергію, ланцюжки поставок тощо. Речі, які зараз обговорюються в Давосі під впливом війни на Україні, можна прочитати і в економіці. Але навіть коли справа доходить до конкретної допомоги тим, хто потребує місць, проблеми накопичуються, а магазини пустіють: продовольчі банки в Баварії, які щодня забезпечують продовольством десятки тисяч соціально і економічно неблагополучних людей, безнадійно перевантажені. Це також має відношення до війни.

Стаття: «Який вихід із війни в Україні?

Три місяці тому російські війська вторглися в Україну. Після незліченних смертей та економічних криз прагнення покласти край конфлікту дедалі голосніше.

Війна вирує з незмінною жорстокістю. Президент України Володимир Зеленський оцінив щоденні втрати власних військ на фронті на сході України від 50 до 100 солдатів. Також щодня гинуть російські солдати. 

Експерти британської розвідки оцінюють втрати Червоної армії за дев’ять років афганської війни – український Генштаб оцінює кількість російських солдатів, які загинули з іншого боку, у 29 200. Кількість загиблих мирних жителів, ймовірно, сягає десятків тисяч.

Понад 6,5 мільйона людей втекли від війни в Україні , за даними УВКБ ООН у справах біженців. Але до кінця конфлікту, здається, ще далеко. Що це за «мир» взагалі може бути? А що конкретно означає, коли політики кажуть, що Україна «не повинна програвати», а Росія «не повинна перемогти»? Ці питання задають все голосніше не тільки в Німеччині.

Експерт із зовнішньої політики ХДС Родеріх Кізеветтер. «На жаль, доводиться припускати, що війна триватиме ще довго і переросте у війну позицій і виснаження», – застерігає політик ХДС, який, будучи полковником у відставці німецьких збройних сил, працював у європейському НАТО. штаб-квартири, серед іншого. 

«Україна має перемогти, все інше було б фатальним», – наголошує Кізеветтер. «Інакше західні партнери, особливо європейські держави, також продовжували б залишатися постійною загрозою з боку Росії» 

Перспективи та гарантії безпеки аж до заявки на членство в НАТО.

Вирішальним для цього є подальша підтримка Заходу у вигляді поставок зброї . Кізеветтер, який на початку травня їздив до Києва разом з лідером парламентської групи Союзу Фрідріхом Мерцем, повторив свою критику вагання канцлера СДПН Олафа Шольца щодо дозволу на експорт старих танків Marder і Leopard 1 в Україну в інтерв’ю виданню. наша редакція: «Я боюся, що канцлер не хоче, щоб Україна виграла цю війну», – сказав Кізеветтер. «Це пояснило б затримки».

Класична військова «перемога» Росії у сенсі завоювання сусідньої країни все ще здається важко уявиною. Але наразі армія Путіна посилює свої атаки на східноукраїнські міста Сєвєроденецьк і Лисичанськ, кожне з яких до війни налічувало близько 100 000 жителів. Столична зона навколо двох міст є єдиним місцем у Луганській області на сході України, яке досі утримується Києвом.

НАТО уважно стежить за ходом бойових дій. Виводи робити ще рано, наголошує інспектор німецької армії генерал-лейтенант Альфонс Майс. «Я боюся, що перед нами немає швидкого, чіткого завершення цього конфлікту, але він закінчиться жорсткою боротьбою, можливо, «замороженим конфліктом», — каже він. «Довірі потрібен день, щоб зламати, і роки, щоб побудувати назад»

 

Автор підбірки Cергій Чернявський

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up