«Україна робить стратегічний відступ на Донбасі»: що пише світова преса

«Україна робить стратегічний відступ на Донбасі»: що пише світова преса

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні.

Головні теми газет: 

  • <

    Відео дня
    /li>

 

Київ наказав піти з міста Донбас, щоб «уникнути непотрібних втрат» та сприяти відвоюванню півдня. Бахмут тепер нова лінія фронту

Португальські танки готові вирушити до України, але грошей на транспортування не вистачає. Армія носить пов'язку на стегнах і ні на що не має грошей. Сподіваюся, що британці допоможуть.

Після того, як уряд Лісабона вирішив запропонувати Україні комплект озброєнь для боротьби з російським вторгненням, виявилося, що португальська влада не має коштів для оплати доставки матеріалів до зони бойових дій, очікуючи, що якась іноземна особа візьме на себе витрати на операцію, - повідомило Нассеру ду Солу військове джерело.

Найважча частина тягаря пов'язана з постачанням 15 гусеничних броньованих машин M113 для перевезення особового складу з партії близько ста з половиною, придбаних португальською армією в США, за зниженими цінами, коли в Європі в 1990-х роках дислокувався американський військовий персонал, після розрядки, що почалася після закінчення холодної війни з падінням Берлінської стіни (1989 р.) і розпадом Радянського Союзу (1991 р.).

 З того часу такі машини, які вже морально застаріли, перебувають у військовому таборі Санта-Маргаріда, де практично не використовуються, тому пропозиція Україні десятої частини цієї сили не буде значним падінням. 15 бронемашин пройшли капітальний ремонт останніми тижнями і тепер готові вирушити в Україну через польський кордон.

«Португалія запропонувала матеріал, але якщо транспортування може бути «безкоштовним» через партнерів, які зазвичай це роблять, це ще краще», резюмував той самий джерело, додавши, що уряд Антоніу Кошти намагається запобігти витратам від національної скарбниці. І це попри те, що нещодавно прем'єр-міністр оголосив про фінансову підтримку України з боку Португалії у розмірі 250 мільйонів євро, з яких 100 мільйонів уже цього року.

Для вирішення проблеми доставки португальські військові покладаються в основному на британську допомогу, оскільки Лондон забезпечив та профінансував попереднє транспортування обладнання (особливо боєприпасів), яке постачається Португалією до Києва. «Вони [британці] досі не дійшли остаточного рішення», — додало наше джерело. «Але вони вивчають можливості маршруту, який буде прокладено автомобільним чи скоріше залізничним транспортом. Вони вже були в Санта-Маргаріді, щоб подивитися матеріал і зняти мірки, і тепер ми чекаємо, що вони скажуть щось про транспорт».

На додаток до боєприпасів та деяких легких військових матеріалів Португалія вже відправила в Україну чотири бронемашини, що належать GNR, дві наземним транспортом та ще дві повітрям. Проте ця операція, фінансована урядом Лісабона, користувалася вильотом вантажного літака C-130 Hercules ВПС, який з різних причин вже планував політ із місією до Східної Європи.

Крім гусеничних танків Португалія тепер поставить Україні комплект артилерійських гаубиць та великокаліберних кулеметів Browning.

«Ми чекаємо, коли виступлять англійці», — сказав той самий джерело. «Якщо цього не станеться, хтось повинен буде ухвалити політичне рішення, тому що війська не мають грошей».

Тим часом інше джерело, пов'язане з армією, повідомило газеті, що оскільки Україна все більше виснажується у військовому відношенні, португальський уряд отримав нові прохання про допомогу і перевіряє три види збройних сил на предмет збору вантажних автомобілів. відправили до Києва. Проблема, додає він, у тому, що у португальських військ мало машин, які відповідають необхідним умовам: «Війська носять пов'язки на стегнах. У нас мало матеріалу, решта сміття. Надішлемо все, що є, і якщо зберемося».

США збирають союзників на західних самітах, виступаючи проти Росії та Китаю

Рішення ЄС надати Україні статус кандидата є початком низки подій у найближчі дні, щоб Захід проявив «солідарність»

Рішення Європейського Союзу надати Україні статус кандидата є початком для Заходу і США, щоб показати свою «солідарність» на тлі низки зустрічей з цього тижня, включаючи саміти Групи семи та НАТО.

Однак розкручування погроз з боку Росії чи Китаю не допоможе їм заручитися підтримкою з боку більшої кількості країн, оскільки багато хто не зацікавлені в конфронтації, розпочатій США, вважають аналітики.

Під час дводенного засідання Європейської ради в Брюсселі лідери ЄС у четвер надали Україні статус офіційного кандидата на вступ до їхнього клубу з 27 країн і назвали цей геополітичний крок «історичним моментом», повідомляє Reuters.

Після офіційного оголошення президент України Володимир Зеленський написав у Twitter, що «Майбутнє України – в ЄС».

Зазвичай країна з територіальними суперечками і війнами не отримає статус кандидата в ЄС, але ЄС оголосив про це, щоб показати свою солідарність. Такий крок також може мати на меті компенсацію – переконати Україну піти на компроміси та підготуватися до майбутніх переговорів з Росією, сказав Global Times Ван Івей, директор Інституту міжнародних відносин Китайського університету Женьмінь.

Дії ЄС щодо надання Україні статусу кандидата мають більше політичний зміст – лідери ЄС хочуть показати свою моральну підтримку Україні. Однак від отримання статусу кандидата до членства для України ще довгий шлях, сказав Global Times Цуй Хунцзянь, директор Департаменту європейських досліджень Китайського інституту міжнародних досліджень.

Тривалий процес переговорів тільки починається, і Україну чекають численні зміни, зокрема виконання певних економічних критеріїв та реформування її політичних систем і правових систем. З огляду на олігархічну політику та економіку, навіть після закінчення російсько-українських конфліктів є невизначеність щодо вступу України в ЄС, сказав Цуй.

Це оголошення було зроблено для того, щоб продемонструвати «солідарність із захисниками України», за даними деяких західних ЗМІ, які зазначали, що ЄС «різко прискорив процес» для отримання країнами статусу кандидата, який зазвичай займає роки.

Однак багато аналітиків вважають надання Україні статусу кандидата більше схоже на політичний жест, оскільки США і Захід прагнуть продемонструвати світовій спільноті свою «солідарність» і продовжити розкручування загроз з боку Росії на майбутніх зустрічах G7 та НАТО. .

Саміт ЄС у четвер і п’ятницю, майбутній саміт G7 та зустрічі НАТО мають дві мети – консолідувати внутрішні переговори та виявити солідарність із зовнішнім виглядом. За словами Цуй, все більше суперечок на Заході виникли не тільки через різні погляди на українську кризу, але й на санкції проти Росії.

Сполучені Штати працюють над тим, щоб демонізувати Китай і перетворити його на іншу країну після Росії, яка буде використовуватися для стимулювання єдності на Заході. Однак Європа і США мають різні думки щодо того, чи став Китай великою загрозою – взаємодія на цю тему є складною і буде змінюватися відповідно до глобальних ситуацій, сказав Цуй.

Україна наказала своїм військам відійти зі свого плацдарму в місті Сєвєродонецьк, що дало Росії невелику, але символічно важливу перемогу.

Підпис під фото: «Російські ракети вразили завод у Донецькій області».

 

Автор підбірки Cергій Чернявський

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up