Улюблені серед тернополян фотозони можуть зникнути

Улюблені серед тернополян фотозони можуть зникнути

Дикий виноград на фасадах будівель, - і прикраса, і біда, - кажуть мешканці. Хтось доглядає за рослиною, а хтось просить зрізати.   

У Тернополі є кілька таких парканів та будинків, на фасаді яких росте дикий виноград: на вул. Чехова, Вояків Дивізії Галичина, Чорновола.

Один з найбільш зарослих – фасад будинку на вулиці Вояків Дивізії Галичина, 6. Проте думки мешканців щодо такої прикраси різні: одні кажуть, що це красиво і, що він захищає будинок від морозів. А інші, що його давно потрібно зрізати. 

Відео дня

Заступник директора ПП «Східний масив» Надія Пенкна розповіла, що від мешканців цього будинку було звернення щодо видалення винограду, бо по рослині можуть залізти у помешкання щурі. 

-    Працівники підприємства зрізали виноград і він більше не росте, але засохлі гілки ще залишилися на стіні будинку, - коментує Надія Пенкна.  – Гілки знімуть, але, коли він підсохне. Перед цим для мешканців напишуть оголошення, щоб ті відкріпили гілки винограду від своїх вікон. Інакше є ризик зняти багаторічну рослину разом із рамами. Мешканці і до того самостійно підрубували виноград довкола своїх вікон та доглядали за ним, обрізаючи зайві гілки. 

Розповідає пані Пенкна і про протилежній випадок: по стіні багатоповерхівки за адресою просп. Степана Бандери, 76 в’ється виноград. Це звичайний, плодоносний синій виноград, який їдять і самі мешканці. Та доглядають за ним. 

Майстер дільниці ТОВ «Мрія», яке також обслуговує будинки у Центрі міста, Тетяна Орлова розповіла, що цього року з проханням зрізати декоративний виноград звертались мешканці з будинку на вул.. Шашкевича, 6. Зріжуть його, коли поменшає листків. 

-    Для виконання робіт необхідна «вишка», адже виноград міцно прикріплений до стін та вікон і «залазить» аж на покрівлю, - каже пані Тетяна. - Причина, через яку мешканці хочуть позбутися такої прикраси -  рослина затіняє їм вікна. Загалом виноград поблизу будинків підрізають  та чистять регулярно. Але не викорінюють, тому рослина постійно росте. 

Якщо ж мешканці вимагають позбутися рослини, як у випадку на Шашкевича,1, то у підприємстві не відмовляють. Головний спеціаліст-ландшафтник відділу благоустрою та екології управління ЖКГ Світлана Молодецька пригадала лише одне звернення за останні роки щодо видалення винограду. Якщо мешканці хочуть обрізати чи підрізати рослину, яка в’ється по стіні, їм варто звертатися безпосередньо до обслуговуючого підприємства. 

-    Рослини, які тягнуться по фасадах будинків мають як позитивні сторони, так і негативні, - каже спеціаліст. - Тому жителі будинку в праві самі вирішувати, чи потрібне їм таке сусідство. 

Користь від дівочого винограду на ділянці колосальна – крім прикраси екстер’єру це ще й захист від палючого сонця. Основними перевагами рослини - простота у вирощуванні . Ще один плюс для декоративного винограду – стійкість до заморозків і навіть морозів. Навіть при низьких температурах листя на лозі не опадає повністю. Втім, є й негативні моменти – затінення вікон, вологість стіни під виноградом, а також те, що дощові опади затримуються на листках і ще більше зволожуючи стіну. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up