В дітей ручки й ніжки льодяні. Чому мерзнуть діти у садочку на Кременеччині?

В дітей ручки й ніжки льодяні. Чому мерзнуть діти у садочку на Кременеччині?
  • Малят кутають у кілька светрів та жилетки. Малі одягнені, як капуста, бо у групі і спальні 12-14 градусів тепла.
  • У відділ освіти громади кажуть, у всьому винні тендери та перехідний етап. Запевняють, зараз ситуація покращилась. А від 24 лютого все буде в нормі.

           

Шість градусів тепла у спальні та групі було донедавна у дитячому садку с. Іква. Сьогодні, 17 лютого 2021 року, температура в групі 14 градусів тепла, в спальні 12-13 градусів. В дітей ноги, ручки льодяні, б’ють на сполох батьки вихованців. Та нарікають, що у владних кабінетах натомість тепло. І ніхто з чиновників не ходить у трьох светрах та жилетах. Чому вимкнули опалення у садку, намагались з’ясувати журналісти «20 хвилин».

  • Ми, батьки, звернулися по допомогу до міського голови Андрія Смаглюка, — оприлюднили інформацію батьки вихованців. — Тепло ввімкнули, діти пішли в садок і школу. Сьогодні в спальні 9 градусів тепла, у групі 11 за рахунок обігрівачів. Така температура повітря станом на 16 лютого.

Відповіді від керівництва закладу на питання, чому так холодно в групах, батьки, кажуть, не отримали. «Розбирайтесь самі, нічого не знаю, газу не дають» — так сказала батькам  завідуюча.

В садку дітей закутують в декілька светрів і жилетки, школярі за партами у верхньому одязі, надворі -10 морозу!!! В кого просити допомоги, цікавляться батьки у групі у соцмережах.

Відео дня

Чому діти мають мерзнути?

  • Чому, панове, у вас, в міській і районній радах, +25 тепла? — цікавляться батьки. — Всі ходять в блузочках, не в куфайках і шапках. Ви швидко провели тендер на закупівлю газу. Чому директор, яка мала зробити акт передачі ще у 2020 р., зробила його лише тепер? Де нам шукати правду? Хто понесе відповідальність за безпорядок? В які кабінети стукати?

Під повідомленням стурбованих батьків десятки коментарів.

  • А де служба, яка повинна контролювати температурний режим в дитячих закладах? – пише Трофимлюк Олена. — Тут мова йде вже не про коронавірус, а про інші хвороби, які можуть виникнути в дітей, якщо вони перемерзнуть. Цистит, запалення нирок і навіть звичайна застуда.

Valeria Zagorodna нарікає, мовляв, якби не батьки - ніхто і не знав би, не висвітлював, зате є фотки з доріг, які чистять депутати.

  • Сьогодні, 17 лютого 2021 року, температура в групі 14 градусів тепла, в спальні 12-13 градусів тепла. В дітей ноги, ручки льодяні, - повідомляє Nataliy Faiz.

Дехто з коментаторів навіть припускав, що наказ економити газ надійшов від обласної влади. Інші ж додавали, що не лише в с. Іква зимно. У с. Кімната приміром, теж діти в школі мерзнуть. Ігор Бендасюк зазначив: «Батьки молодці, що не мовчать. Якщо керівник не спроможний подбати про тепло для діток, то для чого такий керівник на своїй посаді?»

  • Так чому мають діти терпіти і мерзнути? – пише Іван Дмитрів. — В кабінетах тепло, каміни гріють на всю потужність, а дитина прийде зі школи і не може вдома зігрітися. Уроки скорочують. Та хіба це вихід? Алярмово проходити матеріал, а потім винні діти, бо нічого не вчать.

Начальниця відділу освіти Кременецької міської територіальної громади Наталія Щербатюк запевняє: у всьому винен перехідний період, «мінус» на вулиці та тендери, які не могли раніше провести. Ситуація під контролем, а від 24 лютого проблеми не буде взагалі.

Винні тендер і мороз

Питання опалення в садочку вирішується, — запевнила головна освітянка громади. — Проблема в тендері на закупівлю газу. Майно і заклади передавали громади, документи також. Доки вивчали потрібний об’єм газу, «допомогла» ще й мінусова температура на дворі.

Лише одного дня зафіксували температуру у садочку 9 градусів. Була пропозиція керівницвта закладу тимчасово його закрити, але батьки виступили проти.

  • В нас немає газу, обмежили в кількості, — каже Наталія Щербатюк. — Вже 24 лютого буде підписаний договір з постачальником. Відтоді проблеми не буде взагалі.  

Зараз у садочку 16-17 градусів, запевняє пані Наталія. За санітарними нормами має бути +18 — як у навчальній кімнаті, так і в спальній.

  • Є тендерні закупівлі. Заклади освіти, на мою думку, мають бути позбавленні цих процедур, — каже Наталія Щербатюк. — Це реально дуже складна ситуація. І вихід був єдиним — закривати заклад. Але і батьків ми розуміємо: вони не мали де подіти дітей.

Перехідний час – коли заклади були раніше у районах, а зараз їх передали новоутвореним громадам. Ті отримали все вже після 1 січня. Доки визначили, яку кількість газу потрібно на опалення закладу, доки оформили тендерну документацію  — на це все був потрібен час. Окрім того, суттєво понизилась температура за вікном до «мінус» 10. Тепер головне дочекатись 24 лютого, коли газ новий постачальник вже подаватиме в потрібному об’ємі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up