В іноземки, яку вигнали з квартири у Тернополі, проблеми з візою

В іноземки, яку вигнали з квартири у Тернополі, проблеми з візою
  • Аббі запевняє, що в неї забрали паспорт і вимагають гроші.
  • Друзі дівчини кажуть, що вона в Україні вже два роки перебуває нелегально.
  • Чим заробляла весь цей час на життя, Аббі відповідати не захотіла.

Про проблему іноземки, яку вигнали з квартири, у себе на сторінці у "Фейсбуці" повідомив правозахисник Володимир Шевченко

Журналісти "20 хвилин" у четвер, 6 жовтня, відвідали Аббі Нуаетук, яка з двомісячною донькою наразі перебуває у тернопільській міській дитячій комунальній лікарні.

- З відділу охорони здоровʼя повідомили, що є мама з маленькою дитиною, які потребують медичної допомоги, - розповідає головний лікар Андрій Артимович. - І попросили, щоб ми максимально посприяли в госпіталізації. Додали, що можуть виникати труднощі, бо вони не мають жодних документів.

Молода жінка поступила у стаціонар увечері у середу, 5 жовтня. У її двомісячної доньки була температура 37,5 та нежить. Спершу немовля обстежили у приймальному відділенні. 

- Особливих застережень не було, але молоду жінку перевели в спеціалізований відділ, де її дообстежили і вранці перевели у відділ, де лежать дітки, які майже одужали, - продовжує головний лікар. - І на сьогодні уже є питання про доцільність подальшого перебування дитини у лікарні.

Далі журналістів “20 хвилин” провели у палату до Аббі. Заступник головного лікаря запитала у неї, чи хоче вона говорити із журналістами. Дівчина погодилась.

У палаті, крім Аббі та її доньки, пацієнтів більше немає. На одному ліжку - молода жінка, поруч - її дитина. Памперсам, які ми принесли, мати дуже втішилась і  подякувала. Спілкуємось англійською - ні української, ні російської Аббі не розуміє.

- Я приїхала з Нігерії в Україну у 2014 році, але не одразу вступила у навчальний заклад. Тому зараз я студентка першого курсу медичного університету, - розповідає Аббі Нуаетук. - Я винаймала квартиру, але позавчора, 4 жовтня, мене з неї вигнали і забрали мій паспорт, бо я не заплатила за 5 днів проживання. Мені порадили звернутись до омбудсмена, оскільки у мене проблеми з документами, а він може допомогти. 

На наше запитання про те, чи знають про її проблему батьки, дівчина відповіла, що знають, але допомогти не можуть.

Під час спілкування з Аббі у палату заходить доцент лікарні й перепитує прізвище та імʼя дівчини, а також звідки вона. Каже, у лікарню телефонував декан з медичного університету, щоб уточнити, чи не їхня це студентка потрапила у біду. Кажемо, що називає себе дівчина Аббі Нуаетук, з Нігерії.

Лікар, який лікує Аббі та її немовля, попросила нас також запитати у жінки, чи була температура у дитини ввечері, чи приймало маля вітамін Д та чи оглядав її лікар вдома. На що іноземка відповіла, що температура була 37,1, вітаміни дитина не пила, а лікар не оглядав. На наші питання Аббі відповідає коротко, розговорити її важко. Так, на наше питання, за що вона жила весь цей час і чим заробляла на життя, іноземка не відповіла нічого.

Відео дня

Також у цей час провідати Аббі прийшли її друзі. Це - світлошкіра дівчина, що говорить українською, та двоє хлопців, з вигляду - студенти-іноземці. Спочатку вони не розуміють, що відбувається, і перепитують в Аббі, чи у неї проблеми. Пояснюємо, що ми - журналісти. Тоді друзі Аббі показують нам відео, яке зняли в момент, коли дівчину виганяли з квартири.


Друзі іноземки просять нас поговорити у коридорі, де розповідають нам і інші важливі деталі її історії
- Ні, вона не навчається. У неї закінчилась віза і можуть бути проблеми з міграційною службою, і ще у неї забрали паспорт та вигнали з квартири, - пояснює товариш Аббі - Мухамед. - А хто вам сказав, що вона студентка? 
Кажемо, що так стверджує сама Аббі. Тоді Мухамед припускає, що, можливо, дівчину хтось налякав, тому вона і обманула.

Щодо квартири, то молодий чоловік пояснив, що винаймала вона її через агенцію і в присутності журналістів затефонував до пані Наталії, у якої, з його слів, залишився паспорт Аббі. 
- Коли віддасте паспорт? - запитав у пані Наталії Мухамед. У відповідь почув, що, коли будуть гроші за квартиру, тоді дівчина й отримає свій документ.

На цей самий номер одразу ж зателефонували й журналісти “20 хвилин”. Пояснюємо, хто ми, і запитуємо, чому пані Наталія забрала паспорт Аббі.

- Те, що вона вам говорить - неправда. Це професійна аферистка, - каже пані Наталія (свого прізвища жінка не назвала - прим. ред). - Вона просилась зі слізьми на квартиру, бо ніде з маленькою дитиною не хотіли приймати. Іноземців і так не дуже хочуть брати, а вона ще й з дитиною. Дівчина мені всунула паспорт, який я не хотіла брати. Я його не забирала. Вона сама його дала. Я сказала так: берете ключі від квартири, то давайте гроші, а паспорт я не беру. Вранці у неділю ми прийшли по гроші, в вона каже, що не має, а банки вихідні, тому не може зняти гроші. 

У понеділок, 3 жовтня, представники агенції знову прийшли за оплатою, проте грошей у Аббі все ще не було.
- Крім того, вона скаржилась, що їй холодно. Ми привезли їй ковдру, - продовжує співрозмовниця. - Казала, що не може нікуди подзвонити, бо в неї розрядився телефон. Ми позичили зарядне в сусідки, а потім вона його не віддала, десь поїхала по справах. Крім того, сусідка постійно скаржиться, що за стіною маленька дитинка плаче. Ви собі уявіть це все. Я замість неї гроші за квартиру власникам вже віддала, за комуналку заплатила. Вірила її обіцянкам. 

Пані Наталія, вважає, що Аббі спланувала усе так, щоб безкоштовно жити на квартирі.
- Вона собі спланувала і думала, що паспорт потім зможе забрати, - каже жінка. - Але ж за законом вона не мала права мені віддавати паспорт. На неї накладуть штраф. А зараз вона каже, що паспорт викрали. 

На запитання журналіста, чому ж агенція брала паспорт у дівчини, якщо там знали, що це незаконно, жінка нічого не відповіла.
- Так, нехай віддасть гроші за квартиру, тоді отримає свій паспорт, - додає пані Наталія. - Я знаю одну власницю, якій вона не заплатила за квартиру за два місяці оренди. Це є професійна аферистка! А мені вона повинна заплатити 1750 гривень за 5 днів проживання на квартирі. Можете їй так і сказати, як тільки вона заплатить, я їй віддаю паспорт, як ми і попередньо домовлялись. 

Поки ми розмовляємо по телефону з представницею агенції, до друзів Аббі підходить доцент і каже, що, як з'ясувалося, в медичному немає студентки з таким прізвищем. Мухамед пояснює і йому, що Аббі насправді не студентка і має проблеми з візою. Ми повертаємось до палати.

Фотографуватись дівчина відмовилась. А на запитання, чому не розповіла про те, що вона нелегал, відповіла, що її не запитували про це.
- Так, я - не студентка, у мене проблеми з документами, - зізнається Аббі. - А батько моєї дитини - студент медичного.
Більше дівчина говорити не хотіла, і лікарі попросили журналістів залишити палату, бо дитину мав оглянути лор. 

До слова, представники ТДМУ підтвердили той факт, що такої студентки як Аббі Нуаетук у них немає. Про це повідомила прес-секретар медичного університету Яніна Чайківська у соцмережі facebook. 

- Щодо студентки з однієї з африканських країн, яку вигнали з маленькою дитиною з квартири, вона не є студенткою ТДМУ. В Україну вона потрапила на запрошення одного з вишів у Сумах, але хотіла навчатися в Тернополі. До ТДМУ з приводу навчання вона не зверталася і не подавала документи. Прошу тих, хто зазначив, що це наша студентка, цю інформацію виправити. Окрім того, іноземних студентів на навчання приймають також ТНТУ і ТНЕУ. Розуміємо, що в нас їх вчиться переважна більшість, але не завжди вони всі наші. Дякую за розуміння.

Тож наразі питання, куди подасться Аббі з дитиною після того, як їх випишуть з лікарні, залишається відкритим.

Станом на 18.00 питання з місцем проживання для Аббі та її доньки вирішене, повідомляє на своїй сторінці у facebook тернопільська волонтерка Ірина Жигунова. Але дівчині потрібна допомога.

- На даний момент усе гаразд, - пише Ірина Жигунова. - Жінка з дитинкою поселені в соціальний гуртожиток. Дівчинка обстежена і здорова. Існує потреба в одязі для дитини та підгузках трійках. Дитячий одяг сезонний : теплі костюмчики, колготки, зимовий комбінезон, шапочки, шкарпетки і т.п. Чи потрібен одяг для матері завтра зʼясую. Бажано якісь продукти харчування для жінки, вона годує малючку грудьми.

Допомогти можуть усі охочі звернувшись до Ірини Жигунової за контактним номером - 097-38-49-602.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (30)
  • Марина

    Іра Жигунова- молодець. Людина діла , не лище слова.
  • Анонім

    Повернути Аббі паспорт, а її саму поверти додому. Кінець історії. І колір шкіри тут ніпричому, хай вчаться поважати наш закон (а мий ого виконувати)

    Стільки людей, заяви в міліцію, а міграціна служба що?
  • Андрій Ладик

    Згадана в статті Аббі проживала у квартирі наших родичів 5 діб абсолютно безкоштовно з маленькою дитиною, щодня до неї приходив батько дитини, студент медінституту, теж африканець, годував немовля і пеленав, але коли вони зрозуміли, що рано чи пізно доведеться сплачувати оренду житла, а не обманювати знову господарів житла обіцянками по два місяці як попередніх жертв, звернулися до свого "рішали" - Ахмеда-Мухамеда з Сірії і вигадали історію про примусове виселення без документів. Або він сам дав їм таку ідею щоб не сплачувати гроші за оренду? Хіба хтось примушував її силою орендувати житло? Вона зі сльозами благала взяти її на пару днів, а що з цього вийшло? Ясно, що хороший урок для нас і багатьох тернополян. Таким чином нашу довірливість і доброчинство намагаються виставити як жадібність і протизаконні дії. Це потрібно просто терпіти, чи може варто оприлюднити цю злочинну схему, щоб інші власники житла не залишились вкотре обпльованими і без грошей? Може нас ще й звинуватять в расизмі, після того як ми надали щиру безкоштовну допомогу? За що нас хочуть так опозорити?

    Місько Кузик reply Андрій Ладик

    )))я вже писав,-маєте залізне терпіння.тягла доброго треба було дати тому некультурному
  • Андрій Ладик

    Доброго дня всім чесним тернополянам. На відео в сірому светрі і кепці - я, Андрій. Бажаю висловити подяку газеті "20 хвилин" за об'єктивне і неупереджене висвітлення цієї відвертої та спланованої афери. Африканка, яка намагається виставити себе жертвою "жорстоких і жадібних тернополян" є маріонеткою наглого російськомовного араба Мухамеда, якого всі агенції нерухомості мають нещастя знати під іменем Ахмед та іншими вигаданами псевдонімами. Цей нахабний і безпардонний хам має ряд притягнень за хуліганство і перебуває в нашому місті вісім років у незрозумілому статусі та з невідомою метою. Розмовляє ламаною російською і постійно матюкається в присутності жінок, дітей і поліції. Поводить себе вкрай зухвало і постійно погрожує всім навколо, стверджує, що йому "всьо пофік" і він робитиме в Тернополі все, що забажає і йому нічого за це не буде. Його манери дуже схожі на поведінку наркомана з кримінальним досвідом. Це добре чути на відео, тому якщо якась мерзенна потвора покриває наглість цього покидька у владі, мушу від імені численних тернополян попередити тебе, що ця історія стане для твого протеже жирною крапкою в нашому місті. Африканку Аббі ніхто не виселяв з квартири!!! Це той факт, про який покидьки знають - і вперто ігнорують із причин зрозумілих та ганебних. Вона уже вкотре за останні два роки знаходить довірливих тернополян, зловживаючи тим, що наші наївні земляки славляться своєю набожністю. Довести це дуже просто, звернувшись у поліцю, там є вже заяви від потерпілих і скоро можуть додатися нові. Навіщо зухвалий араб захищає цю аферистку? Він вважає себе неоголошеним королем Тернополя, про що постійно нагадує всім оточуючим, чхає на закони, їздить доргим авто і шукає нових жертв. Як корінний тернополянин я починаю відкриту боротьбу з цим антиукраїнським і антигромадським елементом. Обіцяю задіяти всі доступні мені соціальні мережі, пресу, телебачення і радіо для викриття діяльності цього зухвалого елемента. Найближчим часом планується приїзд журналістів з Києва і широке висвітлення даної теми на всеукраїнському рівні. Всі чесні тернополяни повинні нарешті побачити справжнє обличчя цього "захисника знедолених" і дати належну оцінку цьому наглому псевдо адвокату. Бог свідок: я поводився з Аббі вкрай доброзичливо і довготерпеливо, допомагав їй з сумками, переїздом, іншими дрібними побутовими питаннями, але після того як вона звернулась до цього Ахмеда-Мухамеда, її наче зашили рот, вона швидко забула нашу щиру допомогу. Нам кинуто виклик і ми приймаємо його. Мене особисто знають сотні людей в Тернополі як порядну і відкриту людину. Ми на боці правди, тому ще раз повторю свої слова, які я говорив на відео: я тебе не боюсь, але діятиму виключно в рамках Закону України. Готуйся!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up