Партнер рубрики Події

В Тернопіль приїхала діаспора. Влада каже, що повертатиме українців з заробітків

В Тернопіль приїхала діаспора. Влада каже, що повертатиме українців з заробітків

У Тернополі триває тренінговий проект “Молодіжний лідер Світового конгресу українських молодіжних організацій”, участь в якому беруть молоді діаспоряни з 12 країн: Грузії, Молдови, Литви, Італії, Російської Федерації, Ізраїлю, Словаччини, Румунії, Польщі, Греції, Казахстану та Сербії. 

Представники перебуватимуть на Тернопільщині тиждень та обдумуватимуть можливість залучення в Україну інвестиційних проектів, обмінюватимуться досвідом, навчатимуться, створюватимуть проекти та програми

"Через 40-50 років української діаспори може і не бути" 

Голова  Світового Конгресу Українських Молодіжних Організацій Мирослав Гочак, народився та живе в Сербії,  але є українським діаспорцем в четвертому поколінні.

- Українській діаспорі потрібна допомога та підтримка, - каже Мирослав Гочак. - Зараз ставлення до діаспори трохи покращилось. Бо кілька років тому діаспора була ворогом - мовляв ви собі поїхали, і нас покинули. В кожного були якісь свої життєві обставини, але ми не забуваємо хто ми є.  - Влада має нас підтримувати, як це робить зі своєю діаспорою Ізраїль чи Вірменія. Насправді Україна та діаспора потрібні один одному. А зараз українська діаспора є самодостатня, і "виживає"  власними силами. Але скільки наша діаспора може так протриматись? Якщо так буде і далі, то через 40-50 років діаспори може і не бути.

Відео дня

"Бізнес всі вміють робити, а культуру - ні"

Зокрема в рамках тренінгу до Тернополя  приїхала 21-річна Теона, яка народилася в Грузії. Дівчина була в Україні лише кілька разів, однак з гордістю заявляє, що в ній тече українська кров. 

-  В мене батько грузин, мама українка. Вони познайомились в Грузії, були  військовими. А я самого дитинства була активною учасницею в українській діаспорі.  Я закінчила в Грузії 9 класів української школи імені Михайла Грушевського. Але зараз це звичайна грузинська школа, а українську мову наразі там вивчають лише факультативно. Я навіть не змогла закінчити цю школу саме з цих причин. І з кожним днем бажаючих вивчати мову зменшується. Бізнес всі вміють робити, а культуру - ні.

Теона Кахіані - голова української молодіжної організації в Грузії.

- Хвиля націоналізму в Грузії є досить потужною, тому забути про свою національнісьть досить легко. Я  дуже пишаюся тими людьми, які не забувають. Наша організація була заснована в 2017 р., щоб об'єднати діаспору в Грузії і поглибити знання про Україну не тільки для тих, хто приїхав з України, а й діаспорян, які народилися в Грузії. Хочемо, щоб школа знову стала знову україномовною. Я збирають закінчити університет і поступити на магістратуру в Україні. Роздумую про те, щоб навіть залишитись в Україні. 

Влада каже, що повертатиме українців з заробітків

Молоді діаспоряни пробудуть на Тернопільщині тиждень. Окрім навчання напрацьовуватимуть механізми залучення в Україну інвестицій. 

- Зараз є  понад 20 мільйонів української діаспори в різних країнах світу - це просто колосальний потенціал, - каже голова ОДА Степан Барна. - Зараз наші підприємці стикнулися з тим, що нема кому на них працювати. Зараз ми напрацьовуємо стратегію повернення українців додому. Ми вже сьогодні готові запропонувати умови тим, хто стали успішними в країнах світу вкладати капітал в економіку Тернопільщини. До мене вже звертаються поляки, про відкриття підприємства  на Тернопільщині. Також планується відкриття японського підприємства Fujikura. То чому японці можуть реалізувати себе на Тернопільщині, а українці - ні?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    О так влада добре вміє говорити тільки ще б так працювали . Хер вони будуть щось робити ,якщо за час своєї каденці не відкрили жодного підприємства . У них зараз інші пріоритети закатати в будівельні матеріали на памятник вчителю 1 млн грн .
  • Петро Білецький

    Ага :) ви їх повернете..... Поки поляк в шию не дасть доти буде сидіти там. Гггуоші !!
  • ігор

    > То чому японці можуть реалізувати себе на Тернопільщині, а українці - ні?

    Що за питання? Тікаєш з України коли вже зовсім набридло бути бидлом яке потрібне країні тільки на виборах, а весь інший час потребен лише щоб тебе доїли. Дуже багато людей хоче повернутись назад і знову в цьому приймати участь?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up