В Україні скасували обмеження на пересування військовозобов'язаних

В Україні скасували обмеження на пересування військовозобов'язаних

Документ направлять на доопрацювання. 

Порядок щодо надання дозволу чоловікам на пересування Україною викликав широкого резонансу у суспільстві. Нові правила наразі скасували, а Порядок — відправили на допрацювання.

Про це повідомив Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

— Сьогодні відбулося засідання Ставки Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України, — йдеться у повідомленні. — На ньому, серед іншого, розглядалося питання, яке набуло широкого суспільного резонансу, — про Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час.

Відео дня

Підкреслюю, цей документ від початку стосувався винятково внутрішньої роботи ТЦК та СП і не створював зобовʼязань, обмежень прав і свобод громадян України. Попри це, його поява в мережі спричинила численні маніпуляції, різночитання і навіть незаконні дії із перешкоджання переміщенню громадян, що стало підставою для дискредитації Збройних Сил України та військово-політичного керівництва держави.

Тому Начальником Генерального штабу Збройних Сил України з метою недопущення подальших маніпуляцій довкола цього питання прийнято рішення про скасування дії Порядку з відправленням на доопрацювання.

Оновлений документ буде розроблено на основі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану. Наявна законодавча база не враховує реалій сьогодення та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів, йдеться у повідомленні Головнокомандувача.

Залужний закликав українців до виконання свого конституційного обовʼязку із захисту держави.

Нагадаємо, 5 липня в Генштабі заявили про норму, якою військовозобов'язані чоловіки в Україні зможуть пересуватися територією України лише за дозволом військкомату.

Пізніше, у Залужного заявили, що мова йде лише про тих, хто змінює місце реєстрації. Однак згодом в Генштабі сказали, що йдеться про пересування між областями.

Після чого у Верховну Раду внесли законопроєкт про скасування обмежень на пересування військовозобов'язаних в Україні.

Президент Зеленський відреагував на цю заборону і доручив Генштабу доповісти йому про нові обмеження на переміщення країною для військовозобов’язаних.

Також нагадаємо, що голова Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Труш повідомляв, що усю інформацію про переміщення за межі області повідомлять у четвер, 7 липня.

Читайте також

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дмитро Гундяк

    Цікаво кому скасували те обмеження. Всім чи тільки окремим. Хоча дипутати  олігархи мажор. І так знайдуть можливість для своїх дітей щоб тільки не їти воювати. Так само працівники військомату. Вся це банда, зробить все для чого щоб їхні діти і самі вони не гинули на війні. Так що є сумніви за закон буде для простих людей.

keyboard_arrow_up