В жеку не дали довідку… через борги. Юрист каже – це незаконно

В жеку не дали довідку… через борги. Юрист каже – це незаконно
  • Юрист стверджує, що відмовляти у видачі паперів через борг не мають права і радить викликати поліцію.
  • Директор «Фавориту» стверджує, що людині не відмовили у видачі довідки, а лише відтермінували її до моменту вирішення питань із накопиченим боргом.

Тернополяни шоковані – в жеку на їхню вимогу не дали довідку про склад сім’ї. Мотивували, що подружжя має борг за квартплату. Чоловік, знаючи, що це незаконно, навіть викликав поліцію. Копи пояснили комунальникам, що борг до довідки не має жодного стосунку. Результату – нуль. Тоді чоловік написав заяву до поліції.

  • Моя дружина вагітна, - розповів у редакції тернополянин Остап Чайка (прізвище чоловіка змінене на його прохання. Справжні дані є в ред. – прим авт.). В переліку паперів, аби стати на облік, є довідка з жеку. Днями туди пішов, попросив видати. Ті відповіли – у вас борг за квартплату і довідку ми вам не дамо.

Пояснення, вмовляння та попередження, що це незаконно, результату не дали. Тоді чоловік зателефонував на 102.

Написав заяву до поліції

  • Копи приїхали, взяли у мене пояснення, - розповів пан Остап. – Поцікавились у представників жеку, чому не видають безкоштовну довідку. Відповідь їм була – бо є борг за квартиру. Поліцейські пояснили, що це до видачі довідок не має жодного стосунку. Результату - нуль. Тоді змушений був написати заяву до поліції.   

Такі дії працівників обслуговуючого підприємства – незаконні, стверджує юрист Олена Степанова.

Відео дня
  • Чоловікові потрібно дзвонити на "102" і повідомляти про вимагання або про примушування до виконання цивільно-правових відносин, - пояснила Олена Степанова алгоритм дій у подібних випадках. – Працівник жеку, який відмовляє у видачі довідки, мотивуючи боргом за квартплату - вчиняє кримінально каране діяння. Жодним нормативно-правовим актом не передбачено відмову у наданні довідки.

Інше платять. За квартплату - ні

Як пояснює директор ПП «Фаворит» Олег Лемега, відповідно до договору, який укладають мешканці із обслуговуючим підприємством, передбачено щомісячне внесення квартирної плати.

  • У випадку, коли борги сягають великих розмірів, юристи обслуговуючого підприємства подають позов до суду на домогосподарство, що боргує, каже директор «Фавориту». - Однак підприємство використовує усі можливості для того, щоб борг був сплачений без судової тяганини. Зокрема, мешканцям надсилають повідомлення з нагадуваннями про заборгованість, також нагадують про борг мешканців і при їхніх візитах до обслуговуючого підприємства.

Якщо мешканець, у якого є значна заборгованість, звертається по довідку, то кожна така справа розглядається директором підприємства окремо, враховуються також життєві обставини, через які була допущена заборгованість, - каже Олег Лемега.  

  • Зазначимо, що в підприємстві завжди йдуть назустріч мешканцю і шукають компромісні варіанти, - стверджує пан Лемега. - Зокрема, пропонують оформити договір про реструктуризацію боргу або сплатити його хоча б частково. У випадку конкретного звернення від мешканця, який звернувся до видання «RIA плюс» та сайту «20 хвилин», то заборгованість даного домогосподарства складає 3000 гривень.

Кличуть прийти знову

Мешканці даної квартири не оплачували квартплату впродовж 2017 та 2018 року, при цьому справно сплачуючи за інші комунальні послуги, каже директор. На час, коли мешканець звернувся до обслуговуючого підприємства, кажуть у жеку, директор був відсутній, тому мешканцю, у зв’язку із його майже дворічною заборгованістю за квартплату, запропонували обговорити питання погашення боргу із директором.

  • Людині не відмовили у видачі довідки, а лише відтермінували її до моменту вирішення питань із накопиченим боргом, - запевняє Олег Лемега. І пропонує   мешканцю повторно звернутися в обслуговуюче підприємство для укладення договору реструктуризації боргу та отримання необхідної йому довідки.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Faine Misto

    А що то за реструктарізація боргу? Вони, що банк?  Довідка і борги різні речі! Довідка видається безкоштовно по вимозі, а не після сплати боргу!!! Це маніпуляція!
  • Віка

    Довідка і борги різні речі. Треба притягнути до адміністративної відповідальності, особу, яка відмовила у видачі довідки. А борги потрібно сплатити 100% я б сплатив уже після видачі ...
  • David Starr

    Короч працівники жеку мовчки "послали" поліцейського, прикольно. А борги платити треба, тоді й проблем не буде.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись Від читача 09:22 У конструктивній співпраці – ефективна робота 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up