Партнер рубрики Події

Чому вакцинація йде повільно і скільки ще тернополян можуть щепитися від ковіду та якими препаратами

Чому вакцинація йде повільно і скільки ще тернополян можуть щепитися від ковіду та якими препаратами

В області триває вакцинація проти коронавірусу. Однак американська вакцина Pfizer вже закінчилась. Закінчується і китайська вакцина.Скількох людей ще зможуть щепити та коли має прибути друга партія «Файзер»?

 

Наразі в Тернопільській області триває вакцинація двома вакцинами – AstraZeneca корейського виробника та СoronaVac китайського виробника. Першу дозу Pfizer отримали 1170 осіб. Більше вакцини не залишилося. Вона була розрахована на мешканців та працівників геріатричних та інтернатних закладів. Також приблизно 300 доз використали для вакцинації рятувальників, що передбачено дорожньою картою вакцинації. 

Скільки людей ще зможе вакцинуватися

На Тернопільщину вже надійшла вакцина від корейського виробника. Її продовжать використовувати для першого щеплення.

– Ми отримали 13 700 доз вакцини AstraZeneca корейського виробника на область, – розповіла журналістам «20 хвилин» заступниця генерального директора КНП «Тернопільський обласний центр громадського здоров’я» Марія Павельєва. – Нову партію вакцини ми використовуватимемо для першого щеплення, тобто не резервуємо половину для ревакцинації. Вакцину індійського виробника AstraZeneca вже використали. Ми мали 18 тисяч доз.

Відео дня

Згодом, за словами пані Павельєвої, область має отримати партію вакцини AstraZeneca і для ревакцинації. Її проводять через 12 тижнів після першої ін’єкції. 

Як пояснюють інфекціоністи – немає різниці між цими вакцинами. Можна спокійно вакцинуватися AstraZeneca від індійського та корейського виробника, оскільки це одна і та ж вакцина, яку виготовляють за однаковою технологію, але на різних заводах.

— Різниці між індійською та корейською вакциною не помітили, — каже пані Павельєва. — Звичайно, побічні ефекти проявляються у деяких вакцинованих. Це головний біль, біль у м’язах, підвищена температура. Але не можемо сказати, що від корейської вакцини побічні ефекти проявляються рідше чи частіше.

Ревакцинація вакциною AstraZeneca на Тернопільщині орієнтовно почнеться з 20 травня. Нагадаємо, вакцинальна кампанія у Тернополі стартувала 25 лютого. Першою лікаркою, яка отримала щеплення, стала Ольга Дивоняк.

– Щодо китайської вакцини СoronaVac – ми отримали 1200 доз на область, – продовжує Марія Павельєва. – Вона розрахована на два щеплення, тобто на 600 осіб. Це маломобільні групи населення. Мобільні бригади вакцинували цих людей на дому. Лишилось ще близько 50 доз, які ми найближчим часом використаємо. Інші 600 доз вакцини залишаються на ревакцинацію цих людей. Також окремо вакцину СoronaVac отримують МВС. Вони вакцинують своїх працівників. Загалом цією вакциною в області вакцинувались 957 осіб, станом на 4 травня.  

Коли до області надійде друга партія вакцини Pfizer для ревакцинації – наразі невідомо. Її очікують з 10 травня. До області надійде 1170 доз. Вони зберігаються у столиці в замороженому вигляді.

Чекають 20 млн доз Pfizer

Як повідомляв раніше президент Зеленський, Україна закупить 10 млн доз однієї з найефективніших вакцин Pfizer. Згодом, 1 травня, міністр охорони здоров’я Максим Степанов на своїй сторінці у фейсбук повідомив, що Україна домовилась на додаткових 10 млн доз.

– Після довготривалих і важких переговорів із компанією Pfizer ми досягли домовленості на постачання додаткових 10 млн доз, – пише Максим Степанов. – Сьогодні вночі (1 травня) ми підписали відповідний контракт. Тобто загалом ми отримаємо 20 млн (якщо бути точним, то 20 млн 1150) доз вакцини Pfizer протягом цього календарного року. Мої переговори з компанією Pfizer розпочалися ще в серпні минулого року й були досить напруженими. Лише через кілька місяців нам вдалось зрушити ситуацію з мертвої точки, після того як ми долучили дипломатичні установи США та України й міністра охорони здоров’я США Алекса Азара. Останні пів року ми працювали в режимі 24/7 над цим та іншими контрактами з компаніями-виробниками вакцин.

Перші постачання з цього контракту повинні надійти у травні–червні. Це 500 тисяч доз. Решта – у четвертому кварталі 2021 року.

Вакцинація йде повільно

Наразі в Україні вакцинація проходить дуже повільно. Ми займаємо одні з останніх позицій по темпах вакцинації. Станом на 3 травня, за даними Мінфіну, лише 1,82% населення отримали першу дозу вакцини. Повністю імунізували всього 290 осіб.

Тим часом, 5 травня президент України Володимир Зеленський заявив, що більшість українців мають щепити від COVID до Дня незалежності.

"До Дня незалежності більшість українців, які потребують щеплення від COVID-19, повинні отримати вакцину. Темпи вакцинації необхідно збільшувати. Крім того, треба проводити роз'яснювальну роботу серед людей про важливість вакцинації. Адже це єдиний і найбільш ефективний шлях у боротьбі з пандемією", — заявив Зеленський.

Для порівняння – у сусідній Польщі першу дозу вакцини отримали 23,85% населення, а повністю провакцинувались майже 7,8%.  У Німеччині першою дозою щепили майже 28% населення, другою – 7,9%.

Лідером з вакцинації є Ізраїль. Там повністю вакцинувалися вже 55% населення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up