Партнер рубрики Події

Важкі танки для України: знято табу — що пише світова преса

Важкі танки для України: знято табу — що пише світова преса

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні 17 січня 2023 року .

Головні теми видань:

  • <

    Відео дня
    /li>

 

Велика Британія «Financial Times» - «Рятувальники Дніпра Число загиблих від ракети збільшилося до 40 осіб»

У Дніпрі тривають рятувальні роботи після того, як у неділю російський ракетний обстріл зруйнував житловий будинок у центрі України: офіційні особи заявили, що щонайменше 40 людей загинули, а десятки зазнали поранень або зникли безвісти.

Росія почала атакувати цивільну інфраструктуру України після того, як її сили були витіснені зі сходу та півдня країни. Невдачі її регулярної армії призвели до того, що воєнізована група Вагнера почала грати дедалі помітнішу роль на передовій.

Колишній член групи пообіцяв дати свідчення проти неї після драматичної втечі та пошуку притулку в Норвегії. Андрій Медведєв, який каже, що був командиром підрозділу, є першим відомим перебіжчиком з групи Вагнера на захід після вторгнення.

Франція «Le Figaro» - «Європейці змушені поставити Україні важкі танки»

Слідом за Лондоном Берлін і Париж по черзі повинні вирішити, доставляти чи ні Leopards і Leclercs Києву.

Лондон пообіцяв Києву Челленджери, Польща та Фінляндія планують продати частину своїх Leopard німецького виробництва, чекаємо рішення Парижа щодо цього.

Леклер і Берлін на своїх «Леопардах»: після легкої бронетехніки європейці один за одним порушили табу на бойові танки, кинувши виклик загрозам Росії.

Табу знято. І для західників почався порив на схід. Спочатку повільно, з оголошенням про поставку легкої броньованої техніки Францією, США та Німеччиною. На цьому початковому етапі Франція першою зробила рішучий крок, запропонувавши Києву танки західного виробництва, тоді як до того часу східні союзники Києва постачали українцям лише танки радянського виробництва. Безсумнівно, тому що їй  мали багато чого пробачити, зокрема невдалу фразу президента про «гарантії безпеки», які повинні бути надані Кремлю, чи його наказ не «принижувати» Росію. «Надання колісних танків було способом зайняти політичну позицію, тому що це правда, що ставлення Парижа було піддано сумніву Києвом», – визнає високопоставлений дипломат.

 

Саудівська Аравія «Arab News» - «Кількість жертв російського ракетного удару по українському місту зросла до 40 осіб»

Мініст оборони Німеччини пішла у відставку, оскільки тиск на постачання Берліном танкірв Leopard зростає

Співробітники МНС працюють у понеділок на місці торгового центру, зруйнованого під час військових дій у підконтрольній Росії Донецькій області на сході України.

Кількість загиблих в результаті російського ракетного удару по центральному українському місту Дніпро в понеділок зросла до 40, що зробило цей інцидент з найбільшим числом жертв серед цивільного населення протягом тримісячної кампанії Москви з нападу на міста далеко від лінії фронту.

Київ каже, що масова загибель цивільного населення, яку він описує як тероризм, демонструє, чому йому потрібно більше зброї, щоб перемогти російські сили через 11 місяців після їхнього вторгнення. Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт подала у відставку в понеділок, оскільки її уряд зазнав зростаючого тиску, щоб дозволити союзникам відправити Україні важкі танки, на початку тижня, який, як очікується, стане ключовим для планів Заходу озброїти Київ.

Українські чиновники визнали, що немає надії знайти ще когось живого під завалами після суботньої атаки в Дніпрі, але президент Володимир Зеленський заявив, що рятувальні роботи в місті триватимуть, «поки є хоч найменший шанс врятувати життя». Зеленський зазначив: «З-під завалів врятовано десятки людей, у тому числі шестеро дітей. Ми боремося за кожну людину».

У Києві заявили, що в житловий будинок у Дніпрі влучила російська ракета класу "корабель-корабель", збити яку Україна не має можливості. За словами представника міської влади Геннадія Корбана, під час нападу загинули щонайменше 40 людей, 30 досі вважаються зниклими безвісти, 75 людей отримали поранення, у тому числі 14 дітей.

Західні країни не надсилали Україні важку бронетехніку, і ця політика припинилася на вихідних, коли Велика Британія пообіцяла відправити першу ескадрилью з 14 танків Challenger. Набагато більш широко використовувані «Леопарди» німецького виробництва багато хто розглядає як найімовірнішу робочу конячку майбутньої української бронетанкової техніки, але вони потребують дозволів на реекспорт, яких Берлін не надав. Союзники Німеччини стали все більш категоричні  у своїх вимогах, щоб вона надала Leopards або дозволила їм це зробити.

«Я закликаю до рішучих дій уряд Німеччини», – заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у понеділок під час візиту до Берліна.

«Поки ми говоримо, вирує битва за свободу і наше майбутнє. Танки не залишати на складах, а віддавати в руки».

Міністр оборони Фінляндії Мікко Савола сказав: «Це дуже залежить від керівництва Німеччини, як ми будемо діяти з цими танками Leopard. Для цього потрібен дозвіл Німеччини на експорт, і крім того, німецька оборонна промисловість відіграє дуже важливу роль у тому, як можна отримати замінне обладнання».

Фото: Співробітники МНС працюють у понеділок на місці торгового центру, зруйнованого під час військових дій у підконтрольній Росії Донецькій області на сході України.

 

«The Washington Times»- «Російські удари по мирному населенню руйнують надії на припинення тривалої кровопролитної війни»

Надія на припинення вогню між Москвою та Києвом у понеділок ще більше згасла, оскільки українські лідери пообіцяли помститися за авіаудар Росії у вихідні по житловому будинку в Дніпрі, внаслідок якого загинуло щонайменше 40 мирних жителів, а рятувальники шукали десятки інших, які опинилися в пастці під завалами.

Цілодобові рятувальні роботи в південно-східному українському місті тривають третій день на тлі ознак того, що Кремль має намір посилити свої жорстокі атаки на цивільні цілі та розпочати потенційно новий великий наступ проти українських сил.

Західні аналітики вважають, що Москва закладає основу для «затяжної війни», яка може тривати місяцями або довше. Російське військове командування, очевидно, вважає, що у них є вікно на сході України, щоб повернути назад досягнення контрнаступу Києва наприкінці минулого року.

Оскільки кровопролитна, затяжна війна виглядає більш вірогідною, Захід бореться з видами та обсягами військової допомоги, яку слід надати українським силам, одночасно обмежуючи ризик небезпечної ескалації з Москвою.

За останні кілька тижнів США та Велика Британія збільшили пакети допомоги.

Генерал Марк А. Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів, потрапив у заголовки газет у неділю, заявивши, що США розширили бойову підготовку українських солдатів у Німеччині з метою повернення батальйону чисельністю близько 500 військовослужбовців на поле бою в наступні п'ять-вісім тижнів. Інші західні держави виглядають більш обережними.

Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт пішла у відставку в понеділок після того, як допустила ряд помилок у зв’язках з громадськістю та прийняла на себе основний тягар критики за очевидне небажання Берліна надіслати Україні важке озброєння.

Деякі аналітики кажуть, що канцлер Олаф Шольц має шанс переосмислити роль Німеччини як лідера в наданні летальної допомоги українським військовим.

 

Автор Cергій Чернявський

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up