Де закон, куди дивиться влада? Орендар перегородив дорогу до Збруча та примушує людей платити

Де закон, куди дивиться влада? Орендар перегородив дорогу до Збруча та примушує людей платити
  • По 50 гривень за проїзд на прибережну зону річки Збруч змушені платити люди, які хочуть там відпочити. А якщо від оплати відмовляються, переконують, у свій бік отримують добрячу порцію образ.
  • Люди вважають такі дії незаконними і звертаються у всі можливі інстанції, аби порушення усунули. Проте майже два місяці боротьби досі не дали результату.
  • "20 хвилин" розбиралися у проблемі.

За словами жінки, ситуація така триває вже кілька років. А скарги на орендарів не дають ніякого толку. 

Із кадастрової карти бачимо, що частиною території, про яку йдеться, і справді, є прибережна зона. А обмежувач перекриває в`їзд також на прибережну смугу, яка знаходиться в оренді інших підприємців. 

Відео дня

 Немає опису.

Хто орендує ділянку 

Як вдалось з'ясувати, на орендованій території розташована кемпінгова база для відпочинку "У Збруча". Відпочивальники живуть там у трейлерах. База має власну сторінку.

Ми спробували зв'язатись із керівництвом за телефонами, вказаними на сторінці. На дзвінок журналістки відповіла жінка, яка відмовилась представлятись. Спілкувалась російською.

Також жінка сказала, що питання збираються вирішувати в судовому порядку та поклала трубку. 

Прізвища підприємця у матеріалі ми вказувати не будемо, адже його коментаря з цього приводу так і не отримали. Зазначимо також, що із Єдиного державного реєстру підприємців на порталі Мін'юсту відомо: чоловік зареєстрований як підприємець в Одеській області. Якщо пан Г. готовий висловити свою позицію, просимо звернутись у редакцію. 

На прибережній смузі обмежувачі заборонені 

Валентина Субтельна говорить, що зі скаргами на дії підприємця ще із липня зверталась у чимало держустанов. Відповіді є, а результату … немає. 

Жінка зверталась і до селищної ради, і в екологічну інспекцію ОДА, яка є власником даної земельної ділянки. Усі, за її словами, визнали, що обмежувачі в`їзду незаконні. Адже, відповідно до Земельного та Водного Кодексу України, забороняється влаштування огорож або інших конструкцій що перешкоджають доступу громадян до берегів річок та водойм (ст.61 ЗКУ, ст.47 ВКУ).

Кожна з  офіційних відповідей від держустанов на запити, у які надсилала пані Субтельна, це підтверджує, то чому ж досі обмежувач стоїть?

30 днів на усунення порушення

Копії усіх документів, на які посилається жінка є в редакції. 

У відповіді Головного управління Держгеокадастру йдеться про те, що в результаті перевірки від 11 серпня було встановлено порушення 60 та 61 ст. Земельного Кодексу України, а орендарю надано припис на усунення порушень законодавства.

Як пояснили журналістці “20 хвилин” в ГУ Держгеокадастру, спочатку орендарю дають 30 днів для того, щоб він сам виправив порушення, якщо він проігнорує припис: обмежувач усуватимуть примусово. Наразі 30 днів із дати, коли припис було видано, не минули. У підприємця є менше тижня. 

Крім того, жінка отримала відповідь від Гримайлівської селищної ради. У документі  зазначається, що 18.08.21 року комісією було встановлено порушення пункту 4 ст. 60 Земельного КУ. 

Хто “переводить стрілки”

Але в управлінні екологічної інспекції кажуть: припису давати не мусять. Селищна рада сама має повноваження наводити лад на своїй території. Тож наразі ситуація скидається на те, що держустанови просто “переводять стрілки” одна на одну. 

За словами пана Галицького, терміни на виконання зобов'язання ще не минули. А після їх завершення сільський голова має повідомити службу про проведені дії. 

Тим часом у соцмережах місцеві мешканці активно підтримують дописи пані Валентини. 

Ми продовжуємо стежити за ситуацією. Про те, чи усунули порушення, повідомимо згодом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Тіна Кучер

    А ,те що проїзд забороняють на іншій  базі де ще більше порушень,ніхто не пише і нічого не добивається, мусиш пробитися щоб поїхати на Війтівці це ж смішно,дорога огорожена.......
  • Саша Шашкун

    Треба. Пиздити тих. Ориндаторив. Пузаих.
  • David Starr

    Та підцепіть ту загорожу буксирним тросом та й потягніть добре - і проблеми не буде.
  • Читач68

    Ми багато років відпочиваємо на базі.Чистота  і порядок.Територія викошена,туалети,сміття прибирають.Господарі вкладають багато грошей і праці,щоб було комфортно відпочивальникам.Як знімуть огородження,хто буде прибирати????Берег потоне в смітті та нечистотах.

    Читач81 reply Читач68

    До того моменту, коли захопили прибережну смугу, берег не потонув у смітті. Доведу до вашого відому, що орендар не підтримує чистоту на всій території ділянки, яку орендує. Є закон України, який забороняє встановлювати обмежувачі для проходу людей по прибережній смузі. Закон стоїть вище забаганок таких "горе орендарів".
    Орендар має на своїй базі будиночки, які здає в оренду. Отже, в нього є джерело доходу. А обмежувати права людей Ніхто не має права! Те, що відбувається на тій території, це є свавілля і незаконне вимагання коштів за прохід до водойми.
    Наводити чистоту на орендованій ділянці є обов'язком орендаря. А якщо будиночки орендують "свині", які не вміють шанувати природу і смітять, то це проблеми їхні і тих, хто ті будиночки здає в оренду.
    Державні органи мають навести лад і захистити права людей, а не прикривати.

keyboard_arrow_up